E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsaları haftaya yükselişle başladı---

Asya borsaları haftaya yükselişle başladı

Asya borsaları haftaya yükselişle başladı
01 Kasım 2021 - 08:04 borsagundem.com

Asya borsaları çoğunlukla artarken, Çin daralma bölgesinde kalan PMI verileri ile negatif ayrıştı

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri yatırımcıların Çin'den Ekim ayına ilişkin gelen ekonomik verileri değerlendirmesiyle haftaya karışık başladı.

Japonya Borsaları yüzde 2'den fazla artışla bölgede kazanımların başını çekti. Bölgedeki kazanımlar Japonya'da LDP'nin zaferinin ardından geldi.

Japonya'da Temsilciler Meclisi (Şuugiin) milletvekili olağan genel seçimlerini Liberal Demokrat Parti (LDP) kazandı. Buna göre, çoğunluğun 233 sandalyeyle elde edildiği 465 koltuklu mecliste iktidardaki LDP 261 sandalye kazandı.

Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1.15 geriledi. Çin ana karasında da Şanghay ve Shenzen endeksleri düştü.

Öte yandan Avustralya ve Güney Kore borsaları da sınırlı yükseldi.

Çin'de imalat sektörü aktivitesi beklentilerin üzerinde daraldı

Çin'de imalat sektörü aktivitesi Ekim ayında beklentilerin üzerinde daraldı. Yüksek hammadde fiyatları ve yeterince güçlü olmayan iç talep dördüncü çeyreğe yönelik ekonomik tedirginliği, endişeleri artırdı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim ayında Eylül ayındaki 49,6 puandan 49,2 puana geriledi. Analistler, Ekim ayında imalat PMI'nın 49,7 puan olmasını bekliyorlardı.

Ekim ayında üretim alt endeksi Eylül ayındaki 49,5 puandan 48,4 puana gerilerken, yeni siparişler alt endeksi de 48,8 puan ile Ağustos ve Eylül'ün ardından Ekim ayında da 50 puanın altında kalarak daralmaya işaret etti.

Çin'de özel sektör imalat PMI son 4 ayın en hızlı büyümesini gösterdi

Çin'de imalat sektörü Ekim ayında son 4 ayın en hızlı büyümesini gösterdi. Güçlü talep imalat sektöründe hızlı büyümeyi beraberinde getirirken enerji sıkıntısı ve artan maliyetler üretim üzerinde baskı yarattı.

Caixin/Market İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim ayında Haziran ayından bu yana görülen en yüksek seviye olan 50,6 puana çıktı. PMI'nın Ekim ayında da Eylül ayında olduğu gibi 50,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Ekim ayında yeni siparişler alt endeksi Eylül ayındaki 50,8 puandan 51,4 puana toparlandı. Ancak yeni ihracat siparişleri Ağustos ve Eylül'ün ardından Ekim ayında da düştü.

Güney Kore'de imalat PMI 13 ayın en düşük seviyesine indi

Güney Kore'de imalat PMI Ekim ayında son 13 ayın en düşük seviyesine indi. İmalat PMI'nın gerilemesinde zayıflayan talep, çip darboğazı ve tedarik zinciri aksaklıklarının üretimi daraltması etkili oldu.

IHS Markit tarafından hazırlanan imalat PMI Ekim ayında, Eylül ayındaki 52,4 puandan 50,2 puana geriledi.

Üretim alt endeksi ise Temmuz 2020'den bu yana görülen en keskin daralma ile 46,6 puana düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)