E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa'da enflasyonun gidişatı ne olacak?---

Avrupa'da enflasyonun gidişatı ne olacak?

Avrupa'da enflasyonun gidişatı ne olacak?
05 Ocak 2015 - 06:45 borsagundem.com

AMB Başkanı Mario Draghi bu hafta açıklanacak veri ile 2015’te Euro Bölgesi ekonomisi için en etkili konularından biri ile karşılaşacak

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi bu hafta açıklanacak veri ile 2015’te Euro Bölgesi ekonomisi için en etkili olacak konularından biri ile karşılaşacak.

Tüketici fiyatlarının, petrol fiyatındaki düşüşün etkisi ile Aralık ayında 5 yıldan uzun bir sürenin ilk yıllık düşüşünü kaydetmesi bekleniyor. Petroldeki gerileme, AMB’de zayıf enflasyonun kemikleştiği endişelerini artırıyor. İtalya’nın resesyonu, Fransa ekonomisinin cansız olması ve Almanya’nın toparlanmada güçlük çekmesi ile politika yapıcılar teşvik konusunda müzakereler yapıyorlar. Hükümetler ise ekonomik reformları ağırdan alıyor.

7 Ocak’ta açıklanacak olan enflasyon verisi, AMB Yönetim Kurulu’nun Draghi liderliğinde bu ay sonuna doğru gerçekleştireceği toplantıdan çıkacak sonucu geniş ölçekli ülke tahvili satım alımlarının lehinde değiştirebilir. Draghi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada deflasyon riskinin göz ardı edilemeyeceğini belirtmişti. Öte yandan Bundesbank Başkanı Jens Weidmann önceki önlemlerin etkisini göstermesi için beklemede kalınması gerektiği görüşünü savunuyor.

Londra’daki Nomura International Plc baş Avrupa ekonomisti Jacques Cailloux, “Enflasyon ile ilgili aşağı yönlü sürprizler sona ermekten uzak görünüyor. Bu konu bu yıl en önemli temalardan biri olacak” dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı tüketici fiyatlarının Aralık ayında bir yıl önceye göre yüzde 0.1 gerilediği yönünde. Beklenti gerçekleşirse tüketici fiyatları Ekim 2009’dan bu yana ilk düşüşü gerçekleştirmiş olacak. Ekim 2009’da ekonomi finansal krizin ardından toparlanmaya çabalıyordu. Çekirdek enflasyonun yüzde 0.7’de sabit kalacağı öngörülüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)