E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa borsalarında sürpriz ralli---

Avrupa borsalarında sürpriz ralli

Avrupa borsalarında sürpriz ralli
21 Mart 2024 - 16:24 borsagundem.com

Küresel fon yöneticileri Avrupa ekonomisinin toparlanacağı iddiasıyla tüketici hisselerine yoğunlaştı. Dev fon yöneticileri ‘tünelin ucundaki ışığın görüldüğünü’ belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABELRER SERVİSİ

Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanmasıyla tüketicilerin tatillere ve pahalı ürünlere daha fazla harcama yapacağını düşünen yatırımcılar Avrupalı turizm, perakende ve lüks mal hisselerini satın alıyor.

Otomotiv üreticisi Renault ve Stellantis hisseleri şubat ayı başından bu yana %25 yükseldi. Almanya merkezli eğlence organizasyon şirketi Eventim’in hisseleri %23 değer kazandı. Danimarka merkezli mücevher firması Pandora’nın hisseleri ise aynı dönemde %15 yükseldi. Fon yöneticileri Avrupa’nın ekonomik büyümesine dair karamsarlığın sonuna gelindiğini düşünüyor.

Financial Times’ın haberine göre fon yöneticilerinin tüketici hisselerine yönelik talebi kısmen Avrupalı merkez bankalarının ekonomilerini resesyondan kurtararak enflasyonu başarılı bir biçimde kontrol altına alacağına dair artan güvenden kaynaklanıyor.

Servet yönetimi firması BRI Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Dan Boardman-Westan, “Tünelin ucundaki ışığa ulaşıyormuşuz gibi geliyor. Tüketici güveni çok düşük bir tabandan yükseldi ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) haziran ayında faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Bu da daha fazla rahatlama getirecek” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetlerindeki kazanımlar bu yıl STOXX Avrupa tüketici sektörü ve otomobil üreticileri endekslerini sırasıyla %10,3 ve %14,5 yükseltti. Yükselişler bu yıl büyük ölçüde az sayıdaki büyük sermayeli hisse senedi tarafından yönlendirilen STOXX Europe 600 Endeksi’ndeki rallinin tabanının genişlemesine de yardımcı oldu.

BRI Wealth’in konuyla ilgili açıklamasında Avrupa’daki perakende ve lüks tüketim şirketlerinin tercih edilmesinin Avrupa’daki ekonomik görünümün daha parlak hâle geldiği anlamını taşıdığını söyledi.

Yatırım yönetimi firması Pzena Investment’ın Baş Yatırım Sorumlusu John Goetz Avrupa’daki tüketici hisseleri değerlemelerinin cazip seviyelere düştüğünü söyledi.

Goetz açıklamasında, “Aşırı karanlık bir ekonomik görünüm için para ödüyoruz. Dolayısıyla biraz güneş doğsa bile harikadır. Avrupa’da tüketiciye dokunan ve otomotivle ilgili olan her şey çok çok ucuz” ifadelerine yer verdi. ABD menşeili yatırım firması Fransız lastik üreticisi Michelin, otel firması Accor ve Alman otomobil üreticileri Volkswagen ve Porsche’nin hisse senetlerini tutuyor.

Analistler, birçok Avrupalı tüketici için çok önemli bir yakıt olan doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün de beklenenden daha iyi ekonomik performansa katkıda bulunduğunu söyledi.

Doğalgaz fiyatları, geçen ay Rusya'nın 2021'de Avrupa'ya arzı kısmaya başlamasından önce görülen seviyelere düştü. Düşüşler, normalden sıcak geçen kış ayları, düşen talep ve güçlü sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının tüccarların kıtlık korkularını hafifletmesiyle mümkün oldu.

Varlık yönetimi firması Pictet’in Baş Stratejisti Luca Paolini, “Enflasyondaki düşüşü, doğalgaz fiyatlarındaki düşüşü ve ABD'de sahip olmadığınız miktarda çok fazla tasarruflar olduğu gerçeğini düşünürseniz, kesinlikle Avrupalı tüketicilere yönelik yatırım yapabilirsiniz” dedi.

