E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBİST dolar bazında yükseliş potansiyeli taşıyor---

BİST dolar bazında yükseliş potansiyeli taşıyor

BİST dolar bazında yükseliş potansiyeli taşıyor
05 Temmuz 2017 - 08:22 borsagundem.com

Borsa İstanbul, dolar bazında 28 bin 600 puan seviyelerinde işlem görüyor ve 2000-2008 krizi öncesi seviyelerinin altında

BIST endekslerinde Türk Lirası bazında her gün yeni rekor seviyelerin test edildiği bugünlerde BIST’ e başka bir pencereden bakmak istedik. Öncelikle global ekonomiye ana hatlarıyla baktığımızda; ABD tarafında 2017 1. Çeyrek büyüme verisi %1,4 ile beklentileri aşarken, makro veriler genel olarak ekonomideki toparlanmayı teyit ediyor. ABD Merkez Bankası FED, bu yılki ortalama büyüme tahminini % 2,1'den % 2,2'ye yükseltti. Bu yıl 2 kez faiz artırımı yapan kurumun yılsonuna kadar bir faiz artırımı daha yapması bekleniyor. 2018'de de 3 faiz artışı öngörülüyor. FED Başkanı Yellen, önlemler sayesinde uzun bir süre finansal krizin olası olmadığını, bankaların çok daha güçlü olduğunu belirtirken, faiz artırımının kademeli olacağını yineledi.
Euro Bölgesi'nde de ekonomik güven son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Son dönemde Avrupa tarafında açıklanan olumlu makro veriler sonrasında, Avrupa Merkez Bankası’ nın da FED gibi faiz artırımına gidebileceği beklentisi güçlendi. Bu beklenti ilk etapta başta Avrupa olmak üzere küresel borsa endekslerini tedirgin etse de, ekonomilerin toparlanma sürecine girmesinin orta uzun vadede borsa endekslerine olumlu yansıması beklenebilir.
Yurt içi tarafına bakarsak, 2017’ nin ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi % 5.00 büyüdü. Sanayi sektörü % 5,3 büyürken, inşaat sektöründeki büyüme oranı % 3,7 seviyesinde oldu. Geçen yılın aynı döneminde büyüme oranı % 4.5 iken 2016 genelinde büyüme % 2.9 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl turizm tarafında olumlu veriler geliyor. Antalya havalimanında son iki yılın rekoru kırılırken, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2017 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 16,27 oranında artış kaydetti. Yükseliş trendindeki enflasyon rakamı Mayıs ayında son 9 yılın zirvesinden yönünü aşağı çevirdi. Haziran ayında da enflasyonda aşağı trend devam ederken, Yıllık enflasyon % 10,90’ a geriledi. Enflasyondaki gerileme önümüzdeki dönemde faizlere de yansıyarak ekonomiye pozitif katkı yapabilir.
Özetle 2008 yılında yaşanan ve bütün dünyayı etkisi altına alan Mortgage krizi sonrasında ekonomilerin toparlanmaya başladığını ve piyasalara olan güvenin artmaya başladığını görüyoruz. Merkez Bankalarının “normalleşme” yönündeki adımları bunun en önemli göstergelerinden. Tekrar BIST’ e dönersek, yazının girişinde de belirtildiği üzere BIST endeksleri TL bazında tarihi zirve seviyeleri test ediyor. Ancak BIST’e dolar cinsinden bakarsak çok daha farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Endeksin dolar bazlı seyrine baktığımızda; 2007 yılında Dolar bazında 50,000 seviyelerinde olan BIST 100 endeksi 2008 krizinde 12,000 seviyelerine kadar çekilmişti. Yıllar içinde sert dalgalanmalar yaşayan endeks 2010 ve 2013 yıllarında yeniden 50,000 seviyesinin üzerini test etti. Daha da geçmişe gidersek 2000 krizi öncesinde dolar bazında 37,500 seviyesini gören endeks, bir yıl sonra sert bir gerileme yaşasa da 2007 yılında 50,000 seviyesine kadar yükseldi. Sonuç olarak krizler Borsa endekslerini dramatik şekilde olumsuz etkilese de, kriz ortamının geride kalması ile borsalar kayıplarını orta uzun vadede geri alma eğiliminde oluyor. BIST 100 endeksi şu sıralar dolar bazında yaklaşık 28,600 seviyelerinden işlem görüyor yani hala 2008 ve hatta 2000 krizi öncesi seviyelerinin altında. Dolayısıyla global ekonomilerin toparlanma yoluna girdiği ve Merkez Bankalarının “normalleşme” adımları attığı bir ortamda BIST’ in dolar bazında yükseliş potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. BIST 100 endeksi için ise ilk hedef seviyesi dolar bazında 32,500 seviyesi olabilir.

Metro Yatırım Araştırma Servisi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)