E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAğbal: Enflasyonu düşürmekte kararlıyız---

Ağbal: Enflasyonu düşürmekte kararlıyız

Ağbal: Enflasyonu düşürmekte kararlıyız
16 Aralık 2020 - 10:33 borsagundem.com

2021 Para ve Kur Politikası metni tanıtım toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, gerekmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağı mesajını verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, “2021 Yılında Para ve Kur Politikası” tanıtım toplantısında sunum yaptı.

Ağbal'ın sunumunda öne çıkan mesajlar enflasyon ve dolarizasyon olurken, sunum sonrası ekonomistler ile soru-cevap kısmına geçildi.

TCMB'NİN 2021 YILI PARA VE KUR POLİTİKASI  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2021 Yılı Para ve Kur Politikası yayımlandı.

Raporda, 2021 yılına girerken, başta döviz kuru olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyrin ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş kaynaklı risklerin fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerindeki öneminini korduğu belirtildi.

Enflasyona ilişkin yukarı yönlü risklerin 2021 yılında para politikasının sıkı ve kararlı bir duruş sergilemesini zorunlu kıldığının belirtildiği raporda, "Para politikası duruşu enflasyondaki riskler dikkate alınarak, enflasyonun düşürülmesi ve orta vadede fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenerek uygulanacaktır. " denildi.

Metnin tamamı için tıklayınız...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2021 Yılında Para ve Kur Politikası'na ilişkin toplantı sanal ortamda gerçekleştiriliyor. MB Başkan Naci Ağbal'ın toplantının ilk yarım saatlik bölümünde sunum yaparken sonraki bölümde ise soruları yanıtladı.

Toplantı boyunca iletişim ve şeffaflık konularına sık sık değinen Ağbal, fiyat istikrarının  Merkez Bankası'nın öncelikli hedefi olduğunun hatılattı. Enflasyonla mücadele için TCMB'nin elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağı mesajlını yineledi. Gerekli olduğu durumlarda para politikasını daha da sıkılaştırabileceklerinin altını çizen Ağbal, 2021'de temel politika aracının repo faizi olacağını vurguladı. Ağbal, faiz koridoru ve 2020'de sıkça kullanılan geç likidite penceresinin gelecek yıl politika aracı olarak kullanılmayacağını dile getirdi. 

Merkez Bankası'nın rezervleri hususunda artırıcı hamlelerin yapılacağına değinen Ağbal bu hususta döviz alım satım işlemlerinin gündeme gelmesi durumunda dahi kurların yönünü belirleyecek düzeyde olmayacağını ifade etti. Rezervler konusunda reeskont kredilerinin destek vermeye devam edeceğini belirten Ağbal, bu desteğin 2021'de 21 milyar dolar olmasını beklediklerini açıkladı. 

Ağbal'ın sunumundan satır başları: 

Politika yapıcı kurumların uygulayacağı politikaları kamuoyu ile paylaşmaları şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmakta kamuoyu ve haydaşların kararlarına referans olmaktadır. 2021 TCMB' nin uygulayacağı para kur ve likidite politikalarının çerçevesini belirlemektedir.

Hazırlarken, geçmiş dönem uygulamalarımızı gkapsamlı şekilde gözden geçirdik. Bilançomuz ile para ve likidite politikası araçlarının kullanım biçimlerini ve sonuçlarını değerlendirdik. İlgili birimlerimizle uzun çalışmalar kapsamlı analizler yaptık. Ayrıca farklı kurum ve sektörlerden temsilciler akademisyenler ve diğer paydaşlarımızla görüş alışverişinde bulunduk. Ortaya çıkan bu politika dökümanı tüm bu çalışmaların sonucudur.

2021 yılında yol haritasını oluşturan bu politika çerçevesini çok önemsiyoruz.

"Gerekirse, politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız"

Birikimli maliyet etkileri emtiadaki artış enflasyon beklentilerindeni riskler enflasyon üzerindeki görünümünü koruyor yukarı önlü risk oluşturuyor. Salgına bağlı küresel risk iştahı ücret politikası belirsizlikler enflasyonun seyri bakımından öne çıkıyor. Bu riskler ile mevcut enflasyon görünümü ilave riskler 2021 yılında sıkı ve kararlı bir duruş sergilemeyi zorunlu kılıyor. Bu çerçevede para politikası kararlarımız fiyat istikrarı önceliğinde alınacak. Enflasyondaki riskleri dikkate alarak efnlasyonu düşürme kodağında alarak rkararlılılkla uğrayacağız. Gerekirse, politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız . Enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak kalıcı düşüyşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü işaretler oluşana kadar kararlılıkla sürecek.

