E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikan banka hisseleri 'kumar' yatırımı oldu---

Amerikan banka hisseleri 'kumar' yatırımı oldu

Amerikan banka hisseleri 'kumar' yatırımı oldu
09 Mayıs 2023 - 11:57 borsagundem.com

Borsada kısa sürede çok fazla kazanmak isteyen yatırımcılar volatilitesi yüksek hisselere yönelerek ciddi bir risk alırlar. Son dönemde bankacılık kriziyle birlikte oynaklığı artan ABD banka hisseleri de bu yatırımcılar için yeni oyun alanı haline geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan bölgesel banka hisselerindeki volatilite riski seven perakende yatırımcılar için hem alım hem de satış tarafında karşı konulamaz bir cazibe yaratıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta PacWest Bancorp ve Western Alliance gibi daha küçük bankaların hisselerinde görülen dalgalanmalar oldukça dikkat çekici seviyelerdeydi. Hisse senetlerindeki iniş çıkışlar hafta başında da devam etti. KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi pazartesi gününe %1,8’lik yükselişle başlamasına rağmen seansı %2,8’lik düşüşle bitirdi.

Bölgesel bankalara olan talep pandemi döneminde yükselişe geçen GameStop veya AMC gibi spekülatif hisseler kadar talep görmüyor. Ancak Bloomberg’ün haberine göre, 2022’deki ayı piyasası sürecinde büyük zararlar kaydeden perakende yatırımcılar için yerel banka hisselerindeki oynaklık hızlı kâr elde edebilme fırsatı sunuyor.

Haberde 47 yaşındaki bireysel yatırımcı Michael McCaskill’in hisse senedi tercihleri örnek gösterildi. Bireysel yatırımcı perşembe günü banka hisselerinde keskin düşüşler görüldüğü sırada SPDR S&P Bölgesel Bankalar ETF’si ve Western Alliance hisseleri üzerinden alım opsiyonuna girmiş. Söz konusu opsiyon işlemi hisse senetlerinin yükseleceği yönünde yapılan riskli bir yatırım tercihini ifade ediyor. McCaskill daha sonrasında ise Cuma günü Hisse senetlerinin yükselmesiyle erkenden kâr satışına geçmiş ancak günün devamında sağlanabilecek getirileri kaçırmış. McCaskill yerel banka hisselerindeki keskin hareketlerden daha fazla kâr getirecek hamleler yapmayı planlıyor.

Bireysel yatırımcı, “Bu hisseleri momentum ticareti yapmak için kullanacağım. Hiçbirine uzun vadeli yatırım olarak bakmıyorum” dedi.

Vanda Research’ün verilerine göre geçtiğimiz yılın yaz aylarına kıyasla piyasaların genelindeki perakende yatırımcı katılımı düşük seyrediyor. Ancak bankacılık sektöründeki düşüşle birlikte katılımın attığına yönelik işaretler var. Yatırımcılar için popüler bir sosyal medya sitesi olan StockTwits’te finans hisse senetlerinden bahsedenlerin sayısı nisan ayının son haftasından mayıs ayının ilk haftasına kadar iki kat arttı.

StockTwits Kıdemli Yazarı Tom Bruni konuyla ilgili açıklamasında, “Volatilite yatırımcıları teşvik ediyor. Vahşi piyasa hareketleri sırasında ticaretin her iki tarafında da oynuyorlar” dedi.

Kumar gibi yatırım

Mart ayından bu yana üç bölgesel ABD bankası iflas etti. Tahvil yatırımları nedeniyle bankaların bilançolarında gizlenen gerçekleşmemiş zararlarsa mevduat çıkışları konusunda finans sektörünü zor durumda bırakıyor. Bu kaos ortamı dipten alma konusunda erken davranan yatırımcıları da zarara uğratıyor. Örneğin milyarder yatırımcı Bill Ackman’ın bölgesel bankaların “inanılmaz derecede kelepir” olduğunu söylediği 13 Mart tarihinde KBW Bölgesel Bankacılık Endeksi’ni satın alan bir yatırımcı bugün %15 zarar edecekti.

