E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAnayasa Mahkemesi Borsa Gündem'i haklı buldu---

Anayasa Mahkemesi Borsa Gündem'i haklı buldu

Anayasa Mahkemesi Borsa Gündem'i haklı buldu
16 Mart 2017 - 18:09 borsagundem.com

İnternetin cesur, güçlü ve rakipsiz borsa haber portalı borsagundem.com hukuk mücadelesinden zaferle çıktı. Anayasa Mahkemesi 25 haberimizi erişime engelleyen mahkeme kararını haksız buldu, 'sansür' dedi

Doğru, cesur, tarafsız, güvenilir…
İşte borsagundem.com’u, ekonomi haberciliğinde zirveye çıkaran, yatırımcı dünyasında vazgeçilmez yapan dört kelime.
İşte Borsagundem.com’un medyanın habercilik savaşında ‘bayrak’ yapan dört dörtlük tanımı.
Borsa gazeteciliğinde ekonomi internet haber portalları içinde tek, Sermaye Piyasalarının 24 saat nabzını tutan günlük, sıcak, flaş ve son dakika haber bombardımanıyla kulvarında rakipsiz Borsagundem.com, hukuk mücadelesinden bir kez daha zaferle çıktı.

TÜRK MEDYASI İÇİN EMSAL KARAR

2015 yılında, yayından kaldırılan “Çemaş – Çevik ilişkisi” manşetiyle ilgili Medya Gündem Dijital Yayıncılık’ın ‘hak ihlali’ itirazını değerlendiren ve habere getirilen yasakla ilgili olarak “İfade özgürlüğü ihlal edilmiştir” diyerek borsagundem.com’u haklı bulan Yüce Mahkeme, Türk medyası için yine ‘emsal’ olacak yeni bir karar aldı.

YÜCE MAHKEME "SANSÜR" DEDİ

2009-2014 yılları arasında, halka açık şirketlerin hisselerindeki gerekçesiz sert fiyat hareketlerini yazan, büyük mağduriyetler yaratan manipülasyonları ortaya çıkarıp kamuoyuna duyuran, yatırımcıyı hem bilgilendiren hem de tuzaklara karşı uyaran haberlerimize yönelik, mahkeme kararıyla erişiminin engellenmesi, Anayasa Mahkemesi tarafından “SANSÜR” olarak yorumlandı.
Borsagundem,com. manşetlerinin yayından kaldırılması üzerine Medya Gündem Dijital Yayıncılık’ın 2014 yılında yaptığı başvurusunu görüşen Yüce Mahkeme’nin müthiş kararında, “Haberlerde toplumu yakından ilgilendiren ve kamu yararı bulunan ticari ifadeler olduğu açıktır. Herhangi bir gerekçeye dayanmaksızın kamuoyunu yakından ilgilendiren görüşlerin yayılması olanağının ortadan kaldırılması "sansür" anlamına gelir” denildi.

ŞEFFAF VE GÜVENİLİR PİYASA VURGUSU

Ayrıca, borsagundem.com’un kuruluşundan bu yana üzerinde hassasiyetle durduğu, “Türkiye’nin yarınları, Türk ekonomisinin geleceği için şeffaf ve manipülasyondan korunmuş piyasalar” görüşü, “güvenilir ortam” ısrarı, Anayasa Mahkemesi’nin, borsadaki kirli oyunları gizleme telaşına düşenlere ‘tokat’ gibi kararında aynen yer aldı.
Kararda şu sözler kullanıldı: “Halka açık şirket hisselerinin işlem gördüğü piyasalarda küçük yatırımcıların ekonomiye katkıları sağlanarak tasarruf oranlarının artırılması için bu piyasaların manipülasyondan korunması ve şeffaflığın sağlanması suretiyle güvenilir ortam hazırlanmasının, ekonomiye sağlayacağı katkı şüpheden uzak ve önemlidir… “
Görüşün devamında ise adeta borsagundem.com’un varlığının, Türk medyası ve Sermaye Piyasaları için ne denli önemli olduğu vurgulandı:
“Bu kapsamda menkul kıymetler borsası hakkında tarafsız ve somut olgulara dayanarak yayın yapan kuruluşlar çok önemli bir toplumsal fonksiyon icra ediyorlar.”

