E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'de yabancı payı ve endekse etkileri---

BİST'de yabancı payı ve endekse etkileri

BİST'de yabancı payı ve endekse etkileri
01 Ağustos 2013 - 15:15 borsagundem.com

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 19-26 Temmuz haftasında fiyat ve kur etkisinden arındırılmış hisse senedi stoku 172 milyon dolar azaldı

TCMB tarafından yayınlanan verilere göre 19-26 Temmuz haftasında fiyat ve kur etkisinden arındırılmış hisse senedi stoku 172 milyon dolar azalırken, DİBS stoku ise 586 milyon dolar azaldı. Üst üste dokuzuncu haftada da hisse senedinden yabancı çıkışı devam ediyor. Aynı haftada BIST %4,73 düştü. Düzenli olarak yabancı girişinin başladığı 08.06.2012 tarihinden beri fiyat değişimi ve kur etkisinden arındırılmış hisse senedi stoku HALKB halka arzı dâhil (HALKB halka arzının olduğu hafta yaklaşık 2 milyar $ giriş oldu) 5.725 Milyar dolar artış kaydederken, DİBS stokundaki artış 21,486 Milyar dolar oldu. Yılbaşından beri bakıldığında ise hisse senedi stoku 523 Milyon dolar azalırken, BIST aynı dönemde %7,23 düştü. DİBS stoku ise yılbaşından beri 5.572 Milyar dolar artarken, aynı dönemde faizler 323 tik (26 Temmuz) yükseldi. BIST’te yaşanan her yükselişin yabancılar tarafından satış fırsatı olarak kullanıldığı görülüyor.



Geçen hafta %63,41 seviyelerinde olan BIST yabancı payı bugün itibarıyla %63,10 seviyesine geriledi. Yabancı payı yıl içi en düşük seviyelerine gerilemiş durumdadır. Buna karşın kısa vadede yabancı payı ile BIST 100 arasında ayrışma yaşandığı görülüyor. Yabancı payı düşüşe devam ederken, BIST’in toparlanma çabasında olduğu görülüyor.
Asya Yatırım Araştırma raporuna göre; BIST’in hızlı düşüş gerçekleştirerek aradaki farkı kapatma ihtimali teknik olarak daha mümkün görünüyor. Yabancı payının düşüşe devam etmesi orta vadeli düşüş trendinin devam ettiğine işaret ediyor. Yabancı oranın T-2’deki oranı gösterdiğini hatırlatmakta fayda var. Söz konusu yabancı oranı Salı günü kapanış itibarıyla oluşan orandır. Uzun dönemli incelendiğinde Halka arz ve MKK’ya yapılan yüklü hisse kayıtları hariç yabancı payı ile BIST 100 endeksinin paralel hareket ettiği ve aralarındaki korelasyonun yüksek olduğu görülüyor. Yabancı payındaki sert düşüş ve yükseliş trendinin kırılması BIST 100 için orta vadeli düşüş trendine işaret etmiştir. Kısa vadede yabancı payının %63,30 seviyesi altına gelmesi negatif görünüme işaret ediyor. Orta vadede yabancı oranı %65 seviyesi üzerine çıkmadıkça BIST 100’de trend düşüş yönünde olmaya devam edecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)