Enflasyon hedefi yüzde 5 olarak  korundu

Enflasyon hedeflemesi rejimini kararlılıkla uygulayacağız. Yüzde 5 enflasyon hedefi korundu. Hükümetle birlikte belirlenen üzerinmize düşen sorumluluğun farkındayız. Orta vadeli patikayla uyumlu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde uygulayacağız. Ekim enflasyon raporundaki yüzde 9,4 tahmin hedefine ulaşma kararlılığı içindeyiz. Efnalsyon hedeflemeis rejimi gereği sıkılık düzeyini bu tahmin hedefiyle uygun belirleyip uygulayacağız.

Sade şekilde belirlenecek ve uygulanacak temel politika aracı repo faizi olacak. Gecelik faizlerde gün içi oynaklığı faiz korirdoru ve geç likidite penceresi politika aracı olarak kullanılmayacak.

Zorunlu karşılıklar ile diğer TL döviz likidite araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır.

"TCMB, kurların yönünü belirleyecek döviz alım ya da satım işlemi yapmayacak"

APİ portföyünde 202021 16.2 milyar lira için yeniden alım yapılmayacaktır. Nominal portföy büyüklüğü işsizlik sigortasından alınan dahil azami nominal 64 milyar lira seviyesi olarak belirlenmiştir. Önümüzdeki dönemde dalgalı döviz kuru rejimi devam edecektir. Kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre oluşacak. TCMB olarak kurların yönünü belirleyecek şekilde döviz alım ya da satım işlemi yapılmayacaktır. Sağlıklı işleyiş açısından döviz arz ve talep yakından takip edeceğiz. Kurlarda ekonomik temellerden kopuk aşırı dalgalanmalar görürsek alış ya da satış yönünde müdahalede bulunulacaktır.

"Reeskont kredileri, döviz rezervlerine destek vermeye devam edecek"

Döviz rezervlerimizin kademeli yükselişini planlıyoruz. Reeskont kredileri destek vermeye devam edecek. 2021'de 21 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Rezerv biriktirme amacına yönelik diğer araçları şeffaf plan dahilinde uygun koşullarda kullnacağız. Cari işlemler dengesi ve finans hesabındaki gelişmeler ile ters para ikamesi sürecini yakından takip ediyoruz. Sermaye girişlerinin güçlü hale gelmesi yerlişiklerin dolarizsayonun tersine dönmesi, döviz alım ihalesi için önemli işaret olacak. Bu alanda uiygun koşulların oluşması için enflasyon beklentisinde kalıcı ve ikna edici dzüelme ve risk piriminde iyileşme gerektiğinin bilincindeyiz.

Para politikası kurulu 2021 yılında 12 toplantı yapacak. Ppk iletişimin şeffaflık öngörülebilirlik doğrultusunda güçlendirmek en önemli çabamız olacaktır. Temel iletişim politikasım duyurular ve enflasyon raporudur. Tbmm plan ve bütçe komisyonunu bilgilendirme toplantılarımızı yapacağız. Diğer alanlardaki sunum ve konuşmalar da önemil iletişim aracı olacak. Paydaşlarla iletişimin artırılması da önemil olacak . yatırımcı analist ve ekonomistlerle yapılan teknik içerikli toplantılara devam edeceğiz. Reel sektör temsilcileri ve stklarla birayarya gelip politikaları onlarla paylaşacağız.

"Yatırımcı, analist ve ekonomistlerle toplantılar devam edecek"

Para politikası kurulu, 2021 yılında 12 toplantı yapacak. İletişimi şeffaflık öngörülebilirlik doğrultusunda güçlendirmek en önemli çabamız olacaktır. Temel iletişim politikası, duyurular ve enflasyon raporudur. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunu bilgilendirme toplantılarımızı yapacağız. Diğer alanlardaki sunum ve konuşmalar da önemil iletişim aracı olacak. Paydaşlarla iletişimin artırılması da önemil olacak. Yatırımcı, analist ve ekonomistlerle yapılan teknik içerikli toplantılara devam edeceğiz. Reel sektör temsilcileri ve STK'larla bir araya gelip politikaları onlarla paylaşacağız.

