E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın zirveden döndü mü?---

Altın zirveden döndü mü?

Altın zirveden döndü mü?
16 Nisan 2020 - 11:53 borsagundem.com

Altın fiyatları, korona virüs etkisi ile yükselirken, dolardaki güçlenmenin etkisi ile 7 yılın en yüksek seviyesinden gevşedi

Altın fiyatları, korona virüsün büyüme endişelerini tetiklediği bir ortamda, kötü gelen ekonomik veriler ve şirket kârları ile birlikte, dolardaki güçlenmenin etkisi ile yedi yılın en yüksek seviyesinden ılımlı bir düşüş gerçekleştirdi.

ABD'de perakende satışlar ve imalat sektörü üretimi Mart ayında tarihi düşüşler gerçekleştiririken, diğer veriler de en kötünün henüz görülmediğini işaret etti. Fed'in açıkladığı Bej Kitap, ABD'de ülke çapında ekonomik faaliyetin "keskin ve sert" bir şekilde daraldığını kaydetti. Yatırımcılar bugün, son haftalardaki büyük çaplı artışların ardından, hasarın artıp artmadığına ilişkin fikir edinebilmek için işsizlik maaşı başvurularını verilerini yakından izleyecek.

Borsalardaki oynaklık iyiye işaret

Kovid-19 salgını, tüm dünyada 2 milyon vakaya ulaşarak yeni bir önemli köşe taşına daha ulaştı. Virüsün 1 milyon kişiye bulaşması aylar alırken, bu rakamın ikiye katlanması sadece 12 gün sürdü. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, verilerin yeni vaka saysında zirvenin geride kaldığını gösterdiğini söyledi.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.6 aşağıda kapandıktan sonra yüzde 0.1 düşerek Londra saati ile 06:26'da ons başına 1,715.56 dolara indi.

Fiyatlar Salı günü 1,747.36 dolar ile Kasım 2012'den beri gün içi en yüksek seviyesini gördü.

Havacılık hisselerindeki ralli için uyarı

Singapur'da Phillip Futures Pte emtia kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, "ABD dolarının güçlü seyri altında kâr satışlarını getirdi," dedi ve "Altın bir çok defa yukarı yönlü bir faktör olan kötü ABD verilerinden etkilenmedi. Ancak pandemi sarı metal ve hisse senetleri ilişkisinde olağanüstü durumlara yol açtı. Wall Street'teki güçlü satışlar, hisse senetleri ve diğer piyasalardaki kayıpları kapatmak için yatırımcıların altında satış yapmalarına neden oldu. Riskten kaçınma eğiliminin arttığı bir ortamda, yatırımcılar portföylerinde Hazine tahvili hariç diğer yatırımları kısıyor. Son yılların en yüksek seviyelerine çıkan altın fiyatları, kâr satışları için kolay bir hedef" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 düşerek ons başına 15.3881 dolara inerken, platin yüzde 0.8 yükselerek ons başına 784.04 dolara ve paladyum yüzde 1.5 kazançla ons başına 2,211.99 dolara çıktı.

Şimdi hisse toplama zamanı

Piyasaların altındaki hareket için izlediği önemli olaylar;

U.S. Mint (ABD'de darphane) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, korona virüsün çalışanlara bulaşma riskinden dolayı, New York'taki West Point tesisinde üretimi durdurduklarını duyurdu.

Dünyanın en büyük hedge fonunun kurucusu Bridgewater Associates'ten Ray Dalio, merkez bankalarının para basmasından dolayı ülke tahvilleri tutma konusunda "çılgınca davranacaklarını" söyledi ve altının pandemi ortamında temel kazanan olduğuna dikkat çekti.

Dünyanın en büyük altın destekli Borsa fonu (ETF) SPDR Gold Shares'teki altın varlıkları 4.1 ton yükselerek 1,021.7 ton ile 2013'ten beri en yüksek seviyesine ulaştı. Bu fondaki varlıklar 11 seans üst üste artarak, 2004'e kadar dayanan veriler dikkate alındığında, en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)