E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBankacılık endişeleri yeni stresler yaratmaya devam ediyor---

Bankacılık endişeleri yeni stresler yaratmaya devam ediyor

Bankacılık endişeleri yeni stresler yaratmaya devam ediyor
26 Nisan 2023 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

SVB ve Credit Suisse sonrasında yatışan bankacılık endişeleri yeni stresler yaratmaya devam ediyor. Tam da mart ayında FOMC toplantısı öncesi patlak veren hadiseler mayıs toplantısı öncesi de tekerrür mü ediyor gerginliği yaşanıyor. Dün yaşanan gelişmelerle birlikte First Republic’in bankadaki mevduatın %40’tan fazlasını (100 milyar $+) kaybettiği ve ülkedeki en büyük bankalardan 30 milyar $ almasalardı bunun %55’in üzerinde olacağı ortaya çıktı. 1. çeyrek kazançları sırasında, son mevduat kaçışından kaynaklanan zararları karşılamak için uzun vadeli menkul kıymetleri ve ipotekleri elden çıkarmayı (satmayı) planladıkları açıkladılar. İşgücünün %25’ini işten çıkardıklarını duyurdular. Açıklanan bilanço sonrasında yöneticiler tarafından hiçbir soruya cevap verilmedi. Ardından FRC hissesi çıkan haberler üzerine düştü, ve ABD borsalarını da beraberinde götürdü. Birkaç kez devre kesen FRC, seansı %49’un üzerinde düşüşle kapattı. Doğrulanmamış söylentiler hükümetin bankaya el koyacağına dair beklentileri artırırken daha önceden bileneceği üzere Yellen’ın bu konuda tavrı net. Yetkililerin tüm mevduatları geçici olarak desteklememesi küçük bankaları yok etti.  Fakat bu işe bir çare bulunmazsa First Republic, son bankacılık krizinin bir sonucu olarak iflas eden 3. ABD bankası olacak ve iflas etmesi halinde, toplam aktifler açısından şimdiye kadarki en büyük 2. ABD bankası (SVB’nin önünde) olacak.

ABD borsalarında S&P 500   %1,6 ve Nasdaq  yaklaşık %2 düştü. Tahviller keskin bir şekilde yükseldi ve Fed’in yılın ilerleyen dönemlerinde daha yüksek bir indirim yapma olasılığını fiyatladı. ABD doları, güvenli liman yen dışında çoğu majör karşısında geniş ölçüde yükseldi. Altın, ise ons başına 2.000 doların hemen altındaki seyrine devam ediyor.

Asya piyasalarında dünyanın en büyük iki ekonominin görünümüne karşı tedirginlik oluşması nedeniyle açılışla birlikte Mayıs ayının en düşük seviyeleri test edildi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi yatırımcıların ılımlı ABD verilerini ve yeni bölgesel banka stresi nedeniyle açılışla birlikte %0,4 düştü. Japonya’da Nikkei 225 endeksi % 0,66 ve Topix %0,86 geriledi.

Asya tarafında diğer bir günden ise Avustralya’da enflasyonun ilk çeyrekte gerilemesi oldu. Avustralya’nın ilk çeyrek enflasyonu, Aralık 2022’de sona eren çeyrekte 23 yılın en yüksek seviyesi olan %7,8’den yıllık bazda %7’ye geriledi. Çin’den gelen verilerin olumlu seyrinden sonra Asya-pasifik tarafında ılık rüzgarın estiği bir Mayıs ayı oluyor.

Düşen ABD ham petrol ve yakıt stoklarına ilişkin raporların yatırımcıları dünyanın en büyük petrol tüketicisindeki güçlü talebe yeniden odaklamasıyla petrol, bir önceki seansta %2’den fazla geriledikten sonra açılışla birlikte yükseldi. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün Salı günkü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol stokları 21 Nisan’da sona eren haftada yaklaşık 6,1 milyon varil düştü. piyasalar ham petrol stoklarının yaklaşık 1,5 milyon varil düşmesini bekliyorlardı. Ardından Brent ham petrolü 30 sent veya %0,4 artışla varil başına 81,07 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü  ise %0.5 artışla varil başına 77.46 dolara ulaştı.

Yurt içinde beklenen bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında Almanya GfK endeksi ve ABD dayanıklı mal siparişleri izlenecek.

Goldman Sachs: Sistematik yöneticilerin hisse almak için paraları kalmadı

 

Asya borsaları bankacılık endişeleriyle karışık seyrediyor

 

Fitch: Kısa vadeli borç limiti artışı gelecek açmazları önlemeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)