Fiyat istikrarı konusunda üzerimize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Güçlü bir politika koordinasyonuyla bütüncül yaklaşımın farkındayız. Enflasyon farkındalığının artırılması ve tüm paydaşlarlca sahiplenmesini önemli görüyoruz. Serbest piyasa mekanizmasının etkin işleyişin makro ve fiyat istikrarı için önemli ön koşul olduğunun altını çizmek istiyorum. Enflasyondaki oynaklığın azaltılması için uygulanacak politikalar da büyük önem arzediyor.

Fiyat istikrarının orta ve uzun vadeli kazanımlarına odaklanarak para politikasında kararlılıkla sıkı duruş sergileyeceğimiz enflasyonu düşürerek fiyat istikrarı kazanımları elde edeceğimiz bir yıla giriyoruz .ekonomideki tüm geliyşmeleri enflasyona etkisi nedeniyle değerlendirecek ve politika duruşumuzu fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda belirleyip uygulayacağız.

SORU-CEVAP 

Merkez Bankası’nın bugüne gelene kadar uyğuladığı politikaların yanlışlarını düzelttiniz ama bu kararları alanaynı heyet orada oturuyor. Aynı üyeler devam edecek mi? "Enflasyon tahminini işaret ederek yüzde 9,4 hedefi değil enflasyon tahminini tutturmaya çalışacak, MB güçlü göstergeler oluşana kadar devam edecek" dediniz. Güçlü göstergeler nedir? Şeffaf şekilde açıklanmaya devam edecek mi?

Hükümet ile birlikte belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız. Bununla ilgili 2023 yılı itibariyle tüm merkez bankası araçlarını kararlı şekilde kullanarak bu hedefi yakalamak için olağanüstü çaba sarfedeceğiz. 100’üncü yılda yüzde 5 enflayon heedfinin elde edilmesi ve istikrar kazanması bizim açımızdan önemli misyon. Yüzde 9,4, 2021 için belirlenen ara hedef niteliğini taşıyor TCMB olarak bugün de yüzde 5 hedefine varana kadar belirlemiş olduğumuz patika içinde ara hedefleri gösterge olarak paylaştım. 2021 yılsonu yüzde 9,4 tahmin hedefi mutlaka takip edilmesi gereken elde edilmesi gereken ara hedef niteliğinde. Tüm araçları kullanarak etkili bir politika duruşu sayesinde de bu hedefi oluşturacağız.

"Swap işlemleri kamuoyu ile paylaşılacak"

TCMB önümüzdeki dönemde her bakımdan faaliyetleriyle ilgili daha şeffaf öngörülebilir bir çerçeve oluşturacak. Bu anlamda çalışmaları başlattık, swap işlemleri dahil olmak üzere kamuoyuna paylaşılması gereken talep edilen farklı frekanslarda hangi verileri paylaşabiliriz. Çalışmaları yakın zamanda tamamlayacağımızı, sizin ifade ettiğiniz swapı daha yakında başlayacağız. TCMB olarak göreve başladığım ilk andan itibaren yoğun bir gayretle ajandamıza uygun olarak yoğun bir mesai çalışma sürdürüyoruz. Bu çalışmaların önümüzdeki süreçte artarak devam etmesini önemli görüyoruz. Kanunda ifade edilen fiyat istikrarı hedefini yakalama konusunda kurumsal olarak tüm mensupları bu bilinç ve yaklaşımda bu hedefe yönelik çaba gösterecek. Ben de başkan olarak tüm ekiple beraber bu çalbaları artıracağız.

Rezerv birikimi ile ilgili şeffaf şekilde plan dahilinde güçlüendirmeye çalışacağız belli bir plan mı açıklanacak araçlarla ilgili detay alabilir miyiz?

Diğer bütün paydaşlarla önümüzdeki süreçte yakın ve sık toplantılar gerçekleştireceğiz. Hedefi, yapmak istediklerimizi paylayacağız, sizleri dinleyeceğiz, sizlerin ifade edeceği görüş ve önerileri alacağız. Bunları dikkate alan yaklaşımla yoğun gayret sarfedeceğiz.

