E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAvrupa alüminyum endüstrisi tehlikede---

Avrupa alüminyum endüstrisi tehlikede

Avrupa alüminyum endüstrisi tehlikede
05 Eylül 2022 - 12:44 borsagundem.com

Enerji fiyatlarındaki hızlı artış, enerji talebi yoğun olan sektörleri tehdit ediyor. Dev fabrikalar bir bir kapanıyor. Otomotiv ve uçak sanayi ithalata bağımlı hale geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enerji fiyatlarındaki artış birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Avrupa’da önemli fabrikalar kapılarına kilit vuruyor. Bu fabrikaların başında da alüminyum üreticileri geliyor. Bir ton alüminyum, Almanya'da 5 eve bir yıl boyunca yetecek kadar yaklaşık 15 megavat saat elektrik gerektirdiğinden, alüminyum üretim tesisleri kapanıyor.

Bir alüminyum tesisini kapatmak çok zor bir karar, çünkü elektrik kesildiğinde ve üretim üniteleri oda sıcaklığına döndüğünde, tekrar devreye almak aylar alıyor ve on milyonlarca dolar harcama gerektiriyor.

Norsk Hydro ASA, bu ay Slovakya'daki devasa bir tesisini kapatmaya hazırlanıyor. Enerji krizi nedeniyle Avrupa’da üretimi 1970'lerden bu yana en düşük seviyelerine düştü.

Üretim azaldıkça, Alman araba üreticileri ve Fransız uçak üretimi yapan şirketler ithalata bağımlı hale geliyor.

Metal tüccarı Concord Resources Ltd.'nin CEO'su Mark Hansen, bu sektörün, hayatta kalmak için acilen hükümet desteğine ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Alüminyum sektörünün sıkıntıları, Avrupa'nın enerjiye bağımlı sektörleri için öncü gösterge olarak yorumlanıyor. Kıta genelinde, gübre üreticileri, çimento fabrikaları, çelik fabrikaları ve çinko izabe fabrikaları da doğalgaz ve elektrik için fahiş fiyatlar ödemek zorunda kalıyorlar.

Bölgenin en büyük üreticilerini ve işlemcilerini temsil eden European Aluminium'un genel müdürü Paul Voss, "Bu gerçek bir varoluşsal kriz. Gerçekten bir şeyleri oldukça hızlı bir şekilde çözmemiz gerekiyor, yoksa düzeltilecek hiçbir şey kalmayacak" dedi.

Wood Mackenzie'nin kıdemli araştırma direktörü Uday Patel, "Ne zaman ekonomik büyümede bir gerileme yaşasak ve izabe marjları baskı altına girse, Avrupalı izabe tesislerinin kapasitelerinin önemli bir bölümünü kapattığını görüyoruz" dedi.

Enerji krizi küresel risk iştahını baskılıyor

Avrupa’da enerji fiyatları 6 ayda ikiye katlandı

Rusya Avrupa’ya karşı enerji saldırısına mı hazırlanıyo

Alüminyum fiyatları arz endişeleriyle arttı, bakır geriledi

Alüminyum alıcısı Novelis'ten, Rusya'ya ret

Alüminyum üreticisi Aldel, üretimini komple durdurdu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan05 Eylül 2022 13:01

    Yalan bunlar hep Ak parti propagandası. Bu gavurda garanti Ak parti avrupa teşkilat üyesi. Avrupa bir krize girsin bakalım abd onları ateşe attı kendisi onlara kol gibi fiyata mal satıp kendi cari açığını azaltacak. Geçen macron abd ismini vermeden resmen kazığa oturtulduk demeye getirdi. Macron senin seks kasetin abd de olmasa sende itiraz edersin ama nafile. Avrupa abdye köle olacak temelli. Arada biz Arap sermayesini Avrupadan Türkiye'ye getirip üretimi arttırabilirsek iyi kaymak yeriz.

  • Murat05 Eylül 2022 15:15

    Lozan'a iman etmiş, eleştirilmesine tahammül edemeyen, Avrupa'da şu bu kötü dediğinde anasına küfredilmiş gibi hisseden , batı hayranı CHP'li kafalara kabul ettiremezsin...her şey harika....git de gör 1000+ Euro doğalgaz faturasını.....