E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiBİM ve Ege Seramik sorusu---

BİM ve Ege Seramik sorusu

BİM ve Ege Seramik sorusu
22 Şubat 2024 - 08:55 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

GÖSTERGELERİ SEKTÖR ORTALAMALARIYLA UYUMLU

SORU- BİM hissesinden almak için doğru zaman mı?
Gönül Sakin

CEVAP- Yatırımcıların en büyük sorunlarından birisi de hiç kuşkusuz takip ettikleri hisseyi ne zaman almaları gerektiğidir. Kuşkusuz arzu edilen en düşük fiyattan almak ve en yüksekten de satabilmektir. Yatırımcı aynı zamanda oluşan her dalgalanmadan da yararlanarak al sat işlemlerle de kârını katlamayı ister. Ancak arada böylesi işlemler gerçekleşebilse de sürdürülebilir olma koşulu hayli zayıftır. Bu nedenle borsada asıl olan belirlenen yatırım stratejisi çerçevesinde hareket edebilmektir. Yatırımcıların belirledikleri kriterler çerçevesinde alım ya da satım işleminde bulunması, doğaçlama kararlar almaması başarının en önemli anahtarıdır. Bu itibarla bir hissenin düşerken en alttan almaya çalışmak ya da çıkışlarda zirveden satmaya çalışma kaygısına düşmemeli. Bunun yerine uzun vadeli büyüyen firmalar takip edilmeli. Uzun vadeli yaklaşımlarda fiyat hassasiyeti anlamını yitirir. BİM uzun vadede yükselişini sürdüren şirketlerden birisi. Bu itibarla hisse kendi ahengi içerisinde inişler ve çıkışlar gerçekleştirse de istikrarlı şekilde yükseliyor. Şimdilerde de zirve seviyelerinde işlem görüyor. Bununla birlikte gerek fiyat kazanç oranı gerekse piyasa defter değeri sektör ortalamaları ile uyumluluk gösteriyor. Bu da hissenin trendini korumasına olanak tanıyor.


BEDELLİDEN GELENLE BORÇLARINI ÖDEDİ

SORU- Ege Seramik’in bedelliye gitmesi ilerisi için nasıl bir etkiye sebep olacak?
Galip Koç

CEVAP- Firmaların ihtiyaç duyması halinde gerekli fonu şirket dışında temin etme yoluna gidebilecekleri gibi ortaklarından nakit olarak da talep edebilirler. Bankacılık sektöründen kredi yoluyla ya da sermaye piyasalarından borçlanma araçları vasıtasıyla fon temini farklılık gösterse de belli bir maliyete katlanmayı gerektirir. Oysaki ortaklardan temin edilen nakdin maliyetsiz olması firmaların zaman zaman başvurdukları önemli bir yol olarak öne çıkmakta. Yatırımcıların şirkete olan güveninin üst seviyede olması halinde bedelli sermaye artırımı bir sorun teşkil etmez. Neticede yatırımcı bilir ki sermayeye kattığı nakit ileride tekrar kendisine dönüşü olacaktır. Bu olumlu beklenti bedelli sermaye artırımlarında hisseye talebi artırabilir ve fiyatta artışa dahi yol açabilmekte. Öte yandan zayıf mali yapıya sahip şirketler açısından yatırımcısı aynı rahatlıkla nakit ödemek istemez. Böylesi bir durum cepten çıkan nakdin tekrar geri dönme ihtimalini belirsiz görmeye sebep olurken bedelliye katılmak istemeyenlerin satışı ile hisse geriler. Ege Seramik 2003 yılından önce çok sık bedelli sermaye artırımına giderken sonrasında bir daha bedelliye yönelmedi. Uzun bir aradan sonra geçtiğimiz 2023 yılında mayıs ve aralık ayında iki defa yüzde 100 bedelli sermaye artırımında bulundu. Firma, geçtiğimiz kasım ayında bedelli sermaye artırımından elde edilen fonu finansal borçların ödenmesi ile tedarikçi ödemelerinde kullanacağını belirtti. Bu itibarla şirket bedelliden gelen nakdi borç ödemesine kullanırken mali yapısını da güçlendirmiş oldu. Ancak uzun vadede asıl olan şirketin kârlılığını büyütebilmesidir. Ege Seramik ise 2023 dokuz aylık faaliyet döneminde gelirini yüzde 3,26 geriletirken dönem sonu kârı yüzde 51,38 geriledi.

12 göstergesi al veren hisseler (22.02.2024)

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (22.02.2024)

 

Günün önemli şirket haberleri 22/02/2024

 

Yabancıların en fazla yöneldiği hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 386,50
En Yüksek: 390,00
En Düşük: 374,00
Değişim 0,00 %
FK: 20,56
PD / DD: 7,87
İşlem Hacmi 1.438.499.727
Toplam Adet: 3.750.071
Ağırlıklı Ort.: 383,59
Son Değer: 3,92
En Yüksek: 3,92
En Düşük: 3,81
Değişim 1,55 %
FK: 1,44
PD / DD: 0,24
İşlem Hacmi 19.365.490
Toplam Adet: 5.001.297
Ağırlıklı Ort.: 3,85
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)