E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Uzun vadeli hisse senedi yatırımından vazgeçmeyin---

Bank of America: Uzun vadeli hisse senedi yatırımından vazgeçmeyin

Bank of America: Uzun vadeli hisse senedi yatırımından vazgeçmeyin
30 Mart 2023 - 15:59 borsagundem.com

Piyasalardaki belirsizlik yatırımcıları endişelendiriyor ancak uzmanlar hisse senedi piyasalarında uzun vadeli yatırımın makul olduğunun altını çiziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde yaşanan bankacılık krizi, yatırımcıları güvenli liman arayışına itmiş gözüküyor. Kısa vadeli para piyasası fonlarındaki çekici getiriler, yatırımcıların hisse senedi piyasalarından uzaklaşmasına neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de uzmanlar, yatırımcıların hisse senedi piyasalarında alım yönlü hareket etmelerini ve uzun vadeli düşünmelerini tavsiye ediyor.

Hisse senetlerinde uzun vade oturmak

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Bank of America, yatırımcıların kısa vadeli para piyasası fonlarından gelen çekici getirilere rağmen uzun vadeli hisse senedi almaya devam etmesi gerektiğini söylüyor.

“Para piyasası fonları yaklaşık yüzde 5 gibi cazip ve risksiz getiriler sunarken, yatırımcıların hisse senetlerinin uzun vadede paralarını park etmek için en iyi yer olmaya devam ettiği gerçeğini gözden kaçırmaması gerekiyor.” Bu görüş, Bank of America’nın yatırımcılarıyla paylaştığı notun bir özeti niteliğini taşıyor.

Bank of America, yatırımcılara uzun vadeli hisse senedi almaya devam etmelerini ve Fed faiz oranlarını yükseltir veya indirirken, getirilerinde dalgalanma yaşanması muhtemel kısa vadeli para piyasası fonlarına fazla yatırım yapmamalarını tavsiye ediyor.

Bank of America'dan Savita Subramanian, mevcut değerlemelerin hisse senetlerinin önümüzdeki on yılda yıllık yüzde 7 getiri sağlaması gerektiğini gösterdiğini söylüyor. Subramanian, “Uzun vadeli yatırımcılar için S&P 500 Endeksi’nin mevcut normalleştirilmiş kazançlara göre fiyatı, sonraki 10 yılda S&P 500 getirilerinin yüzde 80 artacağını gösteriyor. Kısa vadede ise yıllık yüzde 5'lik fiyat getirisi sunuyor. Temettü verimine yaklaşık yüzde 2 puan eklemek gerekirse, bu getiri oranı, S&P 500 Endeksi’nin diğer varlık sınıflarının çoğuyla rekabet edebileceğini gösteriyor” diyor.

Subramanian şöyle devam ediyor: “Kısa vadede, bankacılık krizi ve yüksek faiz oranlarıyla ilgili devam eden endişeler arasında hisse senetlerinin potansiyel getirisi nötr görünüyor. Bu, yüzde 5'e yakın getiri sağlayan para piyasası fonlarının yatırımcılar için uygun alternatifler olduğu, ancak bunun yalnızca kısa vadeli yatırım için geçerli olduğu anlamına geliyor.”

Kötü haberler fiyatlandı

Subramanian, BofA'nın satış tarafı göstergesinin hisse senedi fiyatlarında pek çok kötü haberin fiyatlandığını gösterdiğini ve bunun yatırımcıları ileriye dönük olumlu bir sürpriz için hazırlayabileceğini belirtiyor.

Subramanian, “Satış tarafı göstergemize dayalı hissiyat, hisse senetleri hakkında uzun vadede endişelenmek için yeterli kanıt sunmazken, bankacılık krizi ve diğer nedenlerin iyi kovuşturulduğunu ve hisse senedi piyasalarında, özellikle geçen yılki yükseliş eğilimine karşı, olumlu anlamda bir sürpriz olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Elbette, yatırımcıların piyasalarda yaşanan yüksek volatilite ve sıfır gün vade seçeneklerinin yükselişi karşısında hisse senetlerini elinde tutması zor olabiliyor. BofA’nın paylaştığı nota göre de, yatırımcıların hisse senetlerini uzun vadeli elde tutma süresi, kısa vadeli fiyat hareketlerine yönelik olumlu tespitler nedeniyle zamanla düşmüş gözüküyor. Örneğin, sıfır günlük S&P 500 opsiyonları, on yıl önce yüzde 5'ten daha az olan opsiyon hacminin bugün yüzde 45'ini oluşturuyor.

En önemli avantaj ‘zaman’

Bank of America, piyasalarda yükselen gürültüye rağmen, en önemli noktanın, yatırımcıların servetlerini büyütmek için sahip oldukları en büyük avantajın ‘zaman’ olduğunu hatırlamaları olduğunun altını çiziyor.

Subramanian, “S&P 500'de para kaybetme olasılığı yazı tura atmaya kıyasla, kişinin hisse senetlerini elde tutma süresini bir günden on yıla uzatmasıyla belirgin şekilde düşer. Piyasalara doğru zamanda girmek ve doğru zamanda çıkmak tehlike ve panikle doludur. Bu nedenle satış, çok büyük fırsat maliyetleriyle sonuçlanır ve en iyi günler genellikle en kötü günleri takip eder” diyerek istikrarlı bir kazanç için uzun vadeli yatırıma odaklanılmasının yatırımcılar için avantajlı bir hareket olduğunun altını çiziyor.

'Borsada fırsatlar sürüyor, hisseler çok ucuz'

 

Tom Lee: Hisse senetleri yeni dip yapmazsa, ayılar pes edebilir

 

Morgan Stanley: Hisse senedi piyasaları cazip fırsatlar sunuyor

 

BofA: Yatırımcılar nakite yöneldi

 

BofA'dan döviz piyasası yorumu

 

BlackRock: Piyasa Fed’i yanlış anlıyor, faiz oranları düşmeyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Davut 30 Mart 2023 22:39

    Uzun vade yatirimindan vazgecmeyin diyor kendileri günlük al sat yapiyorlar çok komiksiniz

  • yatırımcı30 Mart 2023 21:58

    bütün senetlere robotları bağlamış bank of kumarhaneye çevirmiş bisti.buna kim dur diyecek bu yaptığı etikte değil yasal değil nerde spk

  • Ali30 Mart 2023 20:26

    İsbankasını Eylül ayında aldım. 7 aydır tutuyorum. Bana destek dirençleri takip et al- sat yap diyorlar. Bende kıpırdamadan bekliyorum. Kazancım al-satla işlem yapanlara göre nedir sizce? Ben söyleyeyim mi 0 TL. Boşu boşuna 7 ay beklediğim süreçte tahtada olanlar beni yıprattı üzüldüm pişman oldum. Dürüst yatırımcıyı piyasada isteyen yok. İslam Hukukuna göre hırsızın cezası bellidir. Benim alım terimi emeğimi sömüren bir sisteme borsa diyebilirmiyiz? Borsa şirketlerimizin değerlerine yatırım yaptığımız birbirimize değer kattığımız bir platform olması gerekirken, Sayın Nebati yatırımcıları çağırırken hiç hoş olmadı yapılanlar.Belirtmek isterim.

  • Naim30 Mart 2023 20:04

    Borsa çöksün yatırımcı malda kalsın diyonuz. Dolarda bekliyorum

  • Bik30 Mart 2023 18:55

    BIST'te, BOFA alıcısı olan her hisseyi sattığından düşürüyor, zorunlu olarak uzun vadeli yatırımcı olunuyor.