E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasını geri getirecek 5 işaret---

Ayı piyasasını geri getirecek 5 işaret

Ayı piyasasını geri getirecek 5 işaret
22 Ağustos 2022 - 14:48 borsagundem.com

Yaz aylarında borsalarda görülen güçlü ralli Cuma günü itibariyle yavaşladı. Ünlü borsa uzmanı Gene Goldman ayı piyasasının geri dönebileceğini gösteren piyasalardaki 5 önemli değişime dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz hafta aşırı satış pozisyonundan aşırı alım pozisyonuna geçmiş olabilir. MarketWatch’un haberine göre ünlü borsa uzmanı Gene Goldman yaz rallisinin sona erdiğinden endişe ediyor.

ABD merkezli finans şirketi Cetera Financial Group’un Baş Yatırım Sorumlusu Goldman ABD ekonomisinin birçok Amerikalının tahmin edeceğinden daha iyi durumda olduğunu, buna rağmen hisse senetlerinin yeni bir geri çekilmeye doğru ilerlediğini söyledi.

Goldman konuyla ilgili açıklamasında, “Çok sayıda harika haber geldi, ancak piyasanın biraz duraklamaya ihtiyacı var. Şu sıralar aşırı hızlı bir şekilde biraz fazla ileri gittik” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı bu görüşünü desteklemek için 5 önemli konuya işaret etti:

Portföy savunma sektörleri yeniden trend oldu

Ekonomik döngüye duyarlı sektörlerdeki hisse senetleri temmuz ayı sonunda ve ağustos ayı başlarında ralli yaptı. Ancak bu trend geçtiğimiz hafta son bulmuş gibi gözüküyor. Zira portföy savunma hisseleri yeniden liderliği ele geçirdi.

Goldman konuyla ilgili açıklamasında “Yatırımcıların gerginleştiğinin bir işareti de döngüsel hisselerin savunma sektörlerindeki hisselerden düşük performans göstermesidir ve şimdi bunu görmeye başlıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta ABD borsalarında tüketici ve kamu hizmetleri sektörleri S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektörde en iyi performans gösterenler olarak öne çıkmıştı. Bunun sonucunda SPDR’nin tüketici hisseleri sektör fonu %1,9 yükselirken firmanın iletişim hizmetleri fonu ise %3,1 geriledi.

Tahvil getirileri yükseliyor

Borsa uzmanı yükselen tahvil getirilerinin de yaz rallisinin sona erdiğini gösteren bir başka işaret anlamına geldiğini belirtti.

ABD Hazinesi getirilerindeki yükseliş hisse senetleri için bir sorun oluşturabilir. Zira tahviller hisse senetleri ile karşılaştırıldığında daha cazip bir yatırım aracı haline gelebilir. Genellikle birbirine zıt hareket eden Hisse senetleri ve tahvil piyasaları yılın başından bu yana birlikte hareket etti. ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikası uygulamalarına ilişkin beklentiler her iyi varlığı da derinden sarstı.

Ancak bu dinamik Ağustos ayında değişmiş gibi görünüyor. Hazine getirileri bu ayın başlarında yükselişe geçti ve geçtiğimiz haftaya kadar yükselişini sürdürdü. Buna karşın hisse senetleri ise ayın başlarındaki yükselişine karşın geçtiğimiz hafta düşüşe geçti.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 1 Ağustos’tan bu yana 35 baz puan yükseldi. Tahvil getirileri Pazartesi gününden bu yana ise 14 baz puan artarak %2,897’ye ilerledi.

Tahvil getirileri tahvil fiyatları düştükçe yükselir. Goldman ve Wall Street’teki diğer uzmanlar şimdilerde hisse senetlerinin tahvil fiyatlarındaki düşüşü takip edip etmeyeceğini izleyecek.

Dolar yükseliyor

Yükselen ABD Hazinesi getirileri ve yavaşlayan enflasyon, ABD Doları’nın yükselmesine yardımcı oldu ve hisse senetleri için başka bir potansiyel sorunu ortaya çıkardı. Doların küresel piyasalardaki değerini ölçen ICE ABD Doları Endeksi Cuma günü 108 puanla ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Güçlü bir dolar genellikle hisse senetlerinde zayıflamayla ilişkilendirilir. Zira yükselen dolarla birlikte ABD borsalarında işlem gören çokuluslu şirketlerin yabancı devletlerden elde ettiği getiriler de aşınır.

Kripto paralar düşüyor

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar son zamanlarda özellikle Meta Platforms ve Netflix gibi ABD teknoloji hisseleriyle birlikte hareket eder hale geldi. Ancak Cuma günü kripto paralarda sert bir satış dalgası yaşandı. Söz konusu düşüş sıranın hisse senetlerinde olduğu şüphesini uyandırdı.

Goldman konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasa duraklamasının bir başka işareti de kriptodaki zayıflıktır. Bu tablo, piyasadaki risk karşıtı eğilimin açık bir işaretidir” ifadelerine yer verdi.

Hisse senedi değerleri kurumsal bilançolarla senkronize değil

Hisse senetlerindeki ralliyi sorgulamanın bir diğer nedeni de hisse senedi değerleri ile kurumsal bilanço beklentileri arasında bir kopukluk olduğunun görülmesi.

Goldman'ın da belirttiği üzere, S&P 500'ün fiyat-kazanç oranı, Haziran ortasındaki 15,5 gibi düşük bir seviyeden 18,6 kat ileriye dönük kazanç beklentilerine yükseldi. Aynı zamanda, önümüzdeki 12 ay boyunca aynı şirketlerden gelen ortalama kurumsal bilanço beklentileri ise 238 dolardan 230 dolara düştü.

Goldman, "Hisse senetleri düşen bilanço tahminleri sırasında yükseliyor" dedi.

Goldman, yükselen hisse senedi değerlemeleri konusunda endişelenen tek kişi değil. Citigroup ABD Hisse Senetleri Stratejisti Scott Chronert, bankanın müşterilerine gönderdiği yakın tarihli bir notta, 2023'e doğru kurumsal bilançolardaki düşüş riskinin hisse senetleri değerlerini merkeze alan bir ters rüzgar yaratabileceğini söyledi.

Ayı piyasası erkenden kış uykusuna mı girdi?

 

Yaz rallisi bitti, sıra ayı rallisinde

 

Bitcoin'de sert düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)