E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilanço sezonu zayıf hisseleri tehdit ediyor---

Bilanço sezonu zayıf hisseleri tehdit ediyor

Bilanço sezonu zayıf hisseleri tehdit ediyor
01 Ağustos 2023 - 12:36 borsagundem.com

Küresel borsalardaki yükseliş serisi bilanço sezonuna ilişkin beklentileri de yükseltti. Uzmanlara göre bilançolar beklentileri karşılasa bile şirketlerden gelebilecek en ufak kötü haberler bile hisse senetlerini düşürebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları bu yıl keskin bir yükseliş gösterdi. Ancak bazı yatırımcılar heyecan vermeyen bilanço projeksiyonlarının borsalardaki yükselişleri tehdit ettiğini belirtiyor.

Wall Amerikan ekonomisinin resesyona karşı dayanıklı olduğunu hem yatırımcılara hem de ABD Merkez Bankası’na (FED) kanıtlamasının ardından Wall Street hisse senetleri 2022’deki kayıplarını geri almayı başardı. Endeksler yapay zekâ teknolojileri çevresinde oluşan yatırımcı heyecanından da destek aldı. Nvidia ve Microsoft gibi büyük teknolojileri söz konusu yapay zekâ rallisine liderlik etti. S&P 500 Endeksi bu yıl yaklaşık %20 yükselirken teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’nde ise yükseliş %37 seviyesindeydi.

Hisse senetleri yükselirken şirket bilançolarında ise düşüş hakimdi. FactSet verilerine ve piyasa analistlerine göre, S&P 500 şirketleri bilançolarının ikinci çeyrekte %7 düşmesi bekleniyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu düşüş endeksin 2020’nin ikinci çeyreğinden bu yana en büyük bilanço gerilemesine ve art arda üç çeyrek boyunca azalan şirket kârlarına işaret edecek.

Üçüncü ve dördüncü çeyrek bilançoları da geriledi. Yılın başında Wall Street analistleri şirket bilançolarının üçüncü çeyrekte yaklaşık %5 ve dördüncü çeyrekte %10 artması bekliyordu. Şimdiyse üçüncü çeyrek için %0,2 ve dördüncü çeyrek için %7,5 artış bekleniyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre yatırımcılar bilançoların daha da sıkışması durumunda piyasalardaki iyimserliğin buharlaşabileceğini ve hisse senetlerinin temel değerlerinin sorgulanabileceğini söyledi. Borsa katılımcıları genellikle bir şirketin hisse değerinin pahalı veya ucuz görünüp görünmediğini değerlendirmek için fiyat kazanç göstergelerini kullanırlar. Bilançoların geri çekilmesi ise piyasasının Hisse senedini aşırı pahalı görmesine sebep olabilir.

WSJ haberinde servet yönetimi firması Aspirian’ın Baş Müşteri Sorumlusu Sandi Bragar, “Kârların düşmeye başladığını görürsek, bu hisse senetlerinin havasını biraz alabilir” dedi.

FactSet verilerine göre S&P 500 şirketleri önümüzdeki 12 ay boyunca öngörülen kazançlarının yaklaşık 19,7 katından değerleniyor. Yılın başında ise bu oran 17 kat seviyesindeydi. Endeksin beş yıllık fiyat kazanç ortalaması ise 18,6 kat seviyesinde.

Değer ölçünlerine dair bir diğer göstergesi de hisse senedinin bir sene öncesine göre pahalı görülüp görülmediği. S&P 500 Endeksi’ndeki döngüsel ekonomiyle uyumlu fiyat bilanço oranları (CAPE) endeks fiyatlarıyla şirket bilançolarının enflasyona göre ayarlanmış son 10 yıllık performanslarını karşılaştırır. Söz konusu karşılaştırmaya göre temmuz ayı başlarında 30,8 kat olan bu değer Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeyi gösteriyor.

Bazı yatırımcılar olası bir resesyon senaryosunda FED’in faiz artışlarının şirketlerin beklentilerini düşük seviyelere doğru iteceğini düşünüyor.

Bilanço sezonu şimdilik Wall Street projeksiyonlarının ötesine geçti. FactSet verilerine göre bilançoları açıklanan şirketlerin beklentileri aşma ortalaması %80 ve beş yıllık ortalamalarda ise bu oranın %77 olduğu görülüyor.

