E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarAlmanya ihracatında ani düşüş---

Almanya ihracatında ani düşüş

Almanya ihracatında ani düşüş
08 Temmuz 2013 - 12:13 borsagundem.com

Almanya'nın ihracatı Mayıs ayında beklenmedik bir düşüş kaydetti

Takvim ve mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Almanya'nın ihracatı, Mayıs ayında Nisan ayına göre yüzde 2.4 düştü. Nisan ayı ihracatı ise yüzde 1.9 artıştan yüzde 1.4 artışa revize edildi. Bloomberg'in anketine katılan 14 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 0.1 artması bekleniyordu. İthalat Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1.7 arttı.
Almanya'da fabrika siparişleri, 5 Temmuz'da açıklanan verilere göre, Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve düşüşünü ikinci aya taşıdı. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, geçen hafta yaptığı açıklamada, Almanya'nın en büyük ticaret ortağı olan Euro Bölgesi'nde ekonomiye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu söylemişti.
Frankfurt'ta Commerzbank AG ekonomisti Ralph Solveen, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Şirketler halen Euro Bölgesi'nde gelecekteki gelişmeler konusuna endişe duyuyor ve bu durum kendisini yatırım yapmaya yönelik isteksizlikte kendini gösteriyor" dedi ve "Durum değişene kadar, Almanya'da sürdürülebilir ve güçlü toparlanma için görünüm yok" şeklinde görüş bildirdi.
Almanya'nın dış ticaret fazlası, Mayıs ayında, Nisan ayındaki seviyesi olan 18 milyar eurodan 13.1 milyar euroya daraldı. Cari işlemler fazlası ise 16.7 milyar eurodan 11.2 milyar euroya indi.
Euro Bölgesi ekonomisti, bu yılın ilk çeyreği de dahil olmak üzere altı çeyrek üst üste daraldı ve AMB, ekonominin 2014 yılında yüzde 1.1 genişlemeden önce bu yıl yüzde 0.6 daralmasını bekliyor.
Halen Almanya'da işsizlik Haziran ayında düştü, Ifo'nun açıkladığı iş dünyası güveni arttı ve ZEW'un açıkladığı yatırımcı güveni güçlendi. Bundesbank, geçen ay yaptığı açıklamada, Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) ikinci çeyrekte kayda değer bir şekilde artacağına dikkat çekti ve önümüzdeki aylarda potansiyel yavaşlama konusunda uyardı. Bundesbank, ekonominin bu yıl yüzde 0.3 ve gelecek yıl yüzde 1.4 büyümesini bekliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)