E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAlan Yatırım'ın Kordsa Analizi---

Alan Yatırım'ın Kordsa Analizi

Alan Yatırım'ın Kordsa Analizi
27 Haziran 2019 - 11:27 borsagundem.com

Alan Yatırım Kordsa'yı analiz masasına yatırdı

ÖZET BİLGİLER

Lastik güçlendirme, kompozit teknolojileri, inşaat güçlendirme gibi alanlarda sınai tür bezlerin imalatı, pazarlama, satış, ithalat ve ihracat, ticari, sınai, ulaştırma hizmetleri, madencilik, turistik, inşaat konuları faaliyetleri kapsamında bulunan Kordsa, Sabancı Holding iştirakidir. 4 kıtada 11 tesisi bulunan şirket, Dünyada her 3 otomobil lastiğinden 1’ini ve her 3 uçak lastiğinden 2’sini güçlendiriyor. Geliştirdiği teknolojiler ile lastik sektörüne önemli katkılar sağlarken, havacılık sektöründe kompozit teknolojiler ile dünya çapındaki yerini güçlendirmeyi hedeflemekte. 2018 senesinde alınan üç kompozit firmasının ardından şirket, uçak parçaları ve uzay araçlarında uzun onay süreçlerini aşmak için tedarik zincirinde onaylı bir firma olan Axiom Materials’ın yaklaşık %96 hissesini satın almak için sözleşme imzaladı. Kordsa, bu satın alma ile uzay ve havacılık endüstrisinin yanı sıra gelecek nesil ulaşım araçları için ileri kompozit malzeme teknolojilerine yön vermeyi hedeflemektedir. 2018 yılında hedeflediği büyüme rakamlarına ulaşan şirket, toplam cirosu bir önceki yıla göre %58.8 artış göstererek 3.95 milyar TL’ye, dönem karı %59.5 artışla 339 milyon TL’ye yükseldi. Kordsa’nın %28.89 oranında hissesi Borsa İstanbul’da işlem görmekte olup, şirketin piyasa değeri 2.4 milyar TL’dir.

Şirket Faaliyetleri

Lastik Güçlendirme, Kompozit Teknolojileri ve İnşaat Güçlendirme

Türkiye, Kuzey Amerika, Brezilya, Tayland, Endonezya gibi ülkelerde lastik güçlendirme tesisleri bulunan şirket, en büyük 6 lastik üreticisinin ve gelişen Asya pazarında yüksek büyüme potansiyeline sahip lastik üreticilerinin stratejik tedarikçisi konumundadır. Yaklaşık 40 bileşenden oluşan bir lastikte NY66 (naylon) iplik ve PET (polyester) iplik kullanılmaktadır. NY66 genellikle lastiğin üst kuşak şeritlerinde kullanılırken, PET ise genellikle radyal katlarda kullanılmaktadır. Yüksek performansda öne çıkan radyal lastiklerde üst kuşak şeridinde kullanılan naylon kord bezi satış gelirlerinde dünyada 1. Sırada kapasitede 2. Sırada yer alırken, polyester kord bezi satış gelirlerinde dünyada 2. Sırada kapasite de 3. sırada yer almaktadır.

Dünya genelinde %60’ı uzay teknolojileri, %13’ü otomotiv sektöründe kullanılan ve endüstriyel uygulamalar, denizcilik gibi alanlarda da yararlanılan Kompozit teknolojilerinde ise şirket, Textile Products, Fabric Development ve Advanced Honeycomb Tecnologies şirketlerini satın almasıyla Boeinggibi sivil havacılık sektörünün stratejik tedarikileri arasında yer almaktadır. ABD’deki bu satın almalarla uçak lastiklerinden sonra, uçak kanatlarını, motorarını, gövdelerini ve içini de güçlendirmektedir.

Lastik güçlendirme ve kompozit teknolojilerinde sektöre yön veren lider bir şirket olan Kordsa, yüksek taşıma kapasitesi, uzun süreli dayanıklılık gibi avantajlar sağlayan beton güçlendirme teknolojileriyle tünel, raylı sistemler, köprü gişeleri ve elektronik geçiş bölgelerindeki projelerde de bulunmaktadır.

Kordsa Gelir Dağılımı

2018 yılında toplam cirosu 2017 yılına göre %58.8 artış göstererek 3.95 milyar TL’ye ulaşan Kordsa, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) ülkelerinden yıllık 1.366 milyon TL ciro ile toplam cironun %35’ini sağlarken, 1.133 milyon TL Asya’dan, 958 milyon TL’sini Kuzey Amerika’dan ve 491 milyon TL’sini Güney Amerika’da sağlamıştır.

2018 yılında ürünlere göre gelir dağılımının %71 gibi büyük bir bölümünü şirket, lastik kord bezinden sağlarken, kompozitte kullanılan naylon iplikden %17’sini sağlamıştır.

Şirketin gelir ve hammadde maliyetlerin büyük bir kısmını oluşturan ABD Doları’nın değer kazanması gelirlerini artırırken maliyetlerini de artırmakta. Ancak aynı zamanda ABD Doları’nın TL, IDR (Endonezya Rupisi) ve BRL (Brezilya Reali) para birimlerine karşı değer kazanmasından şirket pozitif etkilenecektir.

Sonuç

Kordsa için iki ayrı değerleme yöntemi kullanılmıştır. Bunlar indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve benzer rakip şirketlere göre piyasa çarpanı karşılaştırma yöntemidir. Raporun tamamı ve KORDS hedef fiyat beklentimiz için tıklayınız…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 100,60
En Yüksek: 101,90
En Düşük: 94,70
Değişim 6,34 %
FK: 106,75
PD / DD: 1,52
İşlem Hacmi 284.414.442
Toplam Adet: 2.877.401
Ağırlıklı Ort.: 98,58
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • komur28 Haziran 2019 09:39

    bu sabancılar yatırımcıyı asla dusunmez,bakın carfoursada yatırımcı ıflas ettı, sasa,da sattıda yatırımcı ıhya oldu.bunların yonetıcılıgınden suphe duymaya basladım.acaba bılgılerı yonetmeye yeterlı degılmı bu guzelım sırketlerı

  • salih kurt27 Haziran 2019 15:11

    çok uçuz şirkete güveniyoruz hedefler yüksek