E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa'daki durgunluğun 4 sebebi---

Avrupa'daki durgunluğun 4 sebebi

Avrupa'daki durgunluğun 4 sebebi
17 Ekim 2014 - 10:09 borsagundem.com

Almanya'da büyüme, İtalya ve Fransa'da bütçe tartışmalarının ardından uzmanlar Avrupa'daki durgunluğun sebeplerini tartışmaya başladılar

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

AMB başkanı Mario Draghi’nin göreve başladığı 2011’den sonra Avrupa ekonomisi hareketlenmeye başlamış ve büyüme verilerinde düzelmeler yaşanmıştı. Ancak 2014’ün ikinci çeyreğinden itibaren başlayan ekonomik yavaşlamanın durağanlığa dönüşmesinden korkuluyor. İtalya ve Fransa’nın bütçe dengesinde yaşadığı problemler ve Almanya’nın büyüme beklentilerinde kısıntıya gitmesi sebebiyle piyasalarda ekonomik durgunluğa sebep olan unsurlar dört ana başlık altında toplandı: 

1)    Almanya’nın para politikası konusunda euro bölgesini yanlış yönlendirdiği iddia ediliyor. Pek çok ekonomist ve yatırımcı talepte yaşanana azalma ve deflasyon riskinin aşılması için euro bölgesi devletlerinin alt yapı yatırımları yapması gerektiğini belirtiyorlar.

2)    AMB’nin yaptığı parasal genişlemelerin euro bölgesini kurtarmak için yeterince etkili olmadığı ve AMB’nin müdahale etmekte geç kaldığı uzmanlar arasında konuşulanlar arasında. Geçmişte IMF ve ABD, AMB’nin para politikasını eleştirmişti.

3)    Fransa ve İtalya’nın 2015 yılı bütçe programında açık verecek olması ekonominin bozulduğuna dair algıyı bozan unsurlar arasında. Avrupa Birliği otoritelerinin ve Alman hükümet yetkililerinin bütçe dengesi konusunda İtalya ve Fransa’yı eleştirmesi ekonomik gidişatın seyrini aşağı çekecek bir neden olarak gösteriliyor.

4)    Yunanistan’ın geçmişte aldığı 240 milyar euroluk kurtarma paketini ödemekte zorlandığının gözlemlenmesi euro bölgesinde zincirleme etki yaratacak bir ödeme problemini tetikleyeceği ihtimaller arasında belirtiliyor.

Avrupalı diplomatlar yaptıkları açıklamalarda euro bölgesinin dağılmasına yönelik spekülasyonların eskisi kadar gündeme gelmediğini ama krizin geçmişte kaldığına yönelik söylemlerin yanıltıcı olabileceğini belirttiler.

Angela Merkel dün yaptığı konuşmada Avrupa’da krizin geçtiğini söylemek için erken olduğunu ve krize sebep olan unsurların bir kısmının hala geçerli olduğunu belirtmişti.

En büyük ihracat pazarımız olan Almanya’daki ekonomik durgunluğun Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkilemesi uzmanlarca son günlerde ele alınan konular arasında bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)