Ancak beklentilerin üzerindeki bilançolar yatırımcıları etkileyebilmiş değil. FactSet verilerine göre Wall Street bilanço beklentilerini aşan şirketleri hisse fiyat ortalamaları raporların açıklanmasından iki gün öncesine kadar olan seviyelerine göre ortalama olarak değişmedi. Oysa beş yıllık ortalamalara bakıldığında yükselişin %1 seviyesinde olması bekleniyordu.

Microsoft geçen hafta analistlerin üst ve alt beklentilerini aşan üç aylık bilançolar bildirdi. Ancak yatırımcıların şirketlerin yavaşlayan gelir artışlarına odaklanmasıyla bilançonun ertesi gün hisse senetleri %3,8 düştü. Tesla da bilanço beklentilerini aşan şirketler arasındaydı. Ancak CEO Elon Musk’ın elektrikli otomobillerde ek indirim konusunda uyarmasıyla ertesi gün hisse senetleri %9,7 geriledi.

Yatırım danışmanlığı firması CBIZ’nin Baş Yatırım Sorumlusu Anna Rathbun, “Momentum tarafından yürütülen bir rallideyseniz piyasalar mükemmeli bekler. Eğer kötü haber varsa daha fazla kaybedersiniz” diyor.

Yatırımcılar için temel bir endişe kaynağı da şirketlerin yüksek maliyetleri müşteriye aktararak bilançoları ne kadar koruyabileceği yönünde. FactSet verilerine ve piyasa analistlerinin genel kanısına göre S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin ikinci çeyrekte net kâr marjlarının ortalama %11,3’e düşmesi bekleniyordu. Bu oran bir çeyrek öncesinde %11,5 ve bir sene öncesinde %12,2’ydi.

Tüketici ürünleri firması P&G tüm markalarında haziran ayı itibariyle fiyatları %7 oranında yükseltti ve bilançosunu destekledi. Ancak satışların %1 oranında düşmesi enflasyona dayanıksız tüketicilerin direncini gösteriyor.

Varlık yönetimi firması Penn Mutual’ın Portföy Yöneticisi George Cipolloni, “Bir noktadan sonra tüketiciler kaçınmaya başlayacak. Bir noktada bir şeyler pes etmeye başlayacak. Sonsuza kadar fiyatları yükseltemezsiniz” diyor.

Bazı yatırımcılarsa borsanın büyük teknoloji hisseleri kadar ralli yapmayan alanlarında değer

aradıklarını söylüyor. Morningstar’ın Servet Yönetimi Birimi Amerika Baş Yatırım Sorumlusu Marta Norton “Hisse değerlemeleriyle ilgili endişelere dayanarak mutlaka hisse senetlerinden çekilmek zorunda değilsiniz. Bu daha çok ABD borsalarındaki bir rotasyon meselesi” ifadelerine yer verdi.

Norton mevcut fiyatlarla daha cazip hisse değerlemelerine sahip malzeme, bankacılık ve iletişim hizmetleri sektörlerindeki şirketleri satın aldığını söyledi.

Diğer yatırımcılarsa hisse senetleri fırsatları için ABD dışına bakıyor. Aspiriant’tan Bragar müşterileri uzun vadede hisse senetlerine yatırım yapmaya teşvik etmeyi sürdürdüğünü, ancak portföylerinde uluslararası Hisse senetlerine yönelmelerini önerdiğini söyledi.

Bragar, “Borsada büyük bir parti var. Bu partiyi kaçırmak istemiyoruz. Ancak partide içkileri dağıtan taraf da değiliz” ifadelerine yer verdi.

Fundstrat: Ağustos ayında portföylerinizi tatile çıkarın

 

JPMorgan: Ekonomide iniş olmayacak

 

Hisse senetleri yeniden ayı piyasasına girebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum01 Ağustos 2023 20:54

    Ah bide türkiyede de böyle olsa kar edenler geçen yıla göre karını %150 200 arttıran şirketler uçsa abidik gubidik hisseler otursa taşa ne güzel olur ama bizde öyle olmuyor 3 5 adam yan yana geliyor Bi hisseyi toplayıp uçuruyorlar harı temeli tekniği hepsi hikaye oluyor