2021 yılında TCMB döviz biriktirme rezervlerini artırma ile ilgili bir amaç öngördü. Bunu belirli plan dahilinde önceden açıklayarak şeffaf şekilde açıklayacağız. Daha detaylı çerçeveyi de önümüzdeki süreçte paylaşacağız. TCMB’nin döviz rezervi biriktirme amacı ile dalgalı kur rejiminin oluşturduğu kur düzeyi arasında etkileşim olmamasına özen göstereceğiz. Reeskont kredi dönüşleri kanalından 21 milyar dolar gelişi rezerv katkısı var. Diğer tarftan döviz alım ihalelerini de ölçütler çerçevesinde döviz arz ve talep gelişmelerine bağlı olarak belirleyeceğiz. Ters dolarizasyon ikamesi gelişmelerini yakından izleyeceğiz. Yurtdışı gelişmlerinin kalıcılığını gücünü izleyeceğiz. Tüm bunların üstünde enflasyonun hızlı şekılda düşürülmesi, fiyat istikarının sağlanması bu amaç etrafında realize ettikçe enflasyon beklentisi ve risk primi aşağıya gelecek. Beklentileri olumlu etkilediği için TL varlıkların cazibesi artacak. O dönemlerde piyasanın döviz arz ve talebinin sağladığı koşullarda rezerv biriktirme politikasını hayata geçireceğiz.

Kasımda faizi artırdığnız enflasyonu görmemiştiniz ve yukarı yönlü gelişme için bir uyarınız olmuştu. Gerçekleşme beklentilerinizle uyumlu muydu? Eğer öngörmediyseniz son enflasyon gelişmeleri öncü göstergeler sizin orta vadeli görünüme ilişkin beklentiyi değiştiriyor mu? Patikayı revize edecek misiniz? Para politikası duruşunuzun yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

PPK olarak, kasım toplantısından önce teknik birimlerimizden kapsamlı analiz ve değerlendirme aldık. TCMB piyasadaki fiyat haraketlerini önden ve yakından izliyor. Bu çalışma sonucunda ortaya çıkan veri seti buna dayalı oluşan tahminler ve modeller PPK’nın dikkatine getirilmektedir. Döviz kuru oynaklıklarına bağlı fiyatlarda yukarı yönlü hareketin olduğunu PPK'da ifade ettik. Geçci nitelikte olduğu PPK’nın dikkatine getirildiği için kasım kararını bu değerlendirmeler altında yaptık. Her PPK kararı öncesi teknik çalışma bilgilendirmelerini aldıktan sonra yeni gelen verilerin işaret ettiği enflasyon eğilimlerini, risklerini dikkate alarak politika duruşunu belirleyeceğiz. TCMB için 2021 önemli bir yıl. Enflasyonun hızlı şekilde aşağı düşürülmesi yüzde 5 enflasyon hedefine varılması noktasında ciddi anlamda politika bakımından sıkı duruş göstereceğimiz yıl olacak. İhtiyatlı, basiretli bir para politikası duruşu göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki PPK'larda da bu duruşla oluşturacağız.

Bu kadar şeffaflığı vurgularken ve maliyet enflasyonu nedeniyle enflasyon hedeflerinde neden revizyon düşünmüyorsunuz? Ara revizyon olabilir mi?

Enflasyon hedeflemesi rejimi içinde TCMB enflasyon patikası belirlemiş olduğu ara tahmin hedefleriyle ilgili çalışmalarını kamuoyu ile paylaşıyor. Bir sonraki enflasyon raparou ocakta paylaşılacak. Hem geriden gelen birikimli maliyet etkileri var hem de 4. çeyrekte devam eden talep tarafındaki ısınma etkileri var. Emtia fiyatlarında yukarı yönlü riskleri görüyoruz. Hem de 2021 ylılında küresel ve ekonominin yerel dinamiklerine ilişkin yukarı veya aşağı yönlü riskler var.

