E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAva giderken avlandı! Carl Icahn 15 milyar dolar kaybetti---

Ava giderken avlandı! Carl Icahn 15 milyar dolar kaybetti

Ava giderken avlandı! Carl Icahn 15 milyar dolar kaybetti
23 Mayıs 2023 - 14:20 borsagundem.com

Aktivist yatırım hamleleriyle bilinen ünlü milyarder Carl Icahn’ın yatırım firması Hindenburg raporunun yayınlanmasından bu yana değerinin %43’ünü kaybetti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

87 yaşındaki efsane yatırımcı Carl Icahn son günlerde hiç beklemediği bir çöküşle karşı karşıya kaldı. Icahn’ın firması ünlü yatırımcının yıllardır uyguladığı taktiği izleyen bir başka yatırım firmasının saldırısı altında.

38 yaşındaki Nate Anderson tarafından yönetilen açığa satış firması Hindenburg Research bu ayın başında Icahn Enterprises’ı mercek altına aldı. Hindenburg Icahn’ın firmasını maliyetlerini yönetmek için yanlış adımlar attığını iddia etti. Üstelik açığa satış firması Icahn’ı borsa dünyasının en büyük günahıyla suçluyor: düşük borsa performansı.

Icahn’ın yönetici asistanı ve sağ kolu Susan Gordon’un raporla karşılaşması üzerinden üç hafta geçti. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Hindenburg’ün raporunda yatırım firmasının altında yatan varlıklara göre şirketin hisselerinin önemli ölçüde aşırı değerlendiği ve şirketin yüksek temettü fiyatlarıyla yatırımcıları çekebilmesinin sürdürülebilir olamayacağı uyarısı yapılıyordu. Raporun yayınlanmasından bu yana Icahn’ın firması 15 milyar dolar değer kaybetti.

Anderson’ın raporu Icahn’ın net servetine 11 haneli bir delik açtı. İş hayatı boyunca gürültülü toplantı odalarında adeta birbiri ardına gelen savaşlarda mücadele eden Icahn çoğunlukla rahatsız edici soruları görmezden gelmeyi tercih ediyordu. Hindenburg vakasında ise firmadan yapılan açıklamada raporun “kendi çıkarlarına hizmet etmek için” yazıldığı ifadeleri yer aldı.

En son hedefi

Bloomberg’ün haberine göre Icahn 21 Mayıs’ta verdiği röportajda Hindenburg raporuna doğrudan değinmeyi reddetti. Icahn raporun baş ağrısı yarattığını söylese de aklında başka şeyler olduğunu belirtiyor. Milyarder yatırımcının hedefindeki firma ise gen dizilimlerine odaklanan biyo-teknoloji firması Illumina.

Efsane yatırımcı son dönemdeki yanlış yatırımının felaket bir kayıpla sonuçlandığını da kabul etti. Icahn’ın finansal piyasaların çökeceği yönündeki yatırımları milyarderin son yıllarda 9 milyar dolarlık zarar etmesine neden oldu. Borsa uzmanı piyasayı zamanlamaya çalışarak başarısız olduğunu ancak dersini aldığını söyledi. Icahn en iyi yaptığı şeye geri dönerek şirketlerin yönetimlerini sarsmayı hedefliyor:

“En iyi yaptığım işte kaldım. Evet, daha zengin olabilirdim.”

Huzursuz milyarder

Wall Street’in en önemli aktivist yatırımcılarından biri olan Icahn aynı zamanda HBO’nun bir belgeselinde ‘huzursuz milyarder’ olarak isimlendiriliyor. Icahn ABD şirket CEO’larının en çok korkulan figürleri arasında ve TWA, RJR, Nabisco, Marvel, Texaco, Blockbuster gibi birçok şirketin hisse senetlerinin çöküşünde önemli bir rol oynadı.

Rollerin değişmesi ise Icahn için ayrıca huzursuzluk veren bir durum. Aynı zamanda Icahn’ın biyografisini yazan danışmanlık şirketi MSCO’nun Kurucusu Mark Stevens Icahn için “Bugüne kadar hiç bu şekilde aşağılanmamıştı” ifadelerini kullanıyor.

Stevens, “Golf sopalarından birini kırıp martinisine sirke dökmek gibi bir şey. Hindenburg ona bunu yaptı” açıklamasında bulunuyor.

Icahn’ın düşmanlarına göreyse efsane yatırımcı başına gelenleri hak etti. Hedge fonu milyarderi Bill Ackman Hindenburg raporu ile ilgili paylaştığı Twitter mesajında, “Bu açığa satış raporunda yaşam ve ölüm çemberi kavramını güçlendiren bir karma niteliği var” ifadelerine yer verdi. 57 yaşındaki ünlü yatırımcı on yıl öncesinde Herbalife üzerinden Icahn’a yüklenmiş ve sonunda bir servet kaybetmişti. İki ünlü yatırımcı aralarındaki düşmanlıkla ilgili açıklama yapmayı reddediyor.

Hindenburg, yayınladıkları raporun ötesinde yorum yapmaktan kaçınıyor. Ancak Icahn'ın şu ana kadarki tepkisi açığa satış firması için bir galibiyet olarak nitelendirilebilir. Icahn Enterprises'ın hisseleri 1 Mayıs'a göre %43 düştü.

Icahn’sa Hindenburg’ın saldırısından bu yana çok fazla destek aldığını belirtiyor. Milyarder yatırımcı “Git ve onlarla savaş” diyen birçok e-posta aldığını söyledi.

Icahn’ın halka açık holding şirketi enerjiden gıdaya ve gayrimenkule kadar birçok alanda şirketin hisselerine sahip. 87 yaşındaki yatırımcı aynı zamanda aktivist yatırım kampanyalarını yürütmek için özel yatırım fonlarını kullanıyor.

Icahn’ın silahları barutunu kaybetti

Söz konusu fonlar şirket hisselerini satın alıyor ve bu sayede Icahn ister yönetim kurulu değişimi ister stratejik değişim isterse işten çıkarmalar üzerinden baskı yapabiliyor. Hisse senetlerindeki yükselişse Icahn’ın para kazanmasını sağlıyor. Ancak söz konusu fonlar aynı zamanda Icahn’ın milyarlarca dolarlık açığa satış işlemlerini yaptığı alanlar olarak da biliniyor.

Icahn’ın aktivizminin kaynağı olan bu özel fonlar yıllardır kötü durumda. Bloomberg haberine göre on yıl önce 1 dolar olan fonların alım fiyatı şimdi ise 50 sentten daha düşük. Fonlardaki bu düşüş, Icahn'ın CEO'ları korkutmak için gereken ateş gücünü kaybettiği anlamına geliyor. Bu sebeple Icahn fonlara olan yatırımını ikiye katladı 2013'ün başından bu yana 3,6 milyar dolar akıttı.

Stevens, Icahn için, “Bir keresinde ‘Param benim ordumdur ve ordumun yanımda olmasına ihtiyacım var demişti” açıklamasında bulundu.

Efsane yatırımcı Carl Icahn’a açığa satış saldırısı

 

Wall Street’te açığa satış savaşları: Milyarder yatırımcı soruşturuluyor

 

Milyarder Adani'nin başı dertten kurtulmuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)