E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBill Gates'in hisseleri tepki çekti!---

Bill Gates'in hisseleri tepki çekti!

Bill Gates'in hisseleri tepki çekti!
22 Mart 2015 - 08:24 borsagundem.com

Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın, BP ve Anadarko Petroleum gibi şirketlerde 1.4 milyar dolar değerin hissesi olması büyük tepki çekti

Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve eşi Melinda Gates’in adını taşıyan vakfın, dünyanın en büyük fosil yakıt şirketlerine büyük yatırımlar yaptığı ortaya çıktı. İngiliz Guardian Gazetesi’nin yaptığı araştırma, Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın, dünyanın en büyük fosil yakıtlarına sahip 200 şirketi içeren listedeki birçok şirkette yatırımlarının olduğunu ortaya koydu. The Guardian, başlattığı kampanya ile Vakfı bu şirketlere yatırım yapmayı tamamen bırakmaya davet etti.

BP VE ANADARKO VAR

Hürriyet'in haberine göre,vBill ve Melinda Gates Vakfı’nın en son vergi beyannamesi incelenerek yapılan araştırma, Vakfın dünyanın en büyük fosil yakıt şirketlerinde yatırımları olduğunu ortaya çıkardı. Bill ve Melinda Gates’in yönettiği Vakıf, iklim değişikliği konusundaki çabalarıyla biliniyor. İklim değişikliği tehlikesinin çok ciddi olduğu ve acil önlem alınması gerektiğini savunan Bill ve Melinda Gates’in, fosil yakıt şirketlerine yatırım yapması ise dünya çapında tartışma konusu oldu. Guardian’ın yaptığı analize göre Vakfın, fosil yakıt şirketlerinde en az 1.4 milyar dolar yatırımı bulunuyor. Bu şirketler arasında Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı tarihin büyük çevre felaketlerinden birine yol açan BP ile ABD’de nükleer atık, roket yakıtı gibi kanser ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilecek atıklar nedeniyle 5 milyar dolar para cezasına çarptırılan Anadarko Petroleum da bulunuyor.  Ayrıca Brezilyalı madencilik şirketi Vale de Vakfın yatırım yaptığı şirketler arasında yer alırekn, bu şirket de çevre ve insan hakları konusundaki kötü sicili nedeniyle eleştiriliyor. 

44 MİLYAR DOLARLIK VAKIF

Bill ve Melinda Gates Vakfının, bu şirketlerdeki hisselerini satması için kampanya başlatan Guardian, şimdiden 100 bini aşkın imza topladı. Kampanya şunu savunuyor: “Vakfınız bugüne kadar insanlığın gelişmesine büyük katkı sağladı... Fakat fosil yakıtlara yaptığınız yatırımlar bu gelişme açısından büyük tehdit oluşturuyor. Daha çok petrol, doğalgaz ve kömür bulunması ve yakılmasına adanmış şirketlere yatırım yapmak ahlaki ve mali açıdan yanlış.” Ocak ayında yayınladıkları yıllık mektuplarında Bill ve Melinda Gates, “İklim değişikliğinin uzun vadeli tehdidi o kadar ciddi ki, dünyanın talebe karşılık verebilecek, daha ucuz ve sıfır karbon dioksit salınımlı enerji kaynaklarını geliştirme konusunda -bugün- çok daha agresif hareket etmesi gerekiyor” yazmıştı. Bill ve Melinda Gates Vakfı, dünyanın en büyük hayırsever kuruluşu. Vakfın 43.5 milyar dolarlık sermayesi bulunurken, dünya çapında bugüne kadar sağlık programlarına 33 milyar dolar bağışta bulunduğu belirtiliyor.

Bassey: Asla  tahmin etmezdim

Bill Gates’in en büyük fosil yakıt şirketlerinin hisselerine yatırım yapmış olması eleştiriye neden oldu. Bu şirketler arasında kömür devleri Anglo American, BHP Billiton, Glencore Xstrata ve Peabody Energy, petrol devleri Shell, ConocoPhillips, Chevron ve Total ile bugünlerde adı yolsuzluk skandalı ile anılan Brezilyalı petrol şirketi Petrobras da bulunuyor. Nijeryalı Çevre Aktivisti Nnimmo Bassey, “Bu şok edici. Bu tür yatırımları olduğunu asla tahmin etmezdim. Eğer bu vakıf gerçekten insanların sağlığını önemsiyorsa, fosil yakıt sektörlerine yatırım yapmıyor olması gerekiyor. Bu sektörlerden kaynaklarını tamamen çekmeli” yorumunu yapıyor.

Rockefeller bile petrolden çekiliyor

Go Fossil Free kampanyasını yürüten Amerikalı çevreci Bill McKibben ise “Gates Vakfı bugüne kadar küresel fakirlikle mücadele için çok çalıştı. Fakat aynı zamanda iklim değişikliğine neden olan şirketlere yatırım yapıyor ki yapılan birçok araştırma artık küresel fakirliğin arkasındaki ana sebeplerden birinin de iklim değişikliği olduğunu ortaya koyuyor. 20. yüzyılın en büyük sanayi serveti Rockefeller petrol hanedanlığı bile fosil yakıtlardan hızla çekiliyor. Şimdi 21. yüzyılın müthiş teknoloji servetinin de aynısını yapma zamanı” şeklinde konuşuyor.

Bill şahsen ilgileniyor

Bill Gates’in kişisel ofisinden bir sözcü ise Guardian’a “İklim değişikliğine karşı eylemi savunanların tutkusuna saygı duyuyoruz ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda birçok farklı görüş olduğunun farkındayız. Bill, temiz enerji yöntemleri geliştirilmesi için şahsen hayli fazla zaman ve kaynak ayırıyor” açıklaması yaptı. Geçtiğimiz aylarda Gates Vakfı, Exxon Mobil’deki büyük payını 766 milyon dolar karşılığında satmıştı.
Guardian’ın yürütüğü kampanyanın amacı Bill ve Melinda Gates Vakfı ile Wellcome Trust derneklerinin dikkatlerini çekmek. Guardian, söz konusu dernekleri beş yıl içinde bu şirketlere yatırım yapmayı tamamen bırakmaya davet ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)