E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasının ikinci aşaması yaklaşıyor---

Ayı piyasasının ikinci aşaması yaklaşıyor

Ayı piyasasının ikinci aşaması yaklaşıyor
28 Haziran 2022 - 10:42 borsagundem.com

Küresel enflasyona ilişkin yavaşlama işaretleri borsalarda geçtiğimiz hafta yükselişleri tetiklemişti. Ancak 200 milyar dolarlık varlığı yöneten Royal London ayı piyasasının bilanço sezonuyla birlikte yeniden güçleneceğini öngörüyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar geçtiğimiz hafta uzun bir süredir devam eden düşüşlerin ardından önemli bir ralli yakaladı. Ancak dev İngiliz varlık yöneticisi Royal London’ın Çoklu Varlıklar Başkanı Trevor Greetham bu yükselişi sadece bir rahatlama rallisi olduğunu ve yatırımcıların çok fazla içeri girmemesi gerektiğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları geçtiğimiz haftanın son işlem gününde önemli bir yükseliş kaydetmişti. Dow Jones Endeksi’nin %2,7 yükseldiği günde S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ise %3’ün üzerinde artmıştı. Avrupa’da STOXX 600 Endeksi aynı gün %2,6 yükselerek son üç ayın en yüksek performansını göstermişti.

STOXX 600 Endeksi’ndeki yükseliş Pazartesi günü de devam etse de Wall Street endekslerinde ise düşüşler dikkat çekti. Dow Jones ve S&P endekslerinin %0,30’a yakın azaldığı günde Nasdaq Endeksi ise %0,72 düştü.

CNBC’nin haberine göre, 2021’in sonu itibariyle 200 milyar doların üzerinde varlığı yöneten Royal London’dan Greetham borsalardaki düşüş trendinin devam edeceğine ikna olmuş gibi gözüküyor. Greetham açıklamasında, “Hala bir ayı piyasasında olduğumuzu düşünüyoruz ve bunun bir rahatlama rallisi olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar gördüğümüz şey, bu ayı piyasasının faiz oranına dayalı olan kısmı” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı emtia fiyatlarındaki düşüşün merkez bankalarının faiz artırımlarına ilişkin beklentileri hafifletmiş olabileceğini söyledi.

Ancak S&P 500 Endeksi hala yılın başından bu yana %18 düşüş göstermiş konumda. STOXX 600 Endeksi’nin yıllık performansı ise %15’lik bir düşüşü gösteriyor.

Greetham ayı piyasasının süresini kestirmeye çalışan yatırımcılara 2007-2009 arasındaki Küresel Finans Krizi, dot-com balonunun patlaması sonucu 2000’lerin başındaki ekonomik kriz ve 90’ların başındaki ayı piyasası gibi örneklere bakmalarını tavsiye etti. Zira borsa uzmana göre tüm bu ayı piyasalarının kaynağında merkez bankaları bulunuyor.

Borsa uzmanı açıklamasında, “Hisse senetlerinde iki veya üç yıllık ayı piyasaları oldu. Şu ana kadar ayı piyasasında altı ay geçirdik. Yani bir sonraki problem bilançolar olacak. Merkez bankalarının enflasyonu düşürmesi gerekiyor ve bu da yedek kapasite yaratmak anlamına geliyor. Bu oldukça uzun, baskıcı bir dönem olabilir” ifadelerine yer verdi.

Greetham borsalardaki son yükselişlere ilişkin, “En büyük yükseliş günlerinin tamamı yine ayı piyasasına dahil. Bu sebeple piyasalara çok fazla çekilmemenizi tavsiye ederim. Son ralli biraz daha uzun sürebilir, ancak bunun ayı piyasasının sonu olduğunu düşünmeyin. Bana kalırsa geçmesi gereken biraz daha zaman var. Taktiksel hareket etmeli ve portföyünüzü çeşitlendirmelisiniz" yorumlarında bulundu.

Geçen hafta piyasa rahatlamaya sebep olan bir diğer gösterge de Michigan Üniversitesi'nin tüketici anketlerinden geldi. Araştırmaya göre ABD’de tüketici enflasyonun Haziran ayı sonu itibariyle yıllık bazda %5,3'lük bir oranda artmasını bekleniyor. Söz konuru rakam bu ayın başlarındaki ön göstergelerin altında.

Büyük ekonomilerdeki merkez bankaları, on yılların en yüksek seviyelerinde seyreden enflasyonu dizginlemek amacıyla keskin faiz artırım döngülerine başladı. Agresif para politikası sıkılaştırmasının halihazırda yavaşlayan bir ekonomiyi resesyona sürükleyebileceği yönündeki spekülasyonlar da yaygınlaştı.

Greetham, ABD'deki enflasyonun FED’in sıkılaştırma politikaları sonucu olarak yakında düşmeye başlayacağını kabul ediyor. Ancak, borsa uzmanı ayı piyasasının ikinci aşamasının henüz gelinmediğini yineledi:

"Ekonomideki yavaşlama ve yükselen enflasyonla stagflasyon ortamının içerisindeyiz. Ancak enflasyon düştükçe ekonominin yavaşlamaya devam edeceğimizi düşünüyoruz. Zira merkez bankalarının uzun bir yol kat etmesi gerekecek. Bu yüzden para politika oldukça sıkı tutulacak, enflasyon düşse bile faiz oranları oldukça yükselecek. Bu hisse senetleri için bir sorun. Zira önceki resesyonlara baktığınızda, borsalar genellikle işsizlik oranı zirveye ulaşana kadar düzgün bir şekilde yükselmedi."

Greetham, ABD istihdam piyasalarının nispeten güçlü kaldığına dikkat çekerek, sürdürülebilir bir toparlanmanın oluşmaya başlamasının bir veya muhtemelen iki yıl sürebileceğini öne sürdü.

Bununla birlikte, borsa uzmanı ayı piyasasının "birinci aşaması” olarak tanımladığı “faiz oranı ayı piyasası" ile "ikinci aşama” olarak gösterdiği “bilançolara bağlı ayı piyasası" arasındaki geçiş döneminde daha iyi enflasyon rakamlarını yakalamasının "anlaşılabilir" olduğunu söyledi.

Resesyon endişeleriyle satışların yaşandığı piyasalarda toparlanma çabası

 

Asıl kâbus enflasyon mu resesyon mu?

 

Ayı piyasasının ömrü kısa

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ28 Haziran 2022 11:56

    Hiç şeyimde bile değil.ben full %80 altın % 20 dövizdeyim.isterse dünya batsın.