E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBağımsız denetim firmalarının yetkileri alındı!---

Bağımsız denetim firmalarının yetkileri alındı!

Bağımsız denetim firmalarının yetkileri alındı!
20 Şubat 2014 - 07:51 borsagundem.com

SPK denetim yetkilerini iptal etti. 91 bağımsız denetim firmasından 50'sinin denetim yetkisi askıya alındı

Daha önce halka açık şirketler, yeni TTK’nın ardından ise bütün anonim şirketler için zorunlu hale gelen bağımsız denetim şirketlerinde ruhsat karmaşası yaşanıyor. Bu karmaşa, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 14 Şubat’ta yayınladığı haftalık bülteninde açıkladığı kararla ortaya çıkarken 50 bağımsız denetim şirketinin yetkisi askıya alındı. SPK’nın açıklamasında, bağımsız denetim şirketlerinin bu işlevini sürdürebilmesi için artık Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan (KGK) ruhsat alması gerektiği vurgulandı. 2 tanesi aktif olmayan toplam 91 bağımsız denetim şirketinden 39’u söz konusu yasal süre içerisinde ruhsatı alırken 50’si KGK’nın kapısında bekliyor. Şimdi bu 50 şirketin KGK’dan ruhsat alabilmek için hem belirli bir miktar harç ödemeleri hem de ruhsat sürecinden geçmeleri gerekiyor. 

Fakat bu 50 şirket bir anda yığıldığı için tümünün ruhsat sürecinin tamamlanmasının en az iki ay alabileceği yorumu yapılıyor. Ruhsatı askıya alınanlar arasında eski Maliye Bakanlığı bürokratlarının  firmaları da bulunuyor. Söz konusu 50 şirket 2013 yılına ait bağımsız denetim çalışmalarını tamamlayacak. Ancak 1 Ocak 2014’ten itibaren başlayacak hesap döneminde ruhsat almadan bağımsız denetim faaliyetinde bulunamayacaklar.

Hazırlıkları 10.5 yıl  süren, yayınlandıktan sonra ise birçok yönüyle tepki toplayan yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK), bağımsız denetimle ilgili hükümlerinin, denetim müessesinde yarattığı karışıklık sürüyor. Yasa ilk çıktığında 800 bin şirketi bağımsız denetim kapsamına almış, daha sonra yapılan değişiklikle denetimin kapsamı 2 bin 500 şirkete kadar düşürülmüştü. Kapsamda yer alan 2 bin 500 şirketin önemli bir kısmını da halka açık olup hisseleri sermaye piyasalarında işlem görenler oluşturuyordu.

Yine TTK uyarınca SPK’ya tabi şirketlerin denetimlerinin de yeni oluşturulan ve asli görevi denetçileri ruhsatlandırmak olan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan (KGK) ruhsat almış şirketler tarafından yapılabileceği hükme bağlanmıştı. 
SPK 14 Şubat 2014 tarihli kararında, 50 tane bağımsız denetim şirketinin faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu. Bu kararda, 660 sayılı KHK kapsamında KGK tarafından henüz yetkilendirilmemiş olmaları gerekçe gösterilirken, “SPK’nın 62’nci maddesi kapsamında gerekli faaliyet şartlarını sağlayamamış durumda bulunan bağımsız denetim kuruluşlarının sermaye piyasasında denetim yapma yetkileri, KGK tarafından kendilerine yetki verilene kadar, SPK’nın 96’ncı maddesi uyarınca askıya alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

SPK’nın 96’ncı maddesi “sermaye piyasası kurumlarının hukuka aykırı faaliyet ve işlemlerinde uygulanacak tedbirler” başlığını taşıyor. Bu maddenin 1’inci fıkrasında ise sermaye piyasası kurumlarının, aykırı faaliyetlerinin tespit edilmesi halinde, bu aykırılıklar giderilene kadar faaliyetlerinin geçici olarak durdurulabileceği veya yetkilerinin iptal edilebileceği hükümleri yer alıyor.

SPK listesinde yer alan ve aralarında Maliye Bakanlığı’nın eski bürokratlarının da yer aldığı 50 bağımsız denetim şirketi 2013 yılında başladıkları denetim faaliyetlerini bitirdikten sonra yeni bir iş alamayacaklar. Yani 2013 yılına ilişkin bağımsız denetim çalışmalarını ilgili mevzuat uyarınca tamamlayacaklar. Ancak KGK tarafından yetkilendirildiklerine dair belgeleri SPK’ya iletmeden 1 Ocak 2014 ve sonrası başlayacak hesap dönemlerine ilişkin bağımsız denetim faaliyetlerinde bulunamayacaklar. 

