E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada bireysel yatırımcıların hakimiyeti sona ermedi---

Borsada bireysel yatırımcıların hakimiyeti sona ermedi

Borsada bireysel yatırımcıların hakimiyeti sona ermedi
01 Şubat 2021 - 10:08 borsagundem.com

GameStop çılgınlığı, borsada bireysel yatırımcıların sonunun geldiği yönündeki tartışmaları haksız çıkardı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’i sarsal GameStop çılgınlığıyla ilgili birçok şey söylenebilecek olsa da, bugünün hisse piyasalarıyla ilgili olumlu bir gerçeğe de dikkat çekti: Paralarını endeksleri takip eden fonlara yatırmaktansa, şirketlere yatırım yapmaya istekli olan yatırımcılar hala var. Reddit’in WallStreetBets isimli sayfasındaki kullanıcıların, Robinhood gibi borsa platformlarındaki ücretsiz işlem imkanından faydalanıyor olması, bazı yatırımcıların S&P 500 ve Nasdaq 100 gibi endeksleri takip eden fonlara yatırım yapmakla yetinmediğinin işareti.

Borsada GameStop hisselerinin yükselişi, aktif yatırımcıların ve hisse yatırımcılarının hala piyasalarda önemli bir gücü olduğunu gösterdi. Aktif yatırımcılar önde gelen endekslerin büyük teknoloji isimleri yerine, GameStop, AMC ve Blackberry gibi şirketlerin hisselerinden getiri sağlıyor. Neredeyse herkes, pasif olarak yönetilen endeks fonları aracılığıyla Apple, Microsoft, Amazon, Google, Facebook ve Tesla’nın hisselerinden küçük bir miktara sahip.

CNN’in haberine göre, bu büyük teknoloji şirketleri, borsa yatırım fonlarına (ETF) daha çok yatırım yöneldikçe büyümeyi sürdürdü. Ancak piyasalarda bu şirketlerin hisselerinden daha fazlası var. Yatırımcılar, pandemi döneminde evde daha fazla zaman geçirme fırsatı bulduklarında, piyasaların farklı bölümlerini de keşfetmeye başladı.

Özel sektör şirketleri çalışanlarının para yönetimine yardımcı olan Liquid Stock’un kurucu ortağı Greg Martin, “bunun bir kısmı korona virüsten kaynaklanıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “insanlar evde oturuyor ve çok daha az para harcadıkları için daha fazla birikimleri ve zamanları da var. Robinhood ise tüm bu avantajları kullandı” ifadesini kullandı.

Martin, “bu düşük getiri ortamında, paranızı bir S&P 500 fonuna yatırabilirsiniz, ancak bu sıkıcı olur. Dolayısıyla insanlar günlük işlemlere yöneliyor” açıklamasında bulundu. Diğer uzmanlar da bireysel yatırımcıların piyasalara yön veriyor olmasının kötü bir gelişme olmadığını düşünüyor. Oldukça uzun süre boyunca Vanguard ve BlackRock gibi serbest fonlar ve diğer büyük kurumsal varlık yöneticilerinin nüfuzunun çok fazla olduğu düşünülüyordu.

SharesPost 100 Fund’ın Baş Yatırım Uzmanı Christian Munafo, “yatırımın demokratikleşmesi heyecan yaratıyor” dedi. Yine de Reddit/Robinhood ekibi, serbest fonların düşüşün eşiğinde olduğunu düşündüğü hisselere yönelerek oldukça tehlikeli bir oyun oynuyor. Bu yatırımcılar için, durumlar iyi gitmeyebilir.

George Mason University İşletme Fakültesi’nden Prof. Derek Horstmeyer, “insanların piyasalarda aktif olarak yer aldığını görmek harika” dedi. Açıklamasının devamında, “sadece bu kadar fazla risk almıyor olmalarını dilerdim, Ancak sanırım istikrarlı bir temettü büyümesi gösteren sıkıcı bir hissenin herhangi bir çekiciliği yok” ifadesini kullandı.

Riskli varlıklarda satış baskısı arttı

 

Denge arayışı eğilimi devam edebilir

 

Global piyasalar haftaya olumlu başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)