Pictet, Paolini’nin de belirttiği Avrupa’daki bireysel tüketici harcamalarında ‘olumlu bir sürpriz potansiyelinden’ faydalanmak için mart ayı başından itibaren tüketici hisselerini satın almaya ve temel tüketici malzemelerindeki pozisyonlarını azaltmaya başladı.

Paolini bu hisse senetlerinin nispeten güvenli bir yatırım olduğunu zira Avrupa’daki ekonomik toparlama bir miktar bocalasa bile gücünü Avrupalı tüketicilerden alan şirketlerin tüketici sınıfının esnekliğinden yararlanacağını söyledi.

Perakende firmaları piyasalardaki yükselişlerin büyük sağlık ve teknoloji şirketleri tarafından yönlendirilmesi nedeniyle 2024’ün başında STOXX Europe 600’ün gerisinde kaldı. Ancak sektör şubat ayı yükselmeye başladı.

Aynı dönemde Wall Street devi Goldman Sachs de Avrupalı tüketici, seyahat ve eğlence sektörü hisse senetlerindeki tavsiyelerini artırdı. Goldman Sachs Kıdemli Hisse Senedi Analisti Sharon Bell sektörlerin Avrupa tüketicisinin toparlanmasından bariz bir şekilde yararlanacağını söylüyor.

Stratejistler ayrıca, ekonomik büyümenin öncü bir göstergesi olarak kabul edilen Avrupa ticari faaliyet anketlerinin iyileştirilmesine de işaret ediyor.

S&P Global'ın Euro Bölgesi blok genelinde ticari faaliyeti ölçen Euro Bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi şubat ayında sekiz ayın en yüksek seviyesi olan 48,9'a yükseldi. Yükselişte hizmet sektöründeki büyümenin imalat üretimindeki düşüşleri dengelemesi etkili oldu. Endeks verileri ekonomik daralma ile genişleme ayrımı olarak gösterilen 50 sınırının altındaydı. Ancak son göstergeler ekim ayındaki 46,5'lik düşük seviyeye göre bir miktar iyileşmeye de işaret etti.

Citigroup’un Avrupa’daki ekonomik sürprizleri ölçen endeksi de şubat ayı itibariyle mayıs ayından bu yana ilk kez pozitif yönü gösterdi. Endeks ekonomik verileri beklentilerle karşılaştırıyor ve piyasa beklentileriyle açıklanan veriler arasındaki farklara bakarak ekonominin beklentilere göre daha zayıf olup olmadığını hesaplıyor.

Ancak Avrupa borsalarına yatırım konusunda tüm yatırımcılar ikna olmuş değil. Bank of America analistleri Avrupa ekonomisindeki kırılganlığın devam ettiğini ve ECB’nin faiz artışlarının etkisi devam ettikçe zayıflığın süreceğini savunuyor.

BofA Hisse Senedi Stratejisti Andreas Bruckner otomobil üreticilerinin ve bankaların ekonomideki yavaşlamalara karşı en savunmasız sektörler olarak göründüğünü belirtiyor.

Bruckner bu yıl piyasaların geneline göre daha zayıf performans gösteren yiyecek, içecek ve kimya hisseleri gibi temel tüketici ürünlerine yatırım yapmalarını tavsiye etti.

Bruckner, "Agresif parasal sıkılaştırmanın tam olumsuz etkisi henüz hissedilmedi ve sonunda tüketiciye yansıyacak. Şu anda her şey yolunda olabilir, ancak bunu sahte bir şafak olarak görüyoruz" açıklamasında bulundu.

İngiltere Merkez Bankası faiz artıracağını açıkladı

 

İngiltere'de hizmet sektörü büyümeye devam etti

 

Almanya'da şirket faaliyetlerindeki daralma azaldı

 

BMW Grubu 2023'te rekor kar ve satış rakamlarını elde etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)