E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBalon sinyalleri artarken yatırımcılar hamlelerini planlıyor---

Balon sinyalleri artarken yatırımcılar hamlelerini planlıyor

Balon sinyalleri artarken yatırımcılar hamlelerini planlıyor
01 Şubat 2021 - 15:51 borsagundem.com

Yatırımcılar borsada klasik balon işaretlerinden bazılarını görmeye başladı ancak çöküşün yaklaşıp yaklaşmadığı belirsiz

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Herkes piyasaların balon sinyalleri verdiğine dair aynı fikirde. GameStop ve AMC gibi kar etmeyen şirketlerin hisseleri yükseliyor. AMC giderek büyüyen bireysel yatırımcı grubunun desteğiyle hızla yükseliyor. Opsiyon aktivitesi artarken Bitcoin fiyatları rekor seviyelere yakın ve şirketler halka arzlara yöneliyor. Değerlemeler 2000 yılındaki dot-com balonuna benzer bir şekilde yükselmiş görünüyor. Bununla birlikte yatırımcılar yüksek değerlemelerin yalnız başına, rallinin sona yaklaştığımız anlamına geldiğini düşünmüyor.

Tarihe bakıldığında, piyasaların genellikle tahmin edilenden daha yükseğe çıkabildiği görülüyor. Bu duruma hem 1990’ların sonundaki dot-com patlamasında, hem de 1980’lerde Japonya hisselerinde görülen baş döndürücü artışta tanıklık ettik. Son dönemde, borsaların genelinde bir düşüş trendi göze çarpıyor. S&P 500 geçtiğimiz hafta %3,3 düşüş gösterdi. Ancak yine de Mart ayındaki düşük seviyelerden bu yana %66’lık yükselişini bulunuyor. Balon benzeri davranışlar ise yalnızca bir kısım hisselerde görülüyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, piyasaların genelinde bir balon olduğu tartışmasına karşı çıkılmasına neden olan unsurlardan biri de basit bir matematik. Faiz oranları oldukça düşük seviyelerdeyken ve teşvik paketleri masadayken, birçok yatırımcı paralarını daha riskli ve daha yüksek getirili varlıklara yöneltiyor. Dahası, birçok koşulda küresel pandemi sürecinin devam etmesine karşın, bilançolar oldukça güçlü görünüyor.

Bu faktörlerin bir araya gelmesi ise yatırımcılarda iyimserliği tetikliyor. Para yöneticileri arasında hisselere yönelik boğa piyasası taraftarlığı, Bank of America’nın yakın zamanda, toplamda 561 milyar dolarlık varlığı yöneten 194 para yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, son üç yılın en yüksek seviyesinde. Aynı zamanda, portföylerdeki ortalama nakit miktarı da 2013 yılının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelerde.

Her şeye rağmen, yatırımcılar, bireysel hisselerde görülen balonların patlamasına nelerin sebep olacağını ve bu patlamaların piyasaların geneline sıçrayıp sıçramayacağını tespit etmeye çalışıyor. Bu hafta yatırımcılar sanayi sektörünün son verilerini, Amazon ile Google’ın bilançosunu ve Ocak ayı istihdam raporunu izleyecek. Boston’da bulunan Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co.’nun kurucu ortağı Jeremy Grantham, “biliyorsunuz, bu seferki geçmişteki bütün koşulları sağlıyor” dedi.

Daha önce 2000 ve 2008 yıllarında gerçekleşen piyasa çöküşlerini de tahmin eden Grantham, geçtiğimiz yıldan beri içinde bulunduğumuz piyasa koşullarının aşırı olduğunu söylüyor. Ancak yine de piyasalarda zamanlamayı tahmin etmenin oldukça zor olduğunu kabul ediyor. Grantham, “biliyoruz ki her balon biraz farklıdır. Yeni borsa platformları ve internet nedeniyle, borsalarda yeni rekorlar görebiliriz” dedi.

Grantham endişelerinde yalnız değil. 672 piyasa profesyonelinin neredeyse %90’ı, Deutsche Bank’ın anketine göre, finansal piyasaların bir balon aşamasında olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte Google’da “borsa balonu” için yapılan aramalar, Ocak ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. First American Trust’ın Baş Yatırım Uzmanı Jerry Braakman, şirketinin ABD’deki yüksek değerlemelerden endişe duyduğunu ve kademeli olarak diğer ülkelerin borsalarına yöneldiğini söyledi. Braakman, son dönemlerde “piyasalar makro tabloyla korelasyon göstermiyor” dedi.

Fed’in faiz oranlarını oldukça düşük seviyelerde tutması, teşvik paketleri ve pandemi sürecinde artan birikimlere ek olarak, borsalarda her zamankinden daha fazla sayıda bireysel yatırımcının aktif olduğu görülüyor. Bu yatırımcılar geçtiğimiz yıl Wall Street’in tecrübeli yatırımcılarını mantıksız hisse seçimleriyle şaşırtarak, iflas koruma başvurusunun ardından Hertz’in hisselerinin %900 artmasına neden oldu.

Bu yıl ise çok daha şaşırtıcı gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü, 24,5 milyar hisse ve 57.1 milyon opsiyon el değiştirdi. Bu rakam, Piper Sandler & Co.’nun İdari Müdürü Rich Repetto’ya göre, bireysel yatırımcılar tarafından kırılan bir rekor oldu. Aynı gün GameStop hisseleri iki kattan fazla yükselerek, kısa bir süreliğine, yıl başından bu yana %1,700’lük yükseliş yakaladı. Bireysel yatırımcıların diğer gözdesi AMC Çarşamba günü %300’ün üzerinde yükseliş gösterirken, BlackBerry hisseleri 17 yıldan fazla süredir ilk kez en yüksek kazancını kaydetti.

Tüm bu sinyaller ışığında yatırımcıların henüz borsadan çekilmemesinin nedeni sorulduğunda, Braakman, “bunu geçmişte de gördük. Bir balon olduğunu düşünüyorsanız ve çok erken satış yaparsanız, bunun bedeli ağır olabilir” dedi.

Bitcoin riskli yatırımlar hakkında ne öğretti?

 

Borsalardaki spekülatif çılgınlığın 3 nedeni

 

Borsada bireysel yatırımcıların hakimiyeti sona ermedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)