E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Koca'dan Aytaç Yalman açıklaması---

Bakan Koca'dan Aytaç Yalman açıklaması

Bakan Koca'dan Aytaç Yalman açıklaması
19 Mart 2020 - 15:42 borsagundem.com

TBMM Genel Kurulu’nda korona virüs ile mücadele konusunda Bakanlara sunum yapan Sağlık Bakanı Koca, Aytaç Yalman'ın korona virüs sonucu vefat etmesiyle vaka sayısının 3'e yükseldiğini açıkladı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı.

Erdoğmuş, korona virüse karşı alınan tedbirler bağlamında milletvekillerinden oturum mesafelerine dikkat edilmesini istedi.

Erdoğmuş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın korona virüs hakkında Meclis'i bilgilendireceğini söyledi.

Daha sonra Bakan Koca, konuşmasına başladı. Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Karşı karşıya olduğumuz tehdit şartlarında bütün enerji bu tehdidin kendisine yöneltilmelidir. Milletimiz yapıcı yaratıcı katkılar bekliyor. Yüce Meclis kritik önemde pek çok olayla karşı karşıya kaldı. Burada bütün konuşmalardan sonra kurulacak özet cümlesi enerji dolu bir cümle olacaktır. Mücadelenin ilk şartı başarı motivasyondur.

''SALGININ MERKEZİ AVRUPA'YA KAYDI''

Mart 2020 başı itibarıyla salgının hızı Çin'de yavaşlarken salgının merkesi Avrupa'ya kaydı. Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan etmiştir. Hastalık esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır.

''ÖLÜM HIZI YÜZDE 3,8''

Kuluçka süresi asgari 2 azami 14 gün olmakla birlikte ortalama 6 gün olarak tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporununa göre ölüm hızı yüzde 3,8 olarak bildirilmiştir.

''LABORATUVAR SAYIMIZ 25 İLDE 36'YA ÇIKACAK''

Covid-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri referans laboratuvarda çalışılmakta ve 16 ilde hizmet veren laboratuvarlarda değerlendirilmektedir. Laboratuvar sayımız kısa zaman içinde 25 ilde toplam 36'ya çıkacaktır. Bugün itibarıyla iki vakıf üniversitesinin devreye girmesiyle 18 merkez de çalışmaya başladı. İtalya, Çin'den gelenlerin ülke içinde serbest dolaşmasına izin vererek salgının tüm Avrupa'ya yayılmasına neden oldu.

''UYDURMA HABERLER AHLAK SINIRLARI DIŞINDADIR''

Umreden gelen vatandaşlarımız önce evlerinde pozitif vaka görüşmesinden sonra yurtlarda izole edildi. Toplamda 20 ülkeye uçuş yasağı uyguluyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün güvence olarak gördüğü 2 nokta var. Biri kapsamlı sağlık sistemi ve güçlü bir liderliktir. Uydurma haberler ahlak sınırları dışındadır. Hastalığın ülkemizde yayılarak bir salgın halini alması halinde toplam 25 bin 466 erişkin yoğun bakım kapasitesi var. Hastanelerimizde toplam 99 bin 797 hasta odamız tek kişilik olup, gerektiğinde izolasyon ya da yoğun bakım yatağı olarak kullanılmaya uygundur. Şehir hastanelerimiz bu konuda önemli bir katkı sağlamıştır. Fiziki ve teknolojik alt yapı açısından olası kötü senaryolara karşı hazırız.

HIZLI TANI KİTİ DEVREYE GİRECEK

Yakında bütün büyükşehirlerde test yapabilir olacağız. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde yarın sabah itibarıyla olma ihtimalini yüksek gördüğümüz hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Bütün ülkeye yaymak üzere bir planlama yaptığımızı buradan müjdelemek istiyorum.

''AMERİKA'YA 500 BİN TANI KİTİ VERDİK''

Hastalığın teşhisinde kendi tanı kitimizi geliştirdik. Amerika'ya 500 bin tanı kiti siparişi aldık ve verdik.

