E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBarzani'den Bağdat seferi---

Barzani'den Bağdat seferi

Barzani'den Bağdat seferi
14 Ocak 2014 - 05:57 borsagundem.com

Kuzey Irak Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, merkezi yönetimin SOMO ısrarından vazgeçirmek için Bağdat'a gidiyor

Türkiye’ye boru hattıyla gelen Kuzey Irak petrolünde Neçirvan Barzani, Bağdat seferine çıkıyor. Kritik konu devlet şirketi SOMO’nun kontrol talebinin durumu. 

Bölgesel Kürt Yönetimi ile Türkiye arasındaki petrol akışına sert tepki gösteren Irak Merkezi Hükümeti, devlet kontrolü istiyor. Devlet şirketi SOMO’nun vanaları kontrol etmesi ve fiyatlandırmada etkin rol üstlenmesini isteyen Irak hükümeti, bu şartlar yerine getirilmediği sürece petrolün Avrupa’ya satışına izin vermeyecek.

Kuzey Irak petrolünde Türkiye’ye petrol hattından akışın başladığı bir dönemde konuyla ilgili son çıkışı Irak Başbakanı Nuri el-Maliki yaptı. Maliki, Kürt yönetiminin Bağdat’ın onayını almadan Türkiye ile yaptığı anlaşmalarına son vermesi gerektiğini bildirdi.

Irak izin verir mi?

Irak Merkezi Hükümeti’nin, egemenlik haklarıyla ilgili ABD’ye de hatırlatmada bulunduğu belirtildi.
Irak işgalinden sonra alınan uluslararası karar uyarınca Irak sınırlarındaki her türlü enerji kaynağı tüm ülkenin malı kabul ediliyor.
Herhangi bir bölgesel erkin, enerji kaynağına doğrudan sahip çıkma olanağı bulunmuyor. Petrol gelirlerini bütçeye dahil etmek isteyen Irak hükümeti, Kürt Yönetimi’nin resmi petrol şirketi KOMO’yu da petrol ihracatında yetkisiz görüyor.

Ambargo prosedürü

Kürt petrolünün Avrupa’ya nakledilmesi halinde elde edilecek gelirin ABD’li JP Morgan Bankası’na yatırılacak olmasının ardında uluslararası mutabakat yatıyor.
1. Körfez Savaşı’ndan sonra alınan Birleşmiş Milletler kararıyla Irak petrolünün ABD üzerinden satılması, federal rezervlerde tutulacak petrol gelirinin bir bölümünün de savaşta saldırıya uğrayan Kuveyt’e aktarılması kabul edilmişti.
2. Körfez Savaşı’nın ardından resmi olarak ambargo programının sona erdiği açıklansa da prosedür devam etmişti.

Yıldız: Çözeceklerine inanıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AA’ya yaptığı açıklamada, 1 Aralık’ta Bağdat’a gitmeleriyle başlayan sürecin henüz tamamlanmadığını, söyledi. Yıldız, “Şimdi önemli olan Bağdat ve Erbil’in kendi aralarındaki görüşmelerini tamamlamasıdır. Onların bir problemi varsa, bunu Türkiye üzerinden değil, kendi aralarında çözeceklerine inanıyoruz” dedi.

Bağdat'ı ikna turu

Yaşanan gelişmeler sonrası Kuzey Irak’taki Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Başbakanı Neçirvan Barzani çok yakında beraberindeki heyetle Bağdat’a giderek Türkiye ile yapılacak olan anlaşmada hangi yöntemin kullanılması konusunu masaya yatıracak. Anlaşmanın ana hatlarında sorun yaşanmadığı, bununla birlikte teknik konularda düzenleme yapılacağı bildiriliyor.

TPAO, Irak sınırına sıfır noktasında petrol buldu

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde Irak sınırında sıfır noktada açtığı ’Çalışkan 1’ kuyusunda yüksek gravitede petrol buldu. TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, ilk kez sınıra sıfır noktada gravitesi yüksek petrolün bulunduğu kuyu keşfettiklerini belirterek, “Kuyudaki petrol, komşudaki petrolün değerinde ama günlük kapasite için test çalışmalar hafta içinde sonuçlanacak” dedi.
TPAO, çözüm süreciyle birlikte Silopi’nin Çalışkan Beldesi’nin Irak sınırına sıfır noktadaki Hezil Çayı kıyısındaki güvenlikli bölgede 6 ay önce Çalışkan 1 kuyusunu açarak petrol aramaya başladı. Sınırı oluşturan Hezil Çayı’na 1 kilometre mesafede açılan kuyuda yapılan sondaj çalışmalarında 2 bin 900 metre derinlikte yüksek gravitede petrole rastlandı. (Milliyet - Mithat Yurdakul)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)