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ANAYASA GÜVENCESİ ALTINDADIR

Borsa ve sermaye piyasalarındaki olay ve gelişmeleri içeren, 2009-2014 yılları arasında yayınlanmış, aralarında “E.Ç. ile ilgili şok iddianame”, “Spek avcısı Çeto’dan Spek analizi”, “İşte manipülasyonun belgesi”, “Manipülatör E.Ç.’nin Kervansaray işlemleri”, “Manipülatör E.Ç. ayrıcalıklı mı?”, “35 kuruşluk manipülatör E.Ç.”, “Manipülatör E.Ç.’nin Genpower planı”, “E.Ç.’nin finansörü H.Ş. mi?”, “E.Ç. kayıplara karıştı”, “Manipülatör E.Ç. ismi Ağır Ceza’da” başlıklı manşetlerin de olduğu 25 haberin erişime engellenmesi üzerine, borsagundem.com’un, “İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi kararının yeterli inceleme yapılmadan, savunma alınmadan ve gerekçe gösterilmeden verilmesi nedeniyle, ifade ve basın özgürlüğü ile adil yargılanma hakları ihlal edilmiştir” itirazını ele alan Yüce Mahkeme,
“Anayasa’nın 26. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile Anayasa’nın 28. maddesinin birinci fıkrasında güvence altına alınan basın özgürlüğünün ihlal edildiğine,
Kararının bir örneğinin ifade ve basın özgürlüğü ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesine (kapatılan) gönderilmesine” karar verdi.

Basın özgürlüğüne güçlü ve önemli destek kararı başkan ve 4 üye tarafından oybirliğiyle alındı.

İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölüm Başkan Burhan Üstün, Üyeler Serruh Kaleli, Hicabi Dursun, Hasan Tahsin Gökcan ve Kadir Özkaya imzasını taşıyan kararın inceleme ve gerekçe kısmında, “Başvuruya konu yazıda hisseleri halka arz edilmiş olan şirketler ile aracılık hizmetleri yapan diğer şikâyetçi ve yakınlarına ilişkin iddia ve değerlendirmelerin, toplumu yakından ilgilendiren ve kamu yararı bulunan ticari ifadeler olduğu açıktır. Herhangi bir gerekçeye dayanmaksızın kamuoyunu yakından ilgilendiren görüşlerin yayılması olanağının ortadan kaldırılması "sansür" anlamına gelir. Bu sebeplerle başvurucunun ifade ve basın özgürlüğüne yapılan müdahalenin "başkalarının şöhret ve haklarının" korunması için demokratik toplum düzeninde gerekli bir müdahale olmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.

"KEYFİ, KİŞİSEL SALDIRI OLUŞTURACAK KABALIK VE HAKARET İÇERMİYOR"

Borsagundem.com’un hukuk mücadelesinde yanında yer alan Yüce Mahkeme’nin 16/2/2017 tarihindeki toplantısında yapılan değerlendirmeler, karara şu maddeler halinde yansıdı:
* Başvuruya konu İnternet yazılarında dile getirilen ticari faaliyetler temelindeki bazı olgusal iddiaların (bkz. §§ 9, 25) asılsız olduğu iddia edilmediği gibi İlk Derece Mahkemesi de bu iddiaları gerçek dışı kabul etmiş değildir. Söz konusu yazılarda borsa spekülatörü olduğu iddia edilen şikâyetçi hakkında Cumhuriyet başsavcılığı iddianamesinin aynen yayımlandığı (bkz. §§ 9, 10), diğer yazıların birçoğunda bu iddianameye dayalı olarak açılan kamu davasına veya şikâyetçi hakkında açılmış başka davalara vurgu yapıldığı (bkz. §§ 17, 19, 22-25), yazıların bir kısmında hukuk mahkemelerindeki davalardan bahsedilerek borsadaki spekülatif işlemler arası ilişkilerin ortaya konulmaya çalışıldığı (bkz. §§ 11, 12), bir kısım yazıların başvurucu siteye yazılan yorumların derlemesi olduğu (bkz. §§ 10, 13, 16), bazı yazılarda şirket sermayeleri ve hisselerindeki hareketlenmelerin tarihsel olarak ortaya konduğu ve borsa taktiklerine vurgu yapıldığı (bkz. §§ 14, 15, 18, 20, 21), böylece şirketlerin hisselerinin fiyatlarındaki azalmaların şüpheli bulunduğu ifade edilmiş ve bazı değerlendirmeler yapılmıştır. "Manipülatör E.Ç. " kelimesinin kullanıldığı yazılarda ilgili hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ile sonuçlanmış ve kesinleşmiş Mahkeme kararının öne çıkarıldığı, ilgilinin bu davada manipülasyon suçundan yargılandığının ve eyleminin tespit edildiğinin hatırlatıldığı görülmektedir. Keyfî, kişisel saldırı oluşturacak kabalık ve hakaret içermeyen bu değerlendirmelere ilişkin olarak söz konusu yazıda yeterli olgusal temelin bulunduğu da kabul edilmelidir.

