E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası tamamen sona ermek üzere---

Ayı piyasası tamamen sona ermek üzere

Ayı piyasası tamamen sona ermek üzere
24 Temmuz 2023 - 11:31 borsagundem.com

ABD borsalarında 20 aylık ayı piyasası dönemi tamamen sona eriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında rallinin pili tükenmek üzere olsa da, yatırımcılar, boğa piyasasının sadece teknik anlamda değil, hissiyat anlamında da geldiğini düşünmeye hazır gözüküyor. Bunda, bu yıl başından bu yana süren rallide piyasalara akan 10 trilyon doların büyük etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ayı piyasası, 20 aydan kısa bir süre sonra neredeyse 10 trilyon doların öz sermaye değerlerine geri dönmesiyle ölüyor.

260 puan kaldı

Fortune’dan Lu Wang ve Isabelle Lee'nin haberine göre, ayı piyasasının başlamasından 20 aydan kısa bir süre sonra, S&P 500’ü de içine alan ayı piyasasının tamamen silinmesine sadece 260 puan kaldı. Varlıklar arası ivmeden nakliye şirketlerine kadar her şeyi izleyen grafik modelleri, sorunları önceden söylemek yerine, gelişen ekonomik canlılığın bir resmini çiziyor.

ABD ekonomisinden gelen bazı sinyallerin beklendiği kadar canlı olmaması ve ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcılarının enflasyon konusunda o zaman olduğundan çok daha az endişeli görünmeleri, hisse senetlerini 10 hafta içinde sekizinci kez yükselten yatırımcılar için tatlı bir baş ağrısına dönüşmüş durumda. İyimserlik devam ederse, geçen yılki ayı piyasasının, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülenler arasında üçü hariç hepsinden daha hızlı çözülme şansı bulunuyor.

MDP Low Volatility Fund'ın eş yöneticisi Dennis Davitt, “Fed'in gerçekten yumuşak inişi başarıyor olmasına ve herkesin hisse senetlerinde düşük yoğunluklu kalmasına şok oldum. İnsanların portföylerinde doğru boyuta sahip olması gerektiğinden yeniden alım yapmaları gerekecek ve bu her gün daha da zorlaşıyor” diyor.

İstihdam artışı, tüketici harcamaları ve kurumsal kazançlar felaket tellallarına meydan okudukça, son dokuz ayda yaklaşık 10 trilyon doların özsermaye değerlerine geri döndüğü görülüyor. 2022 yılı Ekim ayı dip noktasından yüzde 27 oranında artışla S&P 500 Endeksi, Ocak 2022'de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.796,56 puanı geri almaktan şu anda sadece yaklaşık yüzde 5 oranında uzakta. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, S&P 500 Endeksi, ralliyi Eylül ayına kadar sürdürürse, önceki 12 döngünün ortalamasından iki kat daha hızlı tam bir toparlanma gerçekleştirecek.

Sektörler arası yayılma

Neredeyse tamamen bir avuç teknolojik mega sermaye şirketi tarafından sürüklenen bir ralli olarak başlayan yükseliş, kısa zamanda, yavaş yavaş azalan durgunluk korkularının körüklediği sektörler arası bir dalgalanmaya dönüştü. Küçük sermayeli şirketlerden enerji ve bankalara kadar, ekonomik açıdan hassas hisseler de son yükselişe destek oldu.

Ralliye şüpheyle yaklaşanlar, ekonominin kötüye gitmediğine dair bir uyarı olarak geniş çapta izlenen bir resesyon göstergesine, yani Hazine tahvillerindeki ters getiri eğrisine işaret etmeye devam ederken, hisse senedi piyasası tamamen farklı bir hikaye anlatıyor.

En son kanıtlar, nakliye ve endüstriyeller gibi sektörlerdeki senkronize patlamalardan geliyor. Dow Jones Sanayi Ortalaması 10 gün boyunca art arda tırmanarak son altı yılın en uzun galibiyet serisini elde ederken benzer bir yükselişin hava yolu, demiryolu ve nakliye şirketlerinde dört hafta üst üste artışla gerçekleştiği gözleniyor. Bu süreçte hem ulaşım ve nakliye hem de endüstriyellerin her ikisinin de geçen yılın başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştıkları görülüyor.

Dow Teorisi ve eş zamanlı güç

Her iki grubun da gelecekteki ekonomik büyümenin habercisi olduğunu öne süren Dow Teorisi’ne göre ise eşzamanlı güç, net bir yükseliş işareti olarak kabul ediliyor.