2 yıllık staj da isteniyor

Bu arada, bir firmanın SPK mevzuatı uyarınca bağımsız denetim yapabilmesi için KGK’dan çok uzun sürmeyen bir zaman diliminde ruhsat alması yeterli olmuyor. 

SPK, bir denetim firması kurulabilmesi için kendisinden yetki belgesi almış denetçi sayısını 2’den 6’ya yükseltti. Ayrıca yine KGK’dan ruhsat almış olsalar dahi denetçilerin, 2 yıl süreyle SPK’dan yetki almış bir bağımsız denetim firmasında çalışması ve yılda asgari bir kez SPK’ya tabi bir şirketin denetimine katılma şartı getirdi. Bu durum da kendi mevzuatına tabi şirketlerin denetiminde SPK’nın kendisinin söz sahibi olma konusundaki ısrarı şeklinde yorumlanıyor.

Bürokratlar yetki belgesi aldı

TTK yürürlüğe girdikten sonra çok sayıda bürokrat, 2013'te KGK’ya başvurarak ilgili eğitim sürecini tamamlayıp bağımsız denetim ruhsatı almışlardı. Bu kapsamda Maliye Bakanlığı başta olmak üzere kamuda serbest muhasebeci ve mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlik sertifikası olan müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanları ve şube müdürleri bağımsız denetim eğitimi aldı.

Cezai sorumluluk uyarısı

Bu arada SPK’nın 14 Şubat'taki diğer kararında ise 2013 Bağımsız Denetim Kalite Kontrol Faaliyet Raporu sonuçları duyuruldu. Raporda en çok dikkat çeken konu, bağımsız denetim faaliyetlerine yönelik uyarı oldu. Bağımsız denetim raporu görüşüne ilişkin olarak yapılan hata ve eksikliklerin, denetim mekanizmasının işlerliğini zedelediği belirtildiği raporda, bu durumun bağımsız denetim kuruluşlarının paydaşlara karşı hukuki ve cezai sorumluluklar doğurduğu hatırlatıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hesap hatalı21 Şubat 2014 14:47

    657 oda hesaplayan arkadaş. sen hiç 5 yıldızlı otelde sezonunda "oda kirası" ücretini araştırdın mı.. en ucuzu 600-700 lira.. 3 kişi kalınan bir oda ise en az 800-900 lira. aşağıdaki hesaplamaları "oda" bazlı yaparsan da aynı sonuç çıkar. eğer beyan edilen satış geliri emsal verilen otel için 60 milyondan az ise şüphelidir. 55 nilyondan az ise ciddi inceleme yapılmalı, düşük cironun sebebi araştırılmalıdır. 50 milyon cironun altı zaten her şeyin ispatıdır...

  • ispatlı..20 Şubat 2014 20:33

    otelin mayıs-haziran-temmuz-ağustos-eylül-ekim aylarında dolu olduğu ispatlı.. dolu olduğu için yeni müşteri kaydı alamadığı ispatlı. 5 yıldızlı otel. yörenin en iyi oteli. en pahalı hizmeti veren otel.. 1314 yatak değil. 1500 yatak. buda ispatlı.. sezonunda % 95 kapasitenni altına hiç düşmeyen otel. bu da ispatlı.. hadi buna göre hesapla?

  • anlayana20 Şubat 2014 20:14

    bazı ayları 0 çekiğine göre, yazlık bi otelden bahsediyosun. 657 oda olsa 1314 yatak eder, 200 tl ortalama fiyatı da laradaki 5 yıldızlı oteller belki tutturur, onun dışında böyle bir ortalama ve 180 gün full çalışan otel bulamazssın . ayrıca 1500 yatak demişin ve otelin tamamını full çekmişin, o da yetmemiş çocuklardan bile 200 tl almışın. sen kendi hesabında boğulmuşun be arkadaş. yazlık oteller en iyi ihtimal temmuz ve ağustos aylarında full çalışır. onun dışındaki aylarda ki ortalaması en iyi ihtimal %70 dir. bu oranlara göre bidaha hesap yaparmısın ne çıkıyor bakalım. belki ben yanlış hesaplıyorumdur ama hesap böyle yapılır. yoksa çoluk çocuk aynı fiyattan %100 doluluk varsayımı bence hesap hatasına götürür.

