E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST100'de 74.100 ara destek---

BİST100'de 74.100 ara destek

BİST100'de 74.100 ara destek
20 Kasım 2013 - 08:44 borsagundem.com

Dün yurtiçinde gündem TCMB’nin faiz kararı ve hazine ihaleleriydi, ancak TCMB’nin önemi elbette daha fazlaydı

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan Günlük Bülten:
"TEMKİNLİ, ESNEK VE SIKI
Dün yurtiçinde gündemimiz TCMB’nin faiz kararı ve Hazine ihaleleriydi ancak TCMB’nin önemi elbette daha fazlaydı. Piyasalarda faizlerde (gerek politika faizinde gerekse koridorda) bir değişiklik beklentisi zaten bulunmuyordu ki TCMB Başkanı Başçı da 6 Kasım’daki konuşmasında bunun sinyalini vermişti..
Yine aynı konuşmada sinyali verildiği üzere öngörülebilirliği artırmak için bir takım adımlar atılması beklentimiz dahilindeydi ki TCMB yurtiçi talebin ve ihracattaki ılımlı büyümenin fiyatlama davranışları üzerindeki etkisini sınırlandırmak ve para piyasasında faiz oranlarındaki oynaklığın azaltılması için bir ay vadeli repo ihalelerine son verdi, bu sayede para piyasasında gecelik faiz
oranlarının yüzde 7,75'e yakın seviyelerde oluşmasını sağlamayı seçti..
Merkez’in kararına baktığımızda  enflasyon hedeflenen seviyelere ulaşana dek temkinli kalınmaya devam edileceğini hatta TL’deki değer kayıplarının tüketici fiyatlarına gecikmeli aktarımı nedeni ile temkinliliğin artırılmasının uygun görüldüğünü zaten alınan aksiyondan okuyabiliyoruz, atılan adım ise Merkez’in para politikası duruşunda esnekliğini artırıcı yönde bir adım olarak görülebilir. Ayrıca gecelik faiz oranlarının yüzde 7,75'e çekilmesi yönündeki bu adımın kredi büyümesini de frenlemek üzere atıldığını düşünecek olursak sıkılaştırıcı etkisi de aşikardır kanaatindeyiz. Yani Merkez bir adımda üç sinyalini vermiş oldu, temkinliyim, esneğim, gerektiğinde sıkılaştırabilirim..
Dün piyasalarda neler olduğuna kısaca bakacak olursak da  3 gün boyunca izlenen alıcılı seyrin ardından bir düzeltme hareketi beklediğimizi, en azından bunun daha sağlıklı olacağını düşündüğümüzü zaten belirtmiştik ki endeks de yurtdışına benzer şekilde güne satıcılı başladıktan sonra Merkez’in kararını %0,30-40 bandında dalgalanan kayıplarla beklemeye devam etmiş ve 75,000 desteği çalışmıştı. Merkez’in sıkılaştırıcı olarak okunan aksiyonu sonrası bankalar üzerinde satış baskısının artması ile endeksin 75,000 desteği altında da satış baskısı ile karşılaştığını gördük ki kayıpların artmasında ABD’de satıcılı açılış da etkili oldu… Merkez’in bir faiz artırımı olarak etki yapan adımı ile Dolar/TL 2,00 TL düzeyine doğru baskılandığını göz ardı etmemek lazım ancak bu sabah yeniden 2,0140 seviyelerinde.
Yurtdışına baktığımızda ise Bernanke ve Yellen’ın QE’ye devam eden desteklerine karşın haftaya hızlı başlayan küresel piyasaların momentum kaybederek satışlara döndüğünü gelişmiş ülke piyasalarının da genel olarak sınırlı da olsa değer kayıpları ile kapandığını gördük. Bu sabah Asya tarafında Çin’de başbakanın açıklamaları ile hava olumlu olsa da Japonya’da bu etki sürüyordu, Tokyo borsası %0,3 düşüşle kapanırken Avrupa için de satıcılı başlangıç beklentisi sürüyor. Teknik olarak endekse baktığımızda ise %1,30 kayıpla günü tamamlayan
BIST100 için 74,500 ara bir destek ancak bankalar üzerinde baskının devam etmesi halinde çok güçlü kalamayacaktır, altında ise 73,800-73,500 bandı bulunuyor, bu seviyenin altına sarkılması baskıyı
daha da artırabilir, tepki alımlarının ise ilk hedefinin 75,000 ve 75,500 seviyeleri olmasını bekliyoruz, üzerinde 76,000 ve 76,500’de zorlanma sürebilir."
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)