E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBirkenstock satılınca varisler ortaya çıktı---

Birkenstock satılınca varisler ortaya çıktı

Birkenstock satılınca varisler ortaya çıktı
03 Mart 2021 - 11:31 borsagundem.com

250 yıllık şirket Alman şirketinin 2 varisi hisselerinin çoğunluğunu kabul edince şirketin değeri ortaya çıktı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

250 yıllık şirket Alman şirketinin 2 varisi hisselerinin çoğunluğunu kabul edince şirketin değeri ortaya çıktı. 250 yaşındaki şirketin iki varisi olan Alex ve Christian Birkenstock kardeşler, aile şirketinin kontrolünden vazgeçtikten sonra tahmini olarak 1,7 milyar dolar değerinde servete sahip olacaklar.

Almanya'nın en tanınmış ayakkabı markalarından birinin iki mirasçısı, Birkenstock'un çoğunluk hissesini dünyanın üçüncü en zengin kişisi tarafından desteklenen bir özel sermaye grubuna satmayı kabul ettikten sonra milyarderler olarak ortaya çıktılar.

Forbes’in haberine göre Alex ve Christian Birkenstock kardeşler, işletmenin %70'e varan oranının milyarder CEO'su Bernard Arnault ve onun tarafından kontrol edilen bir fon olan L Catterton'a satışına onay verdiler. Buna göre şirketin değeri 4,87 milyar dolar olarak belirlenirken iki mirasçının alacağı bedel tahmini 1,7 milyar dolar seviyesinde.

Anlaşma geçen hafta şirket tarafından doğrulandı ve eşit hisseye sahip olan kardeşlerin şirketin yarısından fazlasını satacağını ve satış tamamlandığında azınlık hissedarı olarak kalacağını söyledi. Alman gazetesi Der Spiegel , kardeşlerin % 60 ila % 70 arasında hisse satışı yapacağını bildirdi. Bir sözcü, işlemin ayrıntılarını açıklamayı reddetti. 

Bugünlerde kardeşlerin hiçbirinin bu işle pek ilgisi yok. 52 yaşındaki Alex Birkenstock'un Miami ve New York gibi şehirlerdeki mülkleri toplamak ve Almanya'nın güneyinde bir kaplıca kasabası olan Tegernsee Gölü'nde 20 araçlık iki katlı bir yer altı otoparkı içeren geniş bir ev geliştirmek için zaman harcadığı bildirildi. 48 yaşındaki Christian'ın şirketin genel merkezinden saatlerce uzakta yaşadığı söyleniyor. Üçüncü bir kardeş olan Stephan, hissesini 2013 yılında satmıştı.

Tüm dünyada hippiler ve büyükbabaların favorisi olan sandaletler, yaklaşık 250 yıldır aile tarafından yapılıyordu. Almanya'nın Langen -Bergheim kasabasından kilise kayıtları, 1774'te Johann Adam Birkenstock'u “özne ve ayakkabıcı” olarak tanımladı ve büyük-büyük torunu Konrad, yakınlarda Frankfurt'ta iki ayakkabı mağazası açıp esnek tabanlık yapıp satmaya başladı. Kemerler düz değil, konturluydu ve bu da ek destek sağlıyordu.

Ayakkabılara olan talep o kadar fazlaydı ki, üretimi artırmak için 1925'te çok daha büyük bir fabrikaya taşındı. Oğlu Carl, işe gençken katıldı ve podiatri çevrelerinde lider bir otorite haline geldi, eğitim kursları başlattı ve rahat ayakkabılar yaratmak ve sağlıklı bir yürüyüşü desteklemek için neyin gerekli olduğu hakkında bir ders kitabı yazdı.

Şirket, markalı sandaletlerini 1960'larda Carl Birkenstock'un oğlu Karl altında yapmaya başladı. Madrid adlandırılan birinci stil, derin ve esnek tabanlık övünen yapılmış mantar ve lateks ve egzersiz sırasında giyilen olabilir bir ayakkabı olarak fatura edildi. 1966'da, bir müşterinin kendi ayak ağrısını hafifletmek için ayakkabılarını kullanarak onları sağlıklı gıda mağazalarında dağıtmaya başlamasıyla ABD'de satış yapmaya başladılar.

Üç kardeş 2002 yılında kontrolü babalarının elinden aldı. Her şey yolunda gitmedi. Tekil, güçlü iradeli bir aile reisinin yönetimindeki birkaç on yıldan sonra, her kardeş şirket için farklı vizyonlara sahipti ve babalarının üretim ve dağıtım gibi belirli işlevleri yerine getirmede verimliliği en üst düzeye çıkarmak için oluşturduğu düzinelerce rakip iştiraki yönetmek için mücadele etti.

Aile dramına eklemek için, Christian'ın eski karısı Susanne, 16 yıllık evlilik ve iki çocuktan sonra 2003 yılında rakip bir ayakkabı markası başlattı. Beautystep adı verilen bu ayakkabı, Susanne Birkenstock tarafından tasarlanan bir ayakkabı olarak pazarlandı ve giyen kişiye sahilde yürüyormuş gibi hissettirmesi, bacak kaslarını germek ve kan dolaşımını teşvik etmek için tasarlanmış olması gerekiyordu. Ailenin soyadını belirgin bir şekilde göstermediği sürece bir mahkeme sonunda ayakkabılarını satabileceğine karar vererek bir yasal savaş başladı . 

2013 yılında kardeşler geri adım atmaya karar verdi. Stephan Birkenstock hissesini iki erkek kardeşine sattı ve o sırada benzer halka açık şirketler için şirketin rapor edilen finansal ve katsayılarına göre muhtemelen birkaç yüz milyon doları cebe indirdi. Kardeşleri, tesadüfi bir karşılaşmadan sonra işi yürüten ilk yabancı olarak Oliver Reichert'i işe aldı. Geçtiğimiz on yılı bir Alman spor televizyon kanalında geçiren Reichert'in ayakkabı endüstrisinde hiçbir deneyimi yoktu. Ana referans noktası: Çocukken Birkenstock giymişti. Şirketin yönetilmesine yardımcı olmak için, uzun süredir çalışan Markus Bensberg eş CEO olarak seçildi.

Yeni yönetim ekibi, şirketin 38 ayrı birimini daha modern bir yapı lehine hızla değiştirdi. Üretimi artırdılar , daha fazla satış elemanı işe aldılar ve hantal ayakkabıları daha keskin renkler ve stillerle sunmaya başladılar, bu da onları ünlüler ve moda öncüsü Y kuşağıyla popüler olmalarına yardımcı oldu. Satışlar her yıl çift haneli artarak 2019'da 870 milyon dolara (721 milyon euro) ulaştı.

Bugün Birkenstocklar 100'den fazla ülkede satılıyor ve şirket dünya çapında 4.300 kişiyi istihdam ediyor. 2019'da yaklaşık 24 milyon çift sattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)