E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAvrupa’da umut ışığı aranıyor---

Avrupa’da umut ışığı aranıyor

Avrupa’da umut ışığı aranıyor
07 Kasım 2023 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde Dışişleri Bakanı Fidan ile ABD dışişleri bakanı Blinken’ın görüşmesi takip edildi. İnsani yardım, sivillerin hedef almasının önlenmesi, rehinelerin bırakılması ve tam ateşkes başlıklarının üzerinde durulduğu belirtildi. Son zamanlarda yaşanan jeopolitik risklerle birlikte piyasalarda oluşan volatilitenin de haber akışının şiddetinin azalmasıyla hafiflediğini gördük. Fakat riskler tamamen ortadan kalkmadığı sürece temkinli olunmaya devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ABD’de önemli bir verinin olmadığı günde FED yetkililerinden gelen açıklamalar gündemi oluşturdu. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, fiyat baskılarının hafiflediğine dair olumlu işaretlere rağmen enflasyona karşı zafer ilan etmek için çok erken olduğunu belirtti. Kashkari, son enflasyon verilerinin iyi olduğunu ve düşüşe geçtiğini ve bunun memnuniyetle karşılandığını söyledi. Ancak şunları ekledi: “Çok erken zafer ilan etme konusunda biraz gerginim” ve Fed’in bundan sonra ne yapması gerektiğine karar vermeden önce daha fazla veri görmek istediğini belirtti. Kashkari’nin bu yorumları onun hâlâ faizleri artırma konusunda sıcak olduğunu gösterirken fiyat baskılarının azalmasıyla birlikte piyasalar Fed’in faiz artırımının bittiğine inanıyor. Aynı zamanda başta Jerome Powell olmak üzere Fed yetkilisinin önümüzdeki birkaç gün içinde konuşma yapacağı düşünüldüğünde fikir edinmek için daha çok bilgi sahibi olacağız.

Avrupa’da ise bir umut ışığı aranıyor. Euro Bölgesi’nde Ekim’de HCOB bileşik PMI endeksi beklentileri dahilinde 46,5 seviyesinde gelirken, hizmet PMI 47,8 seviyesinde gerçekleşti. 50 eşik değerinin altında kalmaya devam eden PMI verileri resesyonu destekler nitelikte.  Fakat ABD’de olduğu gibi Avrupa’dan gelen açıklamalar da biraz daha şahin görünümlüydü. ECB üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, ECB’nin enflasyon konusunda tetikte olması ve gerekirse faiz oranlarını yeniden yükseltmeye hazır olması gerektiğini belirterek, faiz oranlarının yakın zamanda düşürülmeyeceği uyarısında bulundu. Diğer taraftan Avrupa’daki resesyonu derinleştirebilecek olan Orta doğu gerginliği ile ilgili endişeler dile getirildi. AB Komisyonu, Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan yüksek enerji fiyatlarını telafi etmelerine olanak sağlamak için kolaylaştırılan devlet yardımı kurallarını gelecek yıl Mart ayına kadar uzatmayı önerdi

Asya borsaları, Fed’in sıkılaştırma politikasını tamamlayıp tamamlamadığına ilişkin yeni şüphelerin ortaya çıkmasıyla gerilerken Avustralya Merkez bankası enflasyon karşı hamle yaptı. Avustralya merkez bankası faiz oranlarını 12 yılın en yüksek seviyesine çıkararak dört aydır devam eden istikrarlı politikaya son verdi ve enflasyonu dizginlemek için daha da fazla sıkılaştırmanın gerekip gerekmeyeceği konusunu bütün kapıları da açık bıraktı. RBA, son gelen verilerin enflasyonun daha uzun süre yüksek kalması riskini barındırdığını söyleyerek faiz oranını 25 baz puan artırarak %4,35’e yükseltti.

Petrol fiyatları, Çin’deki zayıf talebe ilişkin endişeler ve günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ticaret verilerine odaklanılması nedeniyle önceki gün elde ettiği kazanımların çoğunu kaybederek bugün açılışla birlikte geriledi.  Brent ham vadeli işlemleri %0,3 düşüşle varil başına 84,95 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Orta ham petrolü %0,3 düşüşle varil başına 80,59 dolar oldu.

Endeksten hızlı yükselenler (07/11/2023)

 

Hilton Grand Vacations'tan hisseleri yükselten satın alma kararı

 

Ege Seramik yüzde 100 oranında bedelli kararı aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)