Gelirler politikası yönetilen, yönlendirilen fiyatlarla ilgili kararlar var. Tüm bunları göz önünde bulundurmak suretiyle ihtiyatlı yaklaşımla ocak enflasyon raporunda bunları değerlendireceğiz. Ama tüm bu değerlendirme önümüze veriler olarak o dönem itibariyle veri setine göre olacak. Peşinen söylemem lazım, enflasyon eğilimini aşağı çekecek olan esas güç TCMB'nin araçlarını güçlü ve kararlı şekilde kullanması elimizdeki araçları en güçlü şekilde kullanaceğız. Aktarım mekanizması üzerinden politika faizinin ikincil piyasa faiz oranları gerek varlık fiyatları, gerek beklentiler gerek döviz kuru kanalından yapacağı etkileşim üzerinden yurtiçi talebin özellikle ithalat fiyatlarının ve finansal istikrarın oluşturacağı çerçeve olacak. Proaktif ve araçları uygun şekilde doğru düzeyde kullanılma enflasyon eğilimlerini aşağı çekecek gücümüz olacak. Araç bağımsızlığı dahilinde TCMB, elindeki araçları güçlü şekilde kullanacak.

Doviz pozisyonunda azalma hızlanmaya başlarsa TCMB ile yaptığı swap ihalelerinde bir azalma görebiliriz. Bu durumda net rezervlerde azalma olabilecek uygun zaman dediğiniz bir nokta olabilir mi? Böyle bir akım olması durumunda doğrudan müdahaleyi mi seçersiniz?

Konuşmamda kısmen değindim önümüzdeki süreçte TCMB fonlama ihtiyacını karşılamaya devam eedcek. Gelişmeler de ona işaret ediyor. Cari denge finansmanında daha olumlu çerçeve gelişecek iç talep özellikle kredi kanalı daha ılımlı görünüm arz edecek. Fiyat istikrarı hedefini sağlama yönünde gösterdiğimiz kararlı tutum ve güçlü politika neticesinde risk priminin aşağı gelmesini ve özellikle fiyat istikrarı ve enflasyonun düşüşünü gören vatandaşların ters dolarizasyonu başlatmasını bekliyoruz. Yurtdışı yerleşiklerin de TL cinsi varlıklara yönlendirğini görüyoruz. 2021 içinde bir taraftan döviz rezervini artırma amaçlı gelişmeleri artırmak için dikkatli şekilde kullanacağız. Piyasadaki döviz arz ve talebi gelişmeleri TCMB'ye döviz rezervini biriktirmek için imkan oluşturacak, döviz alımlarının önünü açacak gelişmeler. 2021 bankalarla swap işlemlerini yapmaya devam edecek. Bankacılık sektörü ile çok yakın çalışma ortamımız var. Likidite yönetimi bakımından sürdürülebilir ve sağlıklı kılacak tüm araçları kullanmak suretiyle riskleri yönetebileceğimizi düşünüyoruz.

Döviz rezervleri eksi 50 milyar dolar. Bu tutarlar doğru mu bu satış neden yapıldı? Yabancı net şekilde TL’ye girişleri var, lokallerin 7 milyar dolar alımı var. Bu iki yatırımcı grubunun farklı adım atmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

TCMB döviz ve altın işlemlerine ilişkin paylaşılan günlük haftalık yalık veriler var. Bu çerçevede TCMB fonlama ihtiyacını da belirleyen bir şekilde buradan işlemleri çıkarmak mümkün. 2020 içinde ortaya çıkan gelişmeleri piyasaların bu şekilde takip ettiğini biliyorum. Şeffaflıkla ilgili ifade ettiğim husus son derece önemli. TCMB işlemlerine ilişkin olarak tereddütleri gidermek, yatırımcının kamuoyunun bilgilenmesini sağlamak amacıyla şeffaflık politikasını nasıl geliştirebiliriz diye çalışma başlattık. Ocak ile birlikte şeffaflık adımları atmış olacağız. Farklı dökümanlarda yer verilen verilerin yıllık aylık günlük frekansta yayınlanmasına başlamış olacağız. Bu bilgileri sizlerle paylaşacağız.