Marketfield Asset Management CEO'su Michael Shaoul, “Momentumun kendi kendini besleme alışkanlığı var. Kendimizi biraz daha rahat hissettiğimiz nokta, rallinin ekonomik açıdan en hassas sektörleri kapsayacak şekilde genişlemesi” diyor.

Getiri eğrisinden gelen alarmı görmezden gelen tek varlık ise hisse senetleri değil. Petrol, ilk yarıdaki düşüşün ardından yeniden toparlanarak varil başına 75 doların üzerine çıkarken kredi marjlarının da dört ayın en düşük seviyesine gerilediği gözleniyor.

2023 yılına girerken yatırımcıların aklındaki korkunç senaryolar ne olursa olsun, şimdiye kadar bu senaryoların çok azının gerçekleştiği görülüyor Birden fazla bölgesel banka iflaslarını açıklamış olsa da, hükümet serpintiyi önlemek için acil şekilde duruma el koymuştu. Ve şimdi büyük bankalardan gelen mali sonuçlar büyük ölçüde beklentileri aşıyor. KBW Banka Endeksi’nin 14 ayın en iyi haftasına imza atarak yüzde 6'dan fazla arttığı görülüyor.

Algoritma destekli fonlar ilk teslim olanların başında geliyor

Temel verilerdeki dayanıklılık, ekonomistleri durgunluk çağrılarını yeniden düşünmeye zorlarken, Wall Street stratejistlerini S&P 500 için yıl sonu fiyat hedeflerini yükseltmeye teşvik ediyor.

Düşüş yanlıları ister istemez pes ediyor. 2022'deki satışların ardından hisse senetlerinde açığa çıkan algoritma destekli fonların ilk teslim olanlar arasında yer aldığı görülüyor.

Morgan Stanley'in satış ve ticaret masasından alınan bir tahmine göre, trend takipçilerinden volatilite odaklı fonlara kadar tüm sistemik yöneticiler, yalnızca yılın ilk yarısında toplam 280 milyar dolarlık küresel hisse yatırımı yapmış durumda. Bu hafta, risk iştahının bir ölçüsü olan net öz sermaye kaldıracının ise 2020 başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı görülüyor.

İlk aşamadaki şüphelerin ardından, hisse senedi toplayan yatırımcıların kısa pozisyonlarını azaltmaya ve uzun pozisyonlarına ekleme yapmaya başladıkları görülüyor. Morgan Stanley tarafından geçen hafta izlenen serbest fonlar, net kaldıraçlarının Şubat 2022'den bu yana ilk kez yüzde 50'nin üzerine çıktığını görmüş durumda. Rockefeller Global Family Office'in baş yatırım yetkilisi Jimmy Chang, “Momentum odaklı bir piyasadayız. Bunun ne zaman duracağını söylemek zor. Ama biraz köpüklü olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Hala temel verilerde bazı riskler olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Rahatlık piyasalarda ölümcül sonuçlar doğuruyor

Chang, ısrarlı bir korku duygusunda yalnız değil. Bank of America’nın para yöneticileriyle yaptığı en son anketinde, nakit mevcudiyetinin yüzde 5,1'den yüzde 5,3'e yükseldiği görülüyor. Bu arada, koruma talebi, iki yıllık bir süre içinde stok kayıplarının yüzde 100'üne karşı koruma sağlamayı amaçlayan yeni bir borsa yatırım fonu teklifini de harekete geçirmiş gözüküyor.

Gerçekten de, endişelerin listesi uzun. Değerlemeler esnetilmiş durumda. Enflasyon yapışkan olabilir ve Fed faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabilir. Belki gecikmiş olsa da, bir resesyon tehdidi hala devam ediyor ve iflas dosyaları da birikiyor.

Bespoke Investment Group'un kurucu ortaklarından Paul Hickey, “Piyasalar bir endişe duvarını tırmanıyor ve bazen yatırımcılar ne kadar çok sorun hakkında endişelenirse, ileriye dönük getiriler de o kadar iyi oluyor. Tersine, borsa için hiçbir şeyin ters gitmeyeceğini düşündüğünüzde, 2022 yılına benzer senaryolarla karşılaşıyorsunuz. Rahatlık, piyasalarda gerçekten öldürüyor” diyor.

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarında

 

ABD borsaları haftanın son gününü karışık seyirle tamamladı

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

Wall Street rallisinin devamı gelecek mi?

 

Borsa rallisinde yüzde 50 oranında düzeltme ihtimali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)