"PİYASALARIN MANİPÜLASYONDAN KORUNMASI ÖNEMLİ"

* İtirazı inceleyen Derece Mahkemesi, başvurucunun yayımladığı bir kısım yazıların "kişilik haklarına saldırı niteliğinde" olduğunu kabul etmiştir. Fakat Mahkemece, talepte bulunanın kişilik haklarına müdahale olarak kabul edilen ifadeler belirtilmediği gibi bahse konu yazıdaki hangi iddia veya yorum nedeniyle içeriğin yayından çıkarılması kararının verildiği de açıklanmış değildir. Toplumsal tartışmaya katkıda bulunan iddia ve değerlendirmelerin yer aldığı söz konusu yazılara erişimi engelleyen Derece Mahkemesi kararının müdahaleyi haklı kılacak "konuyla ilgili ve yeterli gerekçe" içermediği kabul edilmelidir.
* Halka açık şirket hisselerinin işlem gördüğü piyasalarda, küçük yatırımcıların ekonomiye katılmaları sağlanarak tasarruf oranlarının artırılması için bu piyasaların manipülasyondan korunması ve şeffaflığının sağlanması suretiyle güvenilir ortam hazırlanmasının, ekonomiye sağlayacağı katkı şüpheden uzak ve önemlidir. Bu kapsamda menkul kıymetler borsası hakkında tarafsız ve somut olgulara dayanarak yayın yapan kuruluşların çok önemli bir toplumsal fonksiyon icra ettikleri söylenebilir.

"DAVALARA VE BORSA HAREKETLERİNE İLİŞKİN…"

* Hakkında haber yapılan kişinin, olayların meydana geldiği dönemde uzunca bir süre kendisi hakkında eleştiriler içeren yazıların hedefi olduğu görülmektedir. Ancak somut başvuruya konu yazı ve haberlerin, o dönemde spekülatör olarak veya aracılık hizmeti sunarak borsada çok sayıda işlem yapan ve yatırımcılar çevresinde dikkat çeken bir isimle ilgili olduğu ve bu kişinin borsa ile bağlantılı olarak hakkında açılan veya sonuçlanan davalarına ve borsa hareketlerine ilişkin olduğu unutulmamalıdır.
* Başvuruya konu yazıda hisseleri halka arz edilmiş olan şirketler ile aracılık hizmetleri yapan diğer şikâyetçi ve yakınlarına ilişkin iddia ve değerlendirmelerin, toplumu yakından ilgilendiren ve kamu yararı bulunan ticari ifadeler olduğu açıktır. Herhangi bir gerekçeye dayanmaksızın kamuoyunu yakından ilgilendiren görüşlerin yayılması olanağının ortadan kaldırılması "sansür" anlamına gelir. Bu sebeplerle başvurucunun ifade ve basın özgürlüğüne yapılan müdahalenin "başkalarının şöhret ve haklarının" korunması için demokratik toplum düzeninde gerekli bir müdahale olmadığı kanaatine varılmıştır.
* Başvurucunun Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinin birinci fıkralarında güvence altına alınan ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.

KİŞİLİK HAKLARINA SAYGILI YAYINCILIĞA DEVAM

Her zaman söylediğimiz, bazılarını yerinden zıplatan manşetlerimizde hatırlattığımız gibi, habercilikte hassasiyet ve titizliğin temsilcisi Borsagundem.com olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kişilik haklarına saygılı, kamu yararını gözeten, toplumun bilgi edinme hakkına hizmet eden yayıncılık anlayışımızı devam ettireceğiz.
Yılmak yok, temiz borsa adına yola devam.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gulden Oz29 Mart 2017 21:30

    Kamu yaarari gozeten basn organlarinin arkasindayizruSizin gibilerin nesli tkendi kalanlara sahip cikmaliyiz.muzu yazıngulden

  • OLGUN KARAAHMETOĞLU21 Mart 2017 18:48

    Allah yolunuzu açık etsin bize tarafsız, dürüst,ahlaklı basın anlayışını yeniden hatırlattığınız için başarılar dilerim

  • Foks18 Mart 2017 03:01

    Şimdide SBK Holding İ de oyuna katmışlar. Kültürlü Tilkiler bilgisini tecrübesini birikimini konuşturuyor, nede olsa kendilerini öyle tanımlamışlar :))) bilgi külür tercübe birikim

  • Anka18 Mart 2017 00:15

    Piyasanın marifetli oyuncuları farklı siyasi brokratik kallarınkullanarakbSPK üzerinde büyük press uyguluyorlar . Kadroları kendi lehlerine yapılandırmak için

  • Ketis17 Mart 2017 21:23

    Süpersiniz. Yatırımcının yanında olmanız mutluluk verici.

