E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir---

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir

Bank of America: Kısa süreli bir resesyon hisse senetlerinde alım fırsatı sunabilir
25 Ekim 2023 - 11:05 borsagundem.com

ABD ekonomisinin kısa süreli bir resesyona girmesinin hisse senedi yatırımcıları için uygun bir yatırım fırsatı olabileceği öngörülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde beklenen resesyon gelmemiş olsa da, durgunluk senaryoları hız kesmiyor. Bank of America, kısa süreli bir resesyonun hisse senedi piyasaları için olumlu olacağını düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bank of America, ABD ekonomisinde durgunlukların genellikle uzun sürmediğini ve böyle zamanların hisse senetleri için 'uygun giriş noktaları’ oluşturabileceğini öne sürüyor.

12 resesyonun hepsinde güçlü toparlanma

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, bir yılı aşkın tahmin ve spekülasyonların ardından çok konuşulan ABD resesyonu henüz gelmedi. Bank of America varlık birimi baş piyasa stratejisti Joseph Quinlan, yatırımcıların, resesyon nihayet gelse bile neden endişelenmemeleri gerektiğini açıklıyor.

Quinlan, paylaştığı notta, tarihsel bağlamda durgunlukların çok uzun sürme eğiliminde olmadığını ve bunun hisse senedi yatırımcıları için ‘uygun giriş noktaları’ olabileceğini yazıyor. Quinlan, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD’de yaşanan resesyonların ortalama 10 ay sürdüğünü ve bunun S&P 500 Endeksi’nin birkaç ay içinde sağlam getirilerle toparlanmasını engellemediğini söylüyor.

Quinlan, 1945’ten sonra meydana gelen 12 ABD durgunluğu karşısında, S&P 500 Endeksi’nin, ekonomi teknik olarak hala bir gerileme dönemine saplanmışken bile dip noktasından toparlanmayı başardığını ifade ediyor. Hisse senetleri bu dip noktasına ulaştığı andan itibaren endeks üç aylık ortalamada yüzde 19,7, altı aylık ortalamada yüzde 28 ve 12 aylık ortalamada yüzde 43,7 oranında getiri sağlıyor.

Quinlan'a göre S&P 500 Endeksi, resesyonun başlamasından ortalama 13 ay öncesine kadar zirveye ulaşma eğiliminde oluyor. Daha sonra, gerilemenin resmi olarak sona ermesinden bir süre önce bir dip bulma eğilimine giriyor ve hatta veriler hala üretimde bir daralma gösterirken toparlanmaya başladığını sözlerine ekliyor.

Yeniden canlandırma dönemi

Başka bir deyişle, durgunluklar 'hisse senetleri için olumlu satın alma fırsatları’nı temsil ediyor. Quinlan, bu tür ekonomik gerilemeleri ‘çoğu zaman ekonomiyi daha güçlü hale getiren sıfırlama/yeniden canlandırma dönemleri' olarak tanımlıyor. Ve tarihsel veriler, 'devamlı durgunluklar’ın veya bazı sektörlerde diğerlerinde olmayan periyodik yumuşak dönemlerin, bütünsel olarak ekonomide yaşanan gerilemelerden daha yaygın olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Quinlan'ın görüşleri, ABD ekonomisinin beklentilere meydan okuyarak yavaşlamak yerine hızlandığı bir zamanda geliyor. Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler, üçüncü çeyrekte gayri safi yurt içi hasılada yüzde 4,7'lik bir büyüme oranı öngörürken, diğer ekonomik genişleme tahminleri yüzde 5'in üzerinde seyrediyor. Ancak efsanevi tahvil yatırımcısı Bill Gross yıl sonuna kadar bir resesyon beklediğini söylerken Pershing Square'den Bill Ackman da ABD'nin son verilerin önerdiğinden daha hızlı yavaşlayacağını öngörüyor.

Üç risk

Ned Davis Research'ün baş küresel makro stratejisti Joseph Kalish'e göre ise ekonomide, finansal piyasalarda veya her ikisinde bir şeylerin bozulmasına yol açabilecek üç risk bulunuyor.

Birincisi, şu anda kontrol altında tutulan enflasyon beklentilerinin kırılması. Bir diğeri, tahvil piyasası endişelerinin kredi riskine doğru kayarak artan faiz oranları, reel getiriler ve vade primine ilişkin endişelerden uzaklaşması. Ve son olarak, 2006-07'de ulaşılan 'önemli çift zirve’ye ve bu döngüdeki en yüksek Fed faiz oranına işaret eden seviye olan yüzde 5,25'in üzerine çıkan 10 yıllık Hazine tahvili oranı. 10 yıllık tahvil getirisi dünü yüzde 4,84 seviyesinde kapattı.

ABD ekonomisi için resesyon beklentisi düştü

 

Uzun vadeli yüksek faizler resesyonu mu yoksa güçlü bir ekonomiyi mi işaret ediyor?

 

Resesyona hazır olmanın 4 kilit adımı

 

Paul Tudor Jones: Resesyon öncesinde borsa yüzde 12 gerileyebilir

 

Ed Yardeni: Savaş resesyon olasılığını artırdı

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisinde resesyon beklemiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)