E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAlkin: Enflasyon için kalıcı tedbirler şart---

Alkin: Enflasyon için kalıcı tedbirler şart

Alkin: Enflasyon için kalıcı tedbirler şart
03 Nisan 2019 - 13:30 borsagundem.com

EKONOMİST Prof. Dr. Emre Alkin, "Kalıcı tedbirler alalım ki enflasyon kontrolden çıkmasın. Yoksa kısa vadeli tedbirlerle enflasyon kalıcı şekilde düşmeyeceği gibi, kontrolden de çıkabilir” dedi.

EKONOMİST Prof. Dr. Emre Alkin, enflasyonda kalıcı düşüş sağlayacak adımların atılmasını önererek, "Kalıcı tedbirler alalım ki enflasyon kontrolden çıkmasın. Yoksa kısa vadeli tedbirlerle enflasyon kalıcı şekilde düşmeyeceği gibi, kontrolden de çıkabilir” dedi. 

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Rakamlara bakıldığında çekirdek enflasyonda çok ufak bir iyileşme görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Alkin, “Böyle olsa da enflasyondaki yükseliş trendinde bir değişiklik olmadığı anlaşılıyor” diye konuştu. 

"KALICI ÇÖZÜMLERİN BULUNMASI GEREKİYOR"

Geçen ayın fiyat artış rekortmenlerinin yine gıda ürünleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin, “Ama harcama grupları açısından bakarsanız birinciliği sağlık almış. İkinciliği gıda ve alkolsüz içecekler, üçüncüsü de eğitim. Dikkat ederseniz, tüm bunlar aslında temel ihtiyaç kalemleri. Enflasyon sepetine giren ürünlerin yüzde 65’ini oluşturan 270 kalemde artış, 115’inde düşüş yaşanırken yüzde 8’i aynı kaldı. Fiyatı düşen mallar arasında geçtiğimiz dönemlerde çok yüksek fiyatlı diye şikayet edilen yeşil soğan, dereotu, ıspanak, maydanoz ve nane gibi mevsimlik ürünler bulunuyor. Yani aslında tarımsal ürünlerde şiddetli fiyat artışı hala devam ediyor. Bu da tanzim satışlar ve kasada yüzde 10 indirimleri veya satılmayan ürünlerin stokta birikmesi nedeniyle yapılan iskontoların enflasyonu düşürmek için yetmediğini gösteriyor. Dolayısıyla özellikle tarım ve gıda ürünleri ile alakalı daha temel bir politika yaklaşımı gösterilmesi, tanzim satışlarla bu mücadeleye devam etmek yerine kalıcı çözümlerin bulunması gerektiği ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı. 

Tüketim talebinde bir toparlanma olmadığı halde fiyatların yüksek seyrettiğini kaydeden Prof. Dr. Alkin, bu durumu çekirdek enflasyonun düşürülmesini engelleyen faktörler arasında gösterdi. Vatandaşın her ay satın almak zorunda olduğu mal ve hizmetleri kapsayan çekirdek enflasyonda gözle görülür bir gerileme yaşanmadığı takdirde enflasyonun düşüş trendine girdiğinin söylenemeyeceğini anlatan Prof. Dr. Alkin, "Zaten Mart ayı rakamları da bize gösteriyor ki enflasyonun içinde bulunduğumuz şartlarda düşmeye direndiği ortada” dedi. 

KALICI DÜŞÜŞ İÇİN NE YAPILMALI?

Prof. Dr. Emre Alkin, enflasyonla mücadele için şu ana kadar kullanılan yöntemleri 'acil durumlarda yapılması gereken ancak uzun vadede etkisi olmayacak önlemler' olarak değerlendirdi. Enflasyonda kalıcı düşüşün nasıl sağlanabileceğine ilişkin görüşlerini de aktaran Prof. Dr. Alkin şöyle dedi: 

“Enflasyonu düşürmek ancak ve ancak mal ve hizmet üretenin maliyetini düşürerek onları vatandaşa rasyonel fiyatlardan satış yapmaya ikna etmekle mümkün. Meselenin özüne ve köküne inmekde büyük fayda görüyorum. Eğer bu yapılmazsa, kalıcı tedbirler alınmazsa enflasyon kontrolden de çıkabilir. Yani kısa vadeli tedbirlerle enflasyon kalıcı düşmeyeceği gibi kontrolden de çıkabilir."