TCMB olarak piyasadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Son bir ayda yabancıların Türkiye'ye yönelik para girişlerinde önceki yakın vadeye göre yukarı yönlü gelişme olduğunu görüyoruz. Yurtdışı yerleşikler farklı kanallardan Türkiye'ye gelip yabancı para varlıklarını TL’ye çevirip yatırım yapıyorlar. Ekonominin sağlıklı yapıya kavuşması bakımından ülkenin ihtiyacı tasarrufların karşılanması son derece önemli. Atılacak doğru adımlar ve politikalar sürdükçe yabancıların ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle yurtdışından gelen yatırımların artması ve vade yapısının uzaması ekonominin risk algısını aşagğı çekecek, güven artıracak. Bu konuda önümüzdeki dönemde de gerek TCMB olarak ortaya koyacağımız sıkı politika duruşu ve eşgüdümü altında atılacak diğer politika adımlarıyla birlikte güçlü şekilde artacağını düşünüyoruz. Yurtiçi yerleşiklere geldiğimizde ise hepimizin malumu iki farklı grup var. Biri şirketler kesimi şirketler kesiminin kısa vadede özellikle ileriye dönük yükümlülüklerini yerine getirme amaçlı piyasaya gelecek, yabancı varlıkları talep edeceğini düşünüyoruz. Piyasanın sağlıklı oluşması açısından doğru gelişme, kritik olan hane halklarının önümüzdeki dönemde tasarruflarını TL varlıklarını yatırması. En büyük görev bize düşüyor, enflasyonla sıkı mücadele edeceğiz. Eenflasyon beklentileri aşağıya geldikçe vatandaşlarımız yurtdışı yerleşikler TL değerinde oluşacak gelişmeye göre tasarruflarını TL varlıklara yönlendirecek. Ters dolarizasyon bir miktar zaman alsa da burada esas görev bize düşüyor. Biz doğru işler yaptıkça vatandaşlar da TL varlıklarına doğru tasarruflarını kaydıracak. Önümüzdeki dönemde yabancı ve yerli yatırımcıların TL varlıkların daha ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

Geçen ayki faiz toplantısı öncesindeki öngörülerinize kıyasla kasım enflasyonu ve aralık verilerine bakarak enflasyonun öngörülere göre nereye düşüyor? Beklemek için zaman var mı enflasyon tahminlerden daha hızlı yükseldi? Cumhurbaşkanının para ve ekonomi politikasıyla ilgisini biliyoruz. Bu konudaki düşünceler değişti mi? Net bir şekilde siyasetten aldığınız destek mi var? Sözleriniz çok daha Ortodoks... Sayın başkan, 6 ay sonra siyasetle ters mi düşecek?

Konuşmamda da ifade ettim TCMB olarak enflasyonla ilgili gelişmeleri yakından izliyoruz. Teknik birimler sürekli şekilde saha çalışmasını yürütüyor. Buradan ortaya çıkan sonuçlar her PPK öncesinde PPK dikkatine getiriliyor, değerlendiriliyor, analiz ediliyor. PPK kararları da bu teknik çerçeve içinde ifade edilene göre oluşuyor. Cevabı 2020 yılının son PPK toplantısı sonrasındaki konuşmamda ifade ettim. Para politikası kurulu kararı metni ile paylaşacağız, sonra özetleri yayınlayacağız. Ardından enflasyon raporu yayınlanacak ocakta tüm bu gelişmeleri paylaşacağız.

Benim politik konuda değerlendirme yapmam doğru olmaz. Kamu görevlisi olarak benim vazifem tanunda yer alan fiyat istikrarı amacı ve görve doğrultusunda gece gündüz çalışmak. Günlerdir çalıştığımız büyük emek verdiğimiz çalışmayı paylaştık. TCMB'nin enflasyona fiyat istikararına bakışı ve yaklaşımı, araçları, hangi stratejik ölçekler çerçevsende olacağını, öncelik ve riskleri teker teker paylaştık. Bu bizm yol haritamızdır. Önümüzdeki dönemde alacağımız kararların temellerini oluşturacak. Büyük bir sınav. 2021 sonu geldiğinde oluşturulan tahmin ehedfine varmak elimizdeki araçları kullanmak zorunda olduğumuzu ifade etmiştim. Bu çerçevede yolumuza devam edeceğiz. İş odaklı yaklaşımım olduğu herkes tarafından bilinir. Tüm görevlerde de rasyonel, doğru, gerçekçi bir yaklaşımı hep kendime prensip edindim. Diğer taraftan bir işe girişmişsek, bir hedef koymuşsak, burada herkesi inandırarak aynı hedefin içine alarak yolumuza gidilmesi gerektiğini biliyorum. Böyle bakıyorum. Önümüzde önemli süreç var en doğru şekilde sizlerle etkili iletişimle doğru şekilde yönetmenin gayreti içinde olacağız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk16 Aralık 2020 22:13

    Akaryakıt fiyatı düşmeden enflasyon düşmez

  • Diml16 Aralık 2020 19:54

    Biz gerçekten garip bir milletiz bu konusulanlar sanki yeni icat edilmişde bizde bakıyorız ne olduğuna şimdi yapılanlar doğru ise senelerdir yaptıklarınız yanlışmış demek,hatta ikide birde suçu atttığınız dıj güçlerde hikaye.

