E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa'da gaz fiyatlarında yükseliş sürüyor---

Avrupa'da gaz fiyatlarında yükseliş sürüyor

Avrupa'da gaz fiyatlarında yükseliş sürüyor
18 Nisan 2023 - 14:01 borsagundem.com

Avrupa'da doğalgaz fiyatları havaların daha soğuk olacağı yönündeki tahminler ile yükseliyor

Gelecek iki hafta boyunca havaların daha soğuk olacağı yönündeki tahminle ile Avrupa'da doğalgaz fiyatları bugün yukarı yönlü hareket ediyor.

Montel-Foreks'in haberine göre, Hollanda TTF hub’ı Mayıs vadeli kontrat bugün en son 0,38 EUR artışla 41,51 EUR/MWh seviyesinden işlem gördü. Kontrat gün içinde 42,20 EUR/MWh'lik işlem gerçekleştirdi.

Soğuk hava koşullarına dair öngörüler, dünkü işlem gününde kontratın %3'lük bir artış yapmasını sağladı. Ancak kontrat günü marjinal bir düşüşle kapattı.

İngiltere NBP hub’ı eşdeğeri ise bugün en son 0,74 p artışla 99,50 p/th düzeyinden satış yaptı.

İsveç Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü (SMHI) verilerine göre, Avrupa genelinde sıcaklıklar bu haftanın sonuna kadar normalin 2 ila 4 °C altına inecek. Sıcaklıklar 25 Nisan'dan itibaren normalin 5 °C altına düşmeden önce kısa bir süre için yükselecek.

SMHI meteoroloji uzmanı Magnus Nilsson Sangrud, Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'un önümüzdeki hafta kuzeybatıdan gelen daha soğuk havadan etkilenmesinin oldukça muhtemel olduğunu söylüyor.

Yetkili, önümüzdeki hafta sonundan sonraki haftaya kadar güneybatıdan gelen sıcak havanın Avrupa'ya dönmesi ve sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıkarması gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Bir trader, soğuk dönemin Avrupa'nın gaz stoklarını önümüzdeki kıştan önce kapasitesinin en az %90'ına kadar yeniden stoklama çabaları üzerinde çok az etkisinin olacağını söylüyor.

Avrupa Gaz Altyapısı (Gas Infrastructure Europe-GIE) verilerine göre, kıta genelindeki gaz depolama tesisleri en son yaklaşık %57 dolulukta kaydedildi.

Küresel doğalgaz sektöründe arz kıtlığı, arz fazlasına dönüşüyor

 

Avrupa'da vadeli doğalgaz fiyatlarında gelecek kış endişesi

 

Türkiye'nin doğalgaz ithalatı azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN18 Nisan 2023 15:41

    Muhalefet partilileri ise rusya ile ilişkileri kesip ukrayna nın yanında yer alalım diye söylemleri var idi eğer bu olur ise doğalgaz aylık faturamız en az 8 000 TL aylık olur bence.putin onlara asla vermez intiyazları.