  • Orhan baba17 Mart 2017 09:53

    Jantsayi yaz ltfn

  • DAVACI16 Mart 2017 23:42

    BORSADA DA KONYALI ADESE VE .İTTİFAK HOL. VAR BUNLAR MÜSLÜMAN. BUNLARIN MÜSLÜMANLIĞINI GÖRÜNCE.MÜSLÜMANLIĞIMDAN UTANIYORUM.

  • Teşekkürler16 Mart 2017 23:29

    Dünyada 2 çeşit insan vardir iyiler ve kötüler baska hepsi hikaye dili, dini , ırkı , rengi hepsi ama hepsi hikaye devlet her konuda oldugu gibi bu kondada pasif hareket etmekte piyasayi 3-5 capulcuya teslim etmektedir .

  • kung-fu.cuu16 Mart 2017 22:44

    halkı dolandıran patronlar kesinlikle tutuklanmalı. bu sistem dolandırıcıyı zengin edemez. böyle piyasa olmaz. acil tutuklansınlar..

  • Burhan 16 Mart 2017 21:34

    Umarız bu borsada sürekli kirlilik pislik üreten adamlara karşı bir temiz eller operasyonu başlatılır, Bu güne kadar yaptıkları yanlarında kar kalmış durumda. Ya bundan sonra?

  • Gercekler 16 Mart 2017 19:50

    Uzun yıllardır bu piyasayı soymayı sömürmeyi gelenek haline getirmiş be burdan palazlanmış bu piyasa dolandırıcılarına bu kadar müsamaha nereye kadar! Hangi brokratik siyasi güç kimler koruyup kolluyor bunları, önce bunların açığa çıkması gerek! Yüksek yerlerden koruna kollamslar olmadan bu kadar aşikar bu kadar çok sayıda piyasa söğüşkeme operasyonları yapamazlardı yapamazar. Asla cürette edemezler!

  • Çelik 16 Mart 2017 19:45

    Kervn kendi elindeki milyonlarca kendl hissesini uç beş kuruşa satılarak şirkete bütük zarar ettirilmiştir. Hemde çağrınız konusu iken satılması ayrıca düşündürücü! Gerçekten piyasaya mı satılmıştır. Hadi ordan, hadi ordan hadl ordan!

  • görele16 Mart 2017 19:08

    adalet er geç yerini bulacak. herkes sabırlı olsun hakkını anayasa mahkemesinde, hatta AİHM'de bile arasın..

  • ieyho.magdur16 Mart 2017 18:42

    Ieyho nun 5 yil onceki ile simdiki degerine bakin. Bunda spk nin devletin de sucu var maalesef.

  • IEYHO.CU16 Mart 2017 18:31

    Devlet el atsin ieyho ya. Patron riza kutlu isik tutuklansin. Milleti dolandirdi yillardir

  • Gercek16 Mart 2017 18:28

    Çağrı sürecinde şirketin elindekini Melis Çakır'a 15 milyon Kervn hissesi devret, hem uzun vadeli veresiye. Birde zt kendi 17 milyon hissesi Masum Çevik e devret. Ayrıca şirkete ait onlarca milyon Kervn hissesini 35 - 50 kuruşlardan tahtada birilerine sat. Mantık ka çelişen durumlar

  • Orbay 16 Mart 2017 18:24

    Bu Kervansaray şaibeli işler serisinde borsanın yıldızı oldu.

  • Erman 16 Mart 2017 18:23

    Yoğunlukla EÇ ile Kervansaray haberleri bloke edilmiş. Artık kervansaray dosyaları daha net kurcalanabilecek

  • Ahmet İmdat Salihoğlu16 Mart 2017 18:20

    GOLDAŞ ile ilgili de birşeyler yazaydınız ya.

  • Baran16 Mart 2017 18:20

    Çevik kardeşler nasıl olmuşta bu işte mağlup olmuş hayret...