Yine de bazı yatırımcılar ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) sağladığı destek ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımını durdurma sinyali sonrasında bankacılık sektörü için en kötüsünün geçtiğine inanıyor.

Tam zamanlı trader olarak çalışan 40 yaşındaki David Coley SPDR S&P Bölgesel Bankalar ETF’sini (KRE) perşembe günü opsiyonlu olarak satın almış. Zira Coley en zayıf bankaların halihazırda iflas ettiğine ve bankalar için en kötü günlerin geçtiğine inanıyor. Trader Cuma günü pozisyonunun bir kısmını %80’lik bir getiriyle satmış. Coley pazartesi günü ise %113’lük kârla satışına devam etmiş.

Coley, “Benim tezim hükümetin tüm bölgesel bankaların iflas etmesine izin vermeyeceği konusunda halihazırda kendisini kanıtladığı yönünde. Banka krizi devam etse de bana kalırsa en kötüsü geride kaldı” dedi.

KRE’ye net yatırım girişleri cuma günkü %6,3’lük ralliye rağmen bu yıl %35 azaldı. Bloomberg verilerine göre, fona net girişler mayıs ayının ilk haftasında 360 milyon doları geçti. Mart ve nisan aylarında ise KRE yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırımı çekmişti. Alıcıların tam olarak kim olduğunu söylemek mümkün olmasa da Bloomberg Intelligence ETF Analisti James Seyffart alıcıların büyük kısmının muhtemelen perakende yatırımcılar olduğunu belirtiyor.

Bazı traderlarsa bundan sonraki dönemin daha sıkıntılı olacağını öngörüyor. First Republic Bank’in de iflasından sonra asıl mesleği şeflik olan bir bireysel yatırımcı Bryce Campbell bölgesel bankaların aleyhine olacak şekilde yatırım stratejisini değiştirdiğini söyledi.

First Republic hisselerinde kaybettiği 73 bin doları telafi etmeyi uman 30 yaşındaki profesyonel şef perşembe günü PacWest ve Western Alliance hisselerini açığa satış opsiyonuyla satın aldı ve hisse senetlerinin düşmesiyle 9 bin dolarlık kâr elde etti. Campbell şu anda PacWest’e karşı 18 bin dolarlık ve Western Alliance’a karşı 19 Mayıs civarında sona erecek 7 bin dolarlık açığa satış sözleşmesi tutuyor.

Campell, “Bu çok büyük bir kumar. Ama bu kayıpların bir kısmını telafi etmek için daha fazla volatiliteli bir seçenek arıyorum” dedi.

ABD'de banka hisselerini bekleyen ağır tehlike

 

3 bankanın iflas ettiği ABD'de, bölgesel bankaların hisselerindeki düşüş devam ediyor

 

JPMorgan: ABD hisse senedi piyasası için en kötü bitmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mevsim 09 Mayıs 2023 15:53

    Bankalar vadeli mevduatı %35 yükseltti

  • Kadir09 Mayıs 2023 12:52

    Bizdeki bankalar kumarın hası. Her allahın günü yüzde 10 düşer kalkar. Ülke kumarhane oldu

  • AHMET ÖZBİR09 Mayıs 2023 12:50

    KUMAR MASASI "Zillet"ten ve de USA Borsası illetten uzak olun, TÜRK'ÜN BORSASI'NA KOŞUN, BEREKETLİ PARACIKLARA KONUN.

  • süslü sülü09 Mayıs 2023 12:16

    Türkiye'dekilerin anlaması imkansız ama yine belirtelim belki bu çağda hala bilgiye ulaşamayanlar vardır. ABD de banka kurmak için hükümetlerin onayına ve korumasına gerek yok. İsteyen herkes sermayesini koyup banka açabiliyor, mevduat toplayıp kredi dağıtabiliyor. O yüzden nüfus olarak türkiyenin 5 katı bile olmayan ABD'de 5000den fazla banka var