''TARAMADAN GEÇEN KİŞİ SAYISI 372 BİN OLDU''

Taramadan geçen kişi sayısı 372 bin oldu. Aile hekimleri üzerinden 132 bin tarama yapıldı.

''BUGÜNE KADAR 10 BİNİ GEÇEN TEST YAPTIK''

Bugüne kadar 10 bini geçen test yaptık. Önümüzdeki günlerde bu test sayımızın çok artacağını düşünüyoruz. Günlük en az 10-15 bin test yapabilir hale gelmek istiyoruz.

''SAĞLIK PERSONELİMİZİN İZİNLERİNİ İPTAL ETTİK''

Sağlık personelimiz daha yoğun çalışmak zorunda izinleri iptal ettik. Sağlık personelimizin hem iş yükü hem maruz kaldığı risk artmış durumda. İki gün önce 6 üniversitemize talepleri olmadığı halde her birine 50 bin maske gönderdik.''

AYTAÇ YALMAN AÇIKLAMASI

Bakan Koca, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın (79) ölümüyle ilgili de konuştu.

Koca şu ifadeleri kullandı:

''Aytaç Yalman'ın vefatı ile ilgili. Bu konu 4 gün önce bizim eski GATA denilen hastanemize müracaat ediliyor entübe ediliyor KOAH tanısı ile takip edilen hasta 6 saat sonra ex kabul edilior. O dönemde yapılan testte negatif çıkıyor. Klinik bulgusu KOAH olmasına rağmen şüpheli olabilir düşüncesiyle çevresi taranıyor. Eşi dahil olmak üzere eşi dahil pozitif çıkanlar oldu dün. Böyle bir vakada başta negatif sonra pozitif olabilir. Pencere dönemi olduğu söyleniyor. Vefat eden 3 kişi olmuş oldu.''

Başhekimlik: Aytaç Yalman korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın ölümüyle ilgili hayatını kaybettiği Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Yalman'da  11 Mart'ta nefes darlığı şikayeti başladığı kaydedildi. Yazılı açıklamada süreç şu şekilde açıklandı:

-12 Mart ta şikayetleri nedeniyle Fenerbahçe Orduevi Doktoru eve çağırılmış. Orduevi Doktorundan alınan bilgiye göre:

Fizik muayene bulguları (12.03.2020) : Dispneik,hafif taşipneik , Ateş 38.5 , NDS:96 , Sat:Oda havasında %92 ,Dinlemekle akciğerde bilateral raller mevcut. Bu bulgular ile orduevi hekimi hastaneye gitmesi gerektiğini bildirmiş ancak hasta  kabul etmemiş, kendisine evde serum tedavisi uygulanmasını istemiş

-13.03.2020 tarihinde şikayetlerinin artışı nedeni ile aynı doktor tekrar eve çağırılmış ve bu sefer hasta ikna edilerek hastaneye götürülmüş. Bilgisayarlı tomografisi çekilen hastaya "interstisyel Pnomoni" tanısı konulmuş ve yatış önerilmiş, hastayatışı kabul etmemiş,  eve gitmiş ancak kötüleşince hastaneye tekrar gidilmiş ve saat 17:00 de özel bir sağlık kuruluşuna  yatırılmış"

-14.03.2020 ve  15.03.2020 tarihlerinde  hastanede yatmaya devam ederken hastanın genel durumu bozulmuş, hipoksisi derinleşmiş.

15.03.2020  tarihinde sabah saatlerinde hastanın filmleri konsültasyon amacıyla Sultan Abdülhamid EAH Göğüs Hastalıkları kliniğince değerlendirilmiştir. 

- Yapılan değerlendirme sonucunda takip edilen doktoruyla da görüşülerek hastanın hastanemize nakli sağlanmıştır. 15.03.2020  saat 13.00 de Sultan Abdülhamid 2.Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine getirildiğinde muayene bulguları: Bilinç açık ,uykuya meyilli, genel durum kötü, dispneik, taşipneik, yardımcı solunum kasları solunuma katılıyor, TA:130/60 , sat %45 NDS:117. 