  • CEVAP VEREN'E20 Şubat 2014 19:17

    Cevap verene şunları sormak isteriz. 657 odalı otelin yatak kapasitesi 1500. Kendi web sayfasında ispatlı bu. Sezonun düşük olduğu Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Kasım-Aralık aylarını sıfır ciro ile geçsek, sadece Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim aylarını dikkate alsak ve 350 tl ye geceliğini sattığı işleri de saymasak, 250 tl yi de saymasak, yıl boyunca sattığım tüm toplu iskontoları da dikkate alarak 200 tl ortalama fiyattan satış yaptığını hesaplasak, 1500 YATAK * 180 GÜN* 200 TL = 54,000,000 TL CİRO EDER. NEREDE BU CİRO?. KİM YEDİ?. 5 yıldızlı bir otelin her şey dahil (Ultra da olsa, adı ne olursa olsun) sistemde kar marjı % 40 larda. Bu binlerce veri ve sektör ortalamaları ile sabit. Bu da eder mi ? 21,600,000 TL faaliyet karı?. Nerde bu kar?. Nerde?. Kim nasıl ayar çekti bu KARA?. AKSİNİ İSPAT ET HADİ!

  • nasıl anlaşılıyor'a20 Şubat 2014 18:22

    hesap yapmaktan yoksun bazıları aşağıda hesap yapmış. 60milyon diyor, 250 tl diyor. demekki 657 odalı bir otelden bahsediyor arkadaş (60mm/250/365 657 odaya denk geliyor.) dünyada hangi otel yılın 365 günü dolu olur ve sezonun tamamını aynı fiyattan satabilir. böyle gerçek dışı hesaplama yaparak insanları kandırmanın vebalini alanları allaha havale etmek lazım.yazıktır günahtır, allahtan korkmak lazım,

  • hırsızlık bu20 Şubat 2014 11:13

    kardeşim hırsızlığa onay mı verilir. ülkede hırsızlık suçunun cezası belli değil mi. kamu otoriteleri hırsızlıklar karşısında neden sessiz kalıyor. sonra da yatırımcı gelmiyor. niye gelsin ki.? kim hissedarı olduğu hissede nitelikli hırsızlıkların yapılmasına razı olur. hangi kanuna uygun bu?.

  • köküne kadar gideceğiz.20 Şubat 2014 10:16

    bir turizm firmasının bağımsız denetimini yapan k. denetimin köküne kadar gideceğiz. çünkü belgeler üzerinden gelirlerin gerçeği yansıtmadığını ispat ediyoruz. ütopik sonuçlara hazır olunuz.

  • nasıl anlaşılıyor?20 Şubat 2014 08:56

    patronun çaldığını nasıl anlarız. geçen yıl bir turizm firmasının otelinin doluluğunu yatırımcılar sürekli takip etmiş. turizm acentalarından teklifler alınmış otel dolu.. sürekli dolu.. ortalama fiyat 250 tl. yatak kapasitesi belli. topladığında 60 milyon satış olması lazım. bildirilen satış 35 milyon. nereye gitti 25 milyon?. Bağımsız denetim bu şirketi nasıl denetledi. kayıp 25 milyonun hesabının kökünü hangi kökerli bağımsız verecek. nasıl verecek. imkansız bunun hesabını vermek?

  • doğru ama yetersiz.20 Şubat 2014 08:44

    Çoğu firma örtülü kazanç aktarımı yapıyor. Şirketi yönetelenlerin maddi çıkarına, halka açık küçük ortakların aleyhine muvazaalı işlem yapıyor. Bağımsız denetime işi şirketi yöneten veriyor. Yani hırsızlığı yapan seçiyor. Seçerken de diyor ki, seni seçecem ama muhasebe denetiminde bana kolaylık sağla. Benim yaptığım işleri kanuna, kitabına uydur ve öyle rapor ver. O da işi alabilmek için mecburen tamam diyor. Vee hırsızlıklar başlıyor. Çalıyor, aktarıyor, alavere-dalavare yapa yapa halka açık ortaklara zırnık koklatmıyor. Çünkü kar açıklasa 100 lira brtüt kardan 32 lira vergi (% 20 kurumlar, % 15 temettü) verecek. Üstelik başkasıyla da paylaşacak kalan 68 lirayı. Çalıp da, bağımsız denetim onayından geçirince kendini de aklamış oluyor..ileride hakkının çalındığını iddia eden bir donkişot yatırımcı çıakrsa da diyorki, “olurmu efendim, benim her şeyim yasal. Çok dürüstüm. Beni XX bağımsız denetim bile denetledi. Her şeyime onay verdi” yani bağımsız denetim hırsızlığa yasallık kazandıran bir mekanizma şu anda. Bu nedenle SPK nın verdiği cezalar yetersiz.. Eğer çok daha ciddi önlemler alınmazsa sermaye piyasaları zamanla biter. Çünkü kar yok. Kar çalınıyor..