E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAğustos ayı borsalar için en iyi ay mı en kötü ay mı?---

Ağustos ayı borsalar için en iyi ay mı en kötü ay mı?

Ağustos ayı borsalar için en iyi ay mı en kötü ay mı?
31 Temmuz 2023 - 11:08 borsagundem.com

ABD borsalarını saran rallinin sona ereceği endişeleri yatırımcıları farklı göstergeler ve tutarlı veriler üzerine eğilmeye itiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarihsel veriler, Ağustos ayının borsa performansı açısından fazlasıyla belirsiz olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ağustos ayı belli yıllar oldukça iyi performanslar gösterse de, belli bir dönemde sonra bu performansın giderek kötüleştiği görülüyor.

Tarihsel örüntüler

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, Ağustos ayı borsalar için en iyi aylardan biriyken, aniden en kötü aylar arasında yer almaya başlıyor. Tuhaflık ise bu durumun arkasında belirlenebilir bir örüntünün olmaması.

Ağustos ayının borsa yatırımcıları için en iyi ay mı yoksa en kötü ay mı olduğu sorusunun cevabı da incelenen borsa tarihinin dönemine göre değişiyor. Dow Jones'un başlangıç tarihi olan 1896 yılından 1986'ya kadar geçen 90 yıl boyunca, Ağustos ayı ortalama olarak diğer ayların çok ilerisinde bir performans gösteriyor.

1986 yılına kadar geçen sürede borsanın Ağustos ayı performansı ortalama yüzde 1,8’lik bir getiriye karşılık gelirken, yine aynı sürede diğer ayların getiri ortalamasının yüzde 0,4 olduğu görülüyor. 1986 yılına kadar, gerçekten de Ağustos ayının yatırımcılar için en yüksek getiri sağlayan ay olduğu gözleniyor. Bu sürede, Ağustos ayı, diğer ayların ortalamasının 1,4 puan üzerinde performans göstererek istatistikçilerin bir modelin gerçek olup olmadığını belirlerken sıklıkla kullandıkları yüzde 95 güven seviyesi içinde yer alıyor.

Ancak o zamandan bu yana, Ağustos ayı borsa için ortalama olarak en kötü ayların başında geliyor ve diğer ayların ortalamasının 1,7 puan gerisinde kalıyor. Aslında Ağustos ayı, 1986'dan beri borsa için, borsanın kayıplarıyla ünlü olduğu bilinen Eylül ayından bile daha kötü bir ay olarak kayda geçiyor.

İstatistik bakımından sadece 1986'dan bu yana geçen 36 yıl dikkate alınsaydı, Ağustos ayındaki düşük performansın yine yüzde 95 güven seviyesi içinde yer aldığı sonucuna varılırdı. Bu da 90 yıl öncesine dair sonucun tam tersine karşılık geliyor. Ancak Dow Jones’un 1896'dan bu yana tüm geçmişi analiz edildiğinde, Ağustos ayının performansının ortalamadan ne daha iyi ne de daha kötü olduğu görülüyor.

Makul açıklama

Bu Ağustos ayında, geçmiş verileri yatırımlarınızda bir temel olarak kullanmak için, önce 1980’li yıllarda Ağustos ayının en iyiden en kötü performans gösteren aya doğru yer değiştirmesine neden olan şeye dair makul bir açıklama bulmak gerekiyor.

Böyle bir açıklama ise görünürde yok. Borsalar ekonomik belirsizliklerdeki değişikliklere tepki verse de, Northwestern Üniversitesi'nden Scott Baker, Stanford Üniversitesi'nden Nicholas Bloom ve Chicago Üniversitesi'nden Steven Davis tarafından oluşturulan Ekonomi Politikası Belirsizliği (Economic Policy Uncertainty - EPU) endeksinin 1900 yılına kadar uzanan aylık değerleri analiz edildiğinde de böyle bir tepki ya da kırılmayla karşılaşılmıyor. Ancak, EPU 1986 yılında gerçekten de bazı temel değişikliklere uğrasaydı, Ağustos ayının mevsimsel eğilimlerinin olası bir açıklaması belki yapılabilirdi. Ancak verilerde böyle bir değişiklik görünmüyor. Ağustos ayının ortalama EPU seviyesi, 1986'dan önce veya sonra, takvimin diğer aylarından farklı bir nitelik sergilemiyor.

Başka bir olası açıklama ise yatırımcı duyarlılığına kadar uzanabilir. Bu olasılığı araştırmak için, borsa sayaçlarının Hulbert Hisse Senedi Haber Bülteni Duyarlılık Endeksi (Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index - HSNSI) tarafından ölçülen ve ortalama tavsiye edilen hisse senedi yatırım seviyelerini içeren veriler analiz edilebilir. Ancak, bu analizin sonucunda da 1986 yılından sonra HSNSI'nın Ağustos ayı başında diğer aylara göre ortalama olarak önemli ölçüde bir farka sahip olmadığı görülüyor.

Şans mı?

1980'lerin ortalarından itibaren Ağustos ayı performansındaki keskin değişime dair tatmin edici bir açıklamanın olmaması, yatırımcıları, en olası açıklamanın bunun rastgele bir şans olduğuna yöneltiyor.

Gerçekten de suçlunun rastlantısallık olması pek şaşırtıcı olmayabilir. Wall Street'in dikkatini çeken örüntülerin çoğu da aslında istatistiksel verilerin benzerlik ve tekrarlarından ibarettir. Yine de önemli örüntülerin var olduğu konusunda ısrarcı olunmasının nedeni, çok sayıda psikolojik çalışmanın da gösterdiği gibi, rasgelelikte bile belli örüntüler bulmaya programlanmış olmamızla ilişkilidir.

Bu nedenle, yatırımcıların, yalnızca Ağustos ayıyla ilgili değil, tüm iddia edilen modellere karşı varsayılan tepkisi şüphecilik olmalıdır. Bu örüntüleri dikkate almak için ise ancak bu modellerin şüpheci bir istatistikçinin incelemesinden sağ çıkmasını beklemek en makul seçenek olabilir.

Avrupa borsaları, İtalya hariç, düşüşle açıldı

 

Borsa haftaya rekorla başladı

 

Dow Teorisi'ne göre ralli devam edecek

 

FED isterse borsa rallisi bitebilir

 

Boğalar da ralliden endişe ediyor

 

Ralli mi ortalamaya dönüş mü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)