  • Vatandaş16 Aralık 2020 19:48

    Marketlerdeki hergün değişen fiyatlarla enflasyonu düşüremezsiniz. 2kg yağ olmuş 26 lira herşeye her hafta zam yapıyorlar . Yılbaşından sonra yeni yeni zamkarda yolda olucak . Böylemi enflasyon düşecek? Enflasyonu düşürmek istiyorsanız gerçekten hesapsız vergilerden vazgeçin. Abarılı faturalar göndermeyin. Enflasyonu o faturalar artırıyor. İnsanların alım gücünü sıfırlayıp öarşıya pazara gitmesine engel olusuyorsunuz. İnsanlar para harcamaya korkar oldu. .esnaf böylemi kurtulacak? İş kurcak olsa biri araba alması lazım %220 gelen ötv zammı ile arabadan da işten de vazgeçer. Önce fiyatları düzeltin eğer enflasyonu düşürmek istiyorsanız. Ev fiyatları 2 ayda 2 katına çıktı. Fiyatları kontrol edin. Alım gücünğ yükseltinki herkez heyecanla istekle çalışıp üretsin.

  • Okie Dokie16 Aralık 2020 12:53

    Sayın başkan sözlü olarak piyasaya güven verdi. Bu sebeple dolar 7.78'e geriledi. Ancakkkkkkkkk, söylemlerini eylemleri ile desteklemesi gerekir. Eğer faiz artışında ürkek olursa, arka kapılardan dolanmaya çalışırsa piyasa TCMB'ye verdiği son krediyi de çekecektir. Bu durumda dolar uçuk rakamlara gidebilir. Eğer sayın başkan söylemlerini eylemleriyle yani faiz artışları ve sıkı duruş ile desteklerse dolar 7.20'ye kadar geriler. Bu durumda da gerekli rezerv birikimlerine başlayabilir. İster döviz alım ihalesiyle ister direk dolar alımıyla yapar. Karar sayın başkanın.

  • vatandaş16 Aralık 2020 11:39

    MB bağımsız diyemedi sayın başkan

  • vatandaş16 Aralık 2020 11:29

    cak,cuk,cak,cak,cuk,cak   MB başkanı gibi değil siyasetçi gibi  ne sorarsan sor bildiğini söylüyor.

  • Mehmet16 Aralık 2020 11:12

    hani sera AŞ kurulup gıda enflasyonu azalacaktı... 

  • Yatırımda istikrar16 Aralık 2020 11:09

    Bu sefer asla çıkmam Dolardan. Faiz'e zaten para koymuyorum, al-sat macerasına da gerek yok. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • OSMAN 16 Aralık 2020 11:03

    Üretim üretim üretim buda BIZDE YOK olmayınca debelenip durursunuz hükümetin derhal ISTIFA etmesi GEREK yonetemiyorsunuz MILLET ZORDA

  • Demir16 Aralık 2020 10:51

    Enflasyonun nedenlerini bir bir yazmalı. Ve saraya sunmalar. Ve sonra enflasyonist ülkelerde, eğer faizin enflasyonun altında olursa sonuçlarının neler olacağıda madde madde sunulmalı.

  • Er16 Aralık 2020 10:49

    Enflasyonun düşürülmesi için Üretim ve mal artırılması gerek Faizin enfladyonu çıkaran neden ılmadığını yıllar sonra öğrendiker

  • Eco16 Aralık 2020 10:47

    Önce faizin %18 e çıkarılmadı gerek. Piyasa tepkisine göre faiz %18 sabit kalır veya %1 eklerle en fazla %20 ye çıkarılabilir. MB doviz rezervlerini iyi bir yete getirdimi tekrar %2 düşürülenilinir. Tabi ki enflasyona göre ayar verilmeli