E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıArtan tansiyon piyasada volatiliteyi artırabilir---

Artan tansiyon piyasada volatiliteyi artırabilir

Artan tansiyon piyasada volatiliteyi artırabilir
18 Ekim 2023 - 08:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Son günlerde etkisini sürdüren Jeopolitik riskler kaynaklı haber akışları bugün hızlanabilir. İsrail-Hamas çatışmasının Orta Doğu’daki diğer ülkelere yayılması ve tırmanması yönünde risklerin oluşması piyasada volatiliteyi artırabilir. Bu nedenle finansal piyasalarda temkinli olunmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz.

Gündem her ne kadar gelen verileri gölgede bırakıyor olsa da perakende satış verileri ABD’de sağlam bir ekonomik görünüme işaret etti. Aylık bazda %0.3 artması beklenen perakende satışlar %0.7’lik bir artış gösterdi.  Hane halkının motorlu taşıt alımlarını artırması ve restoran,  barlarda daha fazla harcama yapması nedeniyle ABD’de perakende satışlar Eylül ayında beklenenden fazla arttı. Ekonomik büyümenin 3.çeyrekte keskin bir şekilde hızlanacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Bir taraftan resesyon ihtimali azalırken, FED’in faiz artırımı endişesini de yükseltmiş oldu. Açıklanan sanayi üretimi verileri ise yine beklentilerin üzerine çıkarak, durgunluğa meydan okudu. Sanayi üretimi, eylülde bir önceki aya kıyasla %0,3 arttı. Piyasa beklentileri sanayi üretiminin bu dönemde yüzde 0,1 artması yönündeydi. Ülkede kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde 0,2 puan artışla %79,7 seviyesine yükseldi.

Avrupa’da ise ZEW yatırımcı güven endeksinde toparlanma görülmesi piyasalarda pozitif karşılandı. ZEW beklentiler endeksi Eylül’deki eksi 11,4’ten eksi yüzde 1,1’e yükseldi. Özellikle faiz artışlarının artık sonuna gelindiği beklentileri toparlanmada etkili olurken, enflasyonda da düşüşün devam edeceği beklentileri sıcaklığını koruyor. Diğer taraftan, Avrupa ECB Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi maliye bakanlarına İsrail-Hamas çatışmalarının enflasyonist bir etkisi olup olmayacağını görmek için petrol fiyatlarına bakacaklarını belirtti. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Avrupa’da oluşacak yönün seyrini petrol fiyatları belirleyebilir.

Asya’da ise Çin’den gelen verilerin pozitif etkisi piyasalara sınırlı yansıdı. Çin’de 3. Çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gelişmesi uzun süredir ekonomiyi canlandırmaya çalışan Çin için iyi haber. GYSH Çin’de Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4,9 artış gösterdi piyasa beklentisi 2.çeyrekte%6,3 olan büyümenin 3. çeyrekte % 4,4’e yavaşlamasını bekliyorlardı. Emlak piyasasındaki sıkıntılara rağmen, hükümetin teşvikleri artırması ve tüketici harcamalarının toplanmasıyla Çin’de ekonomik görünüm parlaklaştı. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası, getirilerdeki artışı durdurmak için plansız tahvil alımları yapacaklarını duyurdu.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını kapsayan en geniş endeksini  %0,1 oranında düşürürken, Japonya’nın Nikkei endeksi  %0,2 düştü.

Orta Doğu’da gerilimin artmasıyla petrol fiyatları bugün açılışla birlikte yükseliş gösterdi. Brent ham vadeli işlemleri %1,9 artışla varil başına 91,59 dolara yükseldi. West Texas Intermediate ham petrol (WTI) vadeli işlemleri ise %2,1 artışla varil başına 88,50 dolara yükseldi.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı günde, İngiltere ve Euro Bölgesi enflasyon rakamları, ABD konut başlangıçları verileri öne çıkıyor. Merkez Bankalarından yetkililerin konuşmalarının yanı sıra, ABD’de “Bej Kitap(Beige Book)” raporu da takip edilecek.

Çin ekonomisi 3. çeyrekte beklentileri aştı

 

3 hissenin üzerindeki tedbirler kalktı

 

Borsa günü 8000 puanın üzerinde tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)