E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST'te negatif seyir olabilir---

BİST'te negatif seyir olabilir

BİST'te negatif seyir olabilir
20 Aralık 2018 - 09:23 borsagundem.com

Fed'in faiz artırımının ardından küresel piyasalardaki satış dalgası Borsa İstanbul'a da yansıyabilir

Amerika’dan faiz ve Suriye hamlesi

12 Aralık günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden kurtarmaya yönelik harekatımıza birkaç gün içerisinde başlayacağımızı ifade ettik, ediyoruz. Hedefimiz asla Amerikan askerleri değildir, bölgede faaliyet gösteren terör örgütü mensuplarıdır" dedi. Açıklama sonrası dolar kuru 5.33’den 5.40’a yükseldi.

14 Aralık: ABD başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesinde iki lider Suriye’de daha etkin bir koordinasyon sağlanması konusunda mutabakata vardı.

17 Aralık günü BM özel temsilcisi, Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanları Cenevrede bir araya geldi. Suriye Anayasa komisyonunun kurulması ve ilk toplantısını 2019'un başında yapması konusunda anlaştılar.

18 Aralık öğleden sonra Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, ABD’nin bölgedeki askeri varlığını da eleştirerek, “Fırat’ın doğusu boyunca Türkiye-Suriye sınırındaki gerginlik, ABD’nin buradaki yasa dışı askeri varlığı yüzünden hızlı bir şekilde tırmanabilir. ABD’nin terörizme yönelik söz konusu varlığı, Suriye krizinin çözümü önünde duran bir engele dönüşüyor.” ifadelerini kullandı.

Dün 16.00 civarı Wall Street Journal gazetesi "ABD ordusu Suriye'den güçlerini tamamen çekmek için hazırlanıyor" başlıklı haberi geçti. New York Times da, ABD'li yetkililerin Trump'ın 2 bin Amerikan askerini çekmeyi değerlendirdiğine dair sözlerini aktardı. Reuters, haberleri Türkiye’ye duyurdu. 17:30’da Trump twit attı: “SURİYE'DE BULUNMA AMACIMIZ İŞİD Dİ, YENDİK.” Açıklama ile beraber FED kararı beklentisi birleşince 16:30 de 5.33 olan dolar kuru 2 saat içinde 12 kuruş düşerek 5.21e indi.

Akşam FED, faizi bu yıl 4. kez artırarak yüzde 2.25 – 2.50'ye yükseltti. FED, 2019 yılı büyüme beklentisini % 2.5’dan % 2.3’e indirdiği için faiz artırım beklentisini 3’den 2’ye indirdi. 2019 sonu işsizlik tahminiyse yüzde 3.5 seviyesinde kaldı. ABD borsaları, açıklama sonrası satışlarla karşıladı. SP500 Endeksi future biz kapandıktan bu sabaha % 3.1 düşmüş durumda. Bu sabah Japonya da % 3.3 düşmüş durumda.

STRATEJI

Yurtdışındaki negatif hava nedeniyle fazla iyimser olamıyoruz. Dikkatli olmakta fayda var. BIST 100 de 91 bin geçin noktası olarak izlenebilir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 1300 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % -1.1 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)