Hasta bu halde derhal entübe edilerek ventilatöre bağlanmıştır. Hastanın viral pnomoni tablosuna istinaden gerekli tedavisi planlanmış ve tetkikleri istenmiştir. Ancak hastada saat 19.10'da arrest gelişmiş , derhal hızlı ve etkin CPR başlanmış.15 ampül atropin ,10 ampul bikarbonat yapılmış  ancak 40 dakika sonunda ritmi dönmeyince 19.50'de exitus olarak kabul edilmiştir.

-Hastanın kliniğinin ve tetkiklerinin bakanlık COVID 19 rehberinde tarif edilen olası vaka tanımına benzemesinden dolayı filyasyon yapılmasına karar verilmiş, yapılan filyasyon sonucunda eşinde semptomlar  görülmesi üzerine 15.03.2020  tarihinde aynı hastaneye yatışı yapılmıştır. Hastaya daha önce takip edildiği sağlık kuruluşu ve orduevinde tedavi uygulayan sağlık profesyonelleri, ev temaslıları, işyeri temaslılarına filyasyon yapılmış numuneleri alınmış gerekli izolasyon tedbirleri uygulanmıştır.

- Eşinin test sonucunun COVID pozitif gelmesi üzerine merhum Aytaç Yalman'ın klinik tablosunun da uyumlu olduğu dikkate alındığında COVID 19'a bağlı vefat ettiği kanaati oluşmuştur.

Koca: Sosyal medyada yayılan belgeler gerçek dışı

Türkiye'de koronavirüsten 2. ölüm: Toplam hasta sayısı 191'e yükseldi

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman hayatını kaybetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mustafa temiz19 Mart 2020 20:39

    aytac bey oleli bayagi oldu iki gun oldu galiba neden yeni aciklaniyor .....

  • Bika19 Mart 2020 23:46

    15 Mart'ta Üsküdar'daki eski adı Haydarpaşa GATA hastanesinde ölmüş, Sağlık Bakanı olayların gerisinden geliyor.

  • üzüntü19 Mart 2020 18:06

    ulan bir abd ye kanadaya , almanyaya bakıyorsun kendi halkına nasıl yardımlar yapıyor nasıl davranıyor bir de bizimkilere bakıyorsun üzülüyorsun..

  • Sdmm19 Mart 2020 18:13

    He ya ondan parası olmadığı için ölüyorlar yaşlılar ölsün diye işi ağırdan alıyorlar gitvorda taşa sonra beninkurtarin diye bağırma ama

  • Sakli19 Mart 2020 17:24

    Süha kardes hèrsey saklaniyor inan aytac yalman'in olumunude virusten olduqunu sakliyorlardi 1 kisi ortaya cikarinca aciklamak zorunda kaldilar

  • Bika19 Mart 2020 16:34

    Güney Kore'de günde 20 000 test yapılıyormuş, ölüm oranı % 0,7 düzeyinde seyrediyormuş. Yumurta kapıya gelene kadar diğer ülkelerde test yapılmadığından ölüm oranı %3,4 hatta İtalya'da %7 'nin üzerinde görünüyor. Ölüm oranı yüksek olan toplumlarda gençler test yapılıp Covid-19 hastası olarak karantinaya alınmadığından ayakta geçirip çevreye yayıyor.

  • Süha19 Mart 2020 15:56

    Niye saklıyorsun corona hastası çok fazla

  • Cahil cuhela tayfası19 Mart 2020 18:21

    Comaapo ehil kim sen misin, ehil insanı değerlendirecek bilgi donanım kapasite var mı cuhela. İktidardan beslendiğin o kadar açık ki

  • abdullah19 Mart 2020 18:00

    bilsen ne olacak çözüm mü bulacaksın bırakın işi ehil insanlara bozmayın moralleri başa gelen çekilir sizin gibiler çekilmez oluyorsunuz.