E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAksa Enerji Afrika açılımı ile fırsat sunmaya devam ediyor---

Aksa Enerji Afrika açılımı ile fırsat sunmaya devam ediyor

Aksa Enerji Afrika açılımı ile fırsat sunmaya devam ediyor
12 Eylül 2019 - 10:35 borsagundem.com

Aksa Enerji'nin Afrika bölgesindeki faaliyetler karlılığı göze çarpıyor. Alan Yatırım, şirketi analiz masasına yatırdı ve potansiyel getirisini hesapladı

Aksa Enerji, elektrik üretim faaliyeti göstermektedir. Şirket Kazancı Holding iştiraki olarak kurulmuş olup, 3’ü yurtiçi, 1’i KKTC ve 3’ü Afrika’da elektrik üretim santrali bulunmaktadır. Afrika’da gerçekleşen elektrik üretimleri, akaryakıt elektrik santralleri segmentinde olup, Mali, Gana ve Madagaskar olmak üzere 3 ülkede elektrik üretimi ve satışı faaliyetlerini yürütmektedir. Şirketin %21’i halka açık olup, yaklaşık 290 milyon US$ piyasa değerine sahiptir.

Yurtiçi Faaliyetleri

Türkiye, içinde Bolu, Antalya ve Şanlıurfa’da elektrik santralleri bulunan şirket toplamda yurt içinde 1317 MW kurulu güç kapasitesine sahiptir. Şirketin Bolu’da 270 MW kurulu güç kapasiteli Termik Santrali, Antalya ve Şanlıurfa’da ise 900 ve 147 MW’lık Doğalgaz Kombine Çevrim santralleri, faaliyetlerine devam etmektedir.

Yurtdışı ve KKTC Faaliyetleri

Aksa Eneji, yurtdışında Gana, Mali ve Madagaskar olmak üzere 3 Afrika ülkesinde elektrik üretim ve satış faaliyetlerini sürdürmektedir. Operasyonel gelirlerin yaklaşık %25’ini oluşturan yurtdışı santralleri (KKTC hariç), mevcut yurtiçinde atıl durumda olan önceki santral ekipmanlarından kurulmaktadır. Şirket 2019 ve sonrası için Senegal, Gine, Gabon, Angola, Çad, Burkina Faso, Benin, Kamerun, Endonezya ve Tanzanya gibi ülkelerde potansiyel fırsatları takip ettiklerini analist toplantısında ve sunumlarında belirtmişlerdir.

Finansallar ile Operasyonel Bazda Aksa Enerji

Şirketin, yurt içi ve yurt dışı kurulu santrallerinde MW ve ciro bazında yaklaşık %67’lik kurulu gücü yurtiçinde ve TL bazlı getiri sağlamaktadır. KKTC ve yurt dışı yani yaklaşık %33’lük kurulu gücü ABD doları ve EURO bazlı garantili alım anlaşmaları çerçevesinde devam etmektedir. Döviz bazında şirketin operasyonel karlılığa baktığımız zaman bu 3’te 1’lik yurt dışı ve KKTC kısımı, şirketin operasyonel kar’ın %74’ünü oluşturmakta yani şirket yurtdışı faaliyetlerinden daha fazla operasyonel kar sağlamaktadır.

Şirketin FAVÖK performansını döviz ve santral cinsinden incelediğimiz zaman Afrika bölgesindeki faaliyetlerin karlılığı yine aynı şekilde göze çarpmaktadır. Şirket 2019 ilk dönem TL cinsinden %26 TL getiri sağlarken dövizlerden getirisi %74 seviyelerindedir.


Sonuç

Aksa enerji için piyasa çarpanları bazında global ve yurtiçi benzer şirketlerle karşılaştırmamız ve indirgenmiş nakit akımlarına göre yaptığımız değerleme çalışmamıza göre olması gereken hedef fiyat için tıklayınız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 38,58
En Yüksek: 39,82
En Düşük: 38,10
Değişim -0,52 %
FK: 11,17
PD / DD: 2,02
İşlem Hacmi 312.603.101
Toplam Adet: 8.079.658
Ağırlıklı Ort.: 38,80
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)