E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin'in ABD hisse senetlerinden ayrışması yükseliş habercisi mi?---

Bitcoin'in ABD hisse senetlerinden ayrışması yükseliş habercisi mi?

Bitcoin'in ABD hisse senetlerinden ayrışması yükseliş habercisi mi?
12 Temmuz 2023 - 13:23 borsagundem.com

Bitcoin ve ABD hisse senedi piyasaları arasındaki korelasyon, iki yıl sonra sıfıra yakın seviyeye geriledi. Peki bu ne anlama geliyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta Bitcoin olmak üzere tüm kripto para piyasası, özellikle son iki yıldır ABD hisse senedi piyasalarıyla korele şekilde ilerliyor. Ancak bu sürecin sonuna gelindiğine dair işaretler giderek ağırlık kazanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD hisse senedi piyasalarıyla kripto para piyasaları arasındaki korelasyonun bozulması ya da zayıflaması, uzmanlara göre kripto para piyasaları için olumlu bir haber anlamına geliyor.

Son iki yıl

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, iki yıldan fazla bir süredir, Bitcoin ve hisse senetleri genellikle birbiriyle birlikte işlem görüyor. Ancak son dönemde bu korelasyonun bozulduğu ve hatta sıfıra yakın seviyelere gerilediği görülüyor.

Pantera Capital'in kurucusu ve yönetici ortağı Dan Morehead'in paylaştığı nota göre, Bitcoin ve S&P 500 Endeksi arasındaki korelasyon sıfıra yakın seviyeler düşmüş durumda. Morehead, kripto para birimlerinin tarihinin çok büyük bir bölümünde, ABD hisse senetleri ile ilişkili olmadığının altını çiziyor ve 2009 yılında yaratılan Bitcoin'in ilk dokuz yılında, kripto para birimi ile S&P 500 Endeksi arasındaki korelasyonun 0,03 seviyesinde olduğunu hatırlatıyor.

Ancak Morehead, iki varlık grubu arasındaki korelasyonun 2020 yılından itibaren yükselmeye başladığını ve geçen yıl Mayıs ayında 0,76 ile zirve yaptığını ifade ediyor.

Ne anlama geliyor?

Morehead'e göre korelasyondaki bu düşüşün nedenlerinin bir kısmının ‘tüm aşırı kaldıraçlı merkezi kuruluşların’ piyasaya katılımıyla ilişkisi bulunuyor.

Morehead, Bitcoin ve hisse senetleri arasındaki korelasyondaki düşüşün kripto varlıklar için yükseliş anlamına geldiğini vurguluyor ve şöyle diyor: “İnanılmaz derecede yüksek tarihsel getirileri olan ve tipik varlıklarla temelde hiçbir ilişkisi olmayan yeni bir varlık sınıfı bulduğunuzda, bu bir rüya yatırımıdır.”

Morehead, “Blockchain hiçbir şekilde faiz oranlarıyla bağlantılı olmadığından, tamamı faiz oranları tarafından sıkı bir şekilde yönlendirilen hisse senetleri, tahviller ve emlak gibi ana varlık sınıflarıyla çok düşük bir korelasyona sahip olmalıdır” diye yazıyor.

CoinDesk verilerine göre Bitcoin, geçen yıl yüzde 60'ın üzerinde düşüş kaydettikten sonra bu yıl şu ana kadar yüzde 80'in üzerinde bir ralli yaptı. FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi ise yılbaşından bugüne yüzde 15 oranında yükselirken, 2022 yılında yüzde 18'in üzerinde kayıp yaşamıştı.

Bitcoin’de boğa koşusu için eksik olan ne?

 

JPMorgan'dan Bitcoin borsa yatırım fonu raporu

 

Bitcoin'de kötü dönem geride kaldı, ilk yarının yıldızı oldu

 

CZ'den bir sonraki Bitcoin boğa koşusu tahmini

 

Kurumsallar rekor seviyede Bitcoin tutuyor

 

Bitcoin'in fiyatı 13 ayın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)