"STOKLAR BİTİYOR"

Kur artışlarının üretim maliyetleri üzerindeki etkisinin fiyatlara ne ölçüde yansıtıldığı konusuna da değinen ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin “Geçen yılın son çeyreğinden bu yana, üretici şirketler buzdolabından su ısıtıcılarına, stoklarındaki ürünleri, indirimli fiyatlarla elden çıkarmaya çalıştılar. Ancak artık bu stoklar bitiyor. Bundan sonra yeni gelen malı düşük maliyetle satmak için bir motivasyonları yok” ifadelerini kullandı. 

ÖZEL SEKTÖRE 'ENFLASYON' ELEŞTİRİSİ 

Prof. Dr. Emre Alkin, yüksek enflasyonun nedenlerinden birinin de Türkiye’deki şirketlerin siyaset kurumu ile ilişkilerinde aranması gerektiğini savundu. “Türkiye’de enflasyona yol açan gelişmelerden birinin de özel sektörün siyasetten ne istediğini tam olarak bilmemesi” diyen Alkin sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yabancı firmaların rekabetinden korktuğu için sürekli ithalat vergisi istiyor. Bu da yüksek enflasyon yaratıyor. Vatandaş kaliteli ürün istiyor, fakat yerli üretici kalitesini ispat etmediği için bu eksiğinin faturasını tüketiciye ödettiriyor. Dolayısıyla rahatlıkla söyleyebiliriz ki, enflasyonuna neden olan faktörlerden biri de özel sektörün küresel rekabetteki gücündeki zayıflığını ithalat vergileriyle örtmeye çalışması. İthalat vergisini öyle bir arttırın ki, millet bizden alsın diyorlar ama vatandaş gidip yine kaliteli ürünü alıyor. Özel sektörün enflasyonda ciddi payı olduğunu herkesin kabul etmesi gerekir. Bu kadar korumacılığa, bu kadar teşvike ve rakipleri sürekli pahalı hale getirecek ithalat vergilerine rağmen özel sektör istenen performansı gösterememiştir.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selim03 Nisan 2019 21:00

    Eflasyon cozuldu zaten bsorun yokki kaata yaziyon gonderiyon ote taraftan eksi cikiyor tum dunya finans ve matematikcileri bu kesifin pesinde ,,,pahalilik var eflasyon eksi bile cikiyor ,,,kacgundur vakif ve halk bank borsada iyi cokus onculugu yapiyor ,,,sevgili emre sorun yeni ekonomi yonetiminin becerisizlikliginde kimse artik inanmiyor bu ekibe isi bilmiyorlar bir yana 5 gun sonra tarihi tesvik aciklicaz diyorlar halk ve vakif kendilerine basgli 2 kamu bankasi borsada korku saliyor kac gundur simdi kim inanir o tesviklerin cvozum getirecegine acil coum ekonomi yonetiminin degisimi 

  • Haydar basmaz03 Nisan 2019 21:50

    Nece yazdın ki acaba.

  • Mustafa murathan03 Nisan 2019 15:28

    Kalıcı çözüm nedir kocaman profesör Sun yuvarlak içi boş cümleler sokaktaki adamda kuruyor

  • Keklik03 Nisan 2019 14:23

    Cüneyt özdemır ile seçim akşamı youtube canlı yayininda sonuçlar değişmez dedin, hem ankara hem de istanbul değişti

  • :D03 Nisan 2019 14:03

    hahaha ekonomistler anla mı konuşuyor ? tv lerd ekonuşanla ekonomist deil mi onlar neden  bole demıyor :D tanzim gelir enflasyon düşer dumenındelerde ondan

  • yıldırım 03 Nisan 2019 13:56

    dogruyu gösteren kaç kişi kaldiki.