E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın haftayı yükselişle kapamaya hazırlanıyor---

Altın haftayı yükselişle kapamaya hazırlanıyor

Altın haftayı yükselişle kapamaya hazırlanıyor
02 Haziran 2023 - 09:20 borsagundem.com

Mayıs başında 2070'i test eden spot altın fiyatları, 3 haftalık değer kaybıyla 1940'lara kadar geri çekildikten sonra bu haftayı pozitif tarafta tamamlama yolunda ilerliyor.

Altın fiyatları ABD borç tavanı ile ilgili olumlu gelişmeler ve bir sonraki Fed para politikası toplantısında faiz artırımı yapılmamasına dair Fed yetkililerinden gelen açıklamaların etkisiyle Perşembe günü yükselerek %0,70 civarında değer kazandı.

Temsilciler Meclisinde Çarşamba günü gerçekleşen oylamada, borç limiti yasa tasarısı onaylandı. Tasarının Senatodan da geçmesi halinde Başkan Biden’ın imzasına sunulacak. Biden, Senato’yu mümkün olan en kısa sürede tasarıyı oylamaya davet etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden 5 Haziran’dan önce tasarının masasına gelmesini istiyor. Senatoda çoğunluğun Demoktratlarda olduğunu düşünürsek bu aşamadan sonra sorun çıkmaz gibi görünüyor. Hazine Bakanı Yellen büyük olasılıkla 5 Haziran’dan önce 31,4 trilyon dolar borç limitine kavuşmuş olacak.

Bu haftaki bir diğer önemli gündem maddesiyse Fed yetkililerinden gelen açıklamalardı. Genellikle şahin veya çok temkinli açıklamalar duymaya alışmıştık, ancak Fed guvernörü ve başkan yardımcısı adayı olan Jefferson, Haziran toplantısında faiz artırım sürecine ara verilebileceğini söyledi. Philadelphia Fed Başkanı da bu görüşü destekleyen bir açıklamada bulundu. Açıklamaların da etkisiyle Haziran ayında 25 baz puan faiz artırım olasığılı %75’lerden %30’a düştü. Şu an piyasada büyük çoğunluk faiz artırımı olmayacağına inanıyor. Bunun doğal bir sonucu olarak Perşembe günü 10 yıllık tahvil faizleri %3,70’lerden %3,60’lara kadar geriledi. Mayıs ayı başında 10 yıllık tahvil faizleri %3,30 seviyesindeydi. Faizlerdeki düşüşün sınırlı olmasının en önemli nedeninin, 2023 yılı içinde bir faiz indirimi olacağına dair inancın azalmış olması, olduğunu düşünüyoruz. Merakla beklenen fed toplantısına çok az bir süre kaldı. 14 Haziran’da Fed Kararını açıklayacak.

Piyasalar bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerini takip edecek. Nisan ayında 253.000 kişiye işaret eden tarım dışı istihdamın Mayıs'ta 180.000 artış göstermesi bekleniyor. Fed enflasyon hedefine ulaşabilmek için istihdam piyasasını soğutmak istediğinden, istihdam piyasasının zayıfladığına işaret edecek veriler piyasalardaki olumlu havanın sürmesini sağlayacaktır. Saat 15:30'da açıklanacak veriler piyasada hareketliliğin artmasına neden olabilir.

Mayıs başında 2070'i test eden spot altın fiyatları, 3 haftalık değer kaybıyla 1940'lara kadar geri çekildikten sonra bu haftayı pozitif tarafta tamamlama yolunda ilerliyor.

Comex Borsası'nda işlem gören Ağustos vade altın sözleşmesi 100 günlük üssel ortalamasından destek bularak yükseldi. Azalan trend direnini aşan altın sözleşmesi 2000$'dan geçen 50 günlük üssel ortalama direncini aşmayı deniyor. Sözleşme 2000$ üzerinde kalıcılık sağlayabilirse, 2024$ ve 2065$ dirençlerine doğru bir yükseliş gerçekleştirebileceğini düşünüyoruz.

Uluslararası yatırımcılar, altın fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Altın Vadeli Sözleşmelerinde” işlem yapıyorlar.   Altın fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, altın fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsasında 10 ons, 50 ons ve 100 ons altını dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 10 ons altını dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 913$ iken, 100 ons altını dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 9130$’dır. 1 Haziran Saat 19:00’da Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 2000$’da işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı altının önümüzdeki günlerde 2020$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 913$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Altın sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve Altın 2020$’a yükselirse, yatırımcı bugün 2000$’dan aldığı sözleşmeyi satarak ons başına 20$ kar elde eder. Micro Sözleşme 10 ons büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır.  Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 913$ elde edilen kazanç 200$ (%22 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahmini gerçekleşmez, altın 1980$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 1980$’dan satarsa 200$ zarar ((1980-2000) x 10) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago Borsası'nda Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz.  İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/Files/Upload/Urun_ozellikleri_ve_genel_islem_sartlari.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin

uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;

0212 239 10 00

[email protected]

DÜNYA DEVİ PHILLIPCAPITAL'DE HESAP AÇMAK İÇİN TIKLAYIN

Nvidia’da neler oluyor?

S&P500'de yeni yükseliş dalgası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)