E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAfgan kadınlardan Taliban'a protesto ---

Afgan kadınlardan Taliban'a protesto

Afgan kadınlardan Taliban'a protesto
04 Eylül 2021 - 19:03 borsagundem.com

Afganistan’da kontrolü ele geçiren Taliban yeni hükümetin tanıtımını yine erteledi. Başkent Kabil'de ise bir grup kadın yeni hükümette yer alma talebiyle yine protesto gösterisi düzenledi.

Afganistan'da radikal İslamcı Taliban güçlerinin ele geçiremediği tek bölge olan Pencşir'de süren çatışmalar nedeniyle, Taliban’ın yeni hükümeti tanıtımı yine ertelendi. Deutshce Welle'nin haberine göre, kurulacak hükümete ve üyelerine dair bugün de bir açıklama yapılmayacağı belirtildi.

Taliban ile Kabil’in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Pencşir vilayetini savunan Ulusal Direniş Cephesi militanları arasında yaklaşık beş gündür sert çatışmaların sürdüğü haber veriliyor.

Başkent Kabil’de ise hükümette yer alma talebiyle bir grup kadın yine protesto gösterisi düzenledi. Kentte iki gündür düzenlenen gösterilerde kadınlar Taliban yönetimini protesto ederken, kadınlara çalışma hakkı tanınmasını ve hükümette yer almasını talep ediyor.

Gösteriye dair internette yayınlanan videolarda Taliban güçlerinin kadınları dağıtmaya çalıştığı görüldü. Yerel medyaya çalışan bir gazeteci, Kabil’de bugün düzenlenen gösteride bir kadının yaralandığını aktardı. Küçük bir grup kadının devlet başkanlığı sarayı önünde düzenlediği gösteride ellerinde tuttukları pankartlarda "20 yıl önceki kadınlar değiliz" veya "Eşitlik, adalet, demokrasi" yazdığı görüldü.

Başkentte düzenlenen bu gösteriden biraz uzakta bir kadın hakları aktivistinin çektiği belirtilen bir videoda ise kadınların da hükümette görev yapmak için eğitim aldığı vurgulanarak, "Suçumuz ne ki bugün bizi kenara itmeye çalışıyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Kadınların barışçıl düzenlediği gösterinin uyarı atışlarıyla ve biber gazıyla dağıtıldığı da belirtildi.

1996-2001'e dönülmesinden endişe ediliyor

Protestolara dair bugünkü videoların gerçekliğinin yüzde yüzde teyit edilmediği belirtildi. Başkent Kabil'de dün bir grup kadın sosyal ve ekonomik hayatta yer alma talebiyle gösteri düzenlemişti. Gösteriye katılanlar kadınlardan Taranum Sayidi, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, ülkedeki durum nedeniyle haklarını savunmak üzere sokağa çıkmaya mecbur kaldığını söyledi. Üç üniversite diploması bulunduğunu belirten Sayidi, şimdi kendisinden evde kalmasının beklendiğini belirtti. Sayidi, Taliban'ın kadınların sadece alt düzeylerde görev almasını istediğini de sözlerine ekledi.

Bir grup kadın Perşembe günü de Herat kentinde daha fazla hak talebi ile gösteri düzenlemişti.

Taliban, kadınların iş ve istihdam hayatından büyük ölçüde uzak durmasını emrediyor. Taliban’ın ülkede kontrolü elinde tuttuğu 1996-2001 döneminde de kadınların çalışması yasaklanmış, tamamen kapalı ve erkek bir aile üyesi eşliğinde sokağa çıkmasına izin verilmişti. O dönem kadınların kamuya açık alanlarda konuşması veya gülmesi, kız çocuklarının okula gitmesi de yasaklanmıştı.

Taliban’ın Ağustos ortasında ülkede kontrolü sağlamasının ardından kadınlar yeniden ilk Taliban yönetimi dönemindeki koşullara geri dönülmesinden endişe ediyor.

ABD: Kabil Havalimanı için Türkiye ve Katar ile çalışıyoruz

 

Afganistan Biden'ın siyasi geleceğini nasıl etkileyecek

 

Kuzey Irak'ta 7 terörist etkisiz hale getirildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Riyakarlık05 Eylül 2021 22:25

    Bu bana kontrollü bir gösteri gibi geliyor, taliban ın ikiyüzlülüğünün arkasında yatan şeytanca bir plan, kadının gözlerini dahil örten bir yobaz zihniyet bu şekilde kadınlara izin verecek ve biz de inandık. Herşeye rağmen afganlı kadınların karanlık zihniyete karşı yürüteceği mücadeleyi yürekten kutlarım.

  • kadın zarrafı05 Eylül 2021 15:45

    resimdeki bayanlardan anladığım kadarıyla afgan bayanlar türk kadınlarından çok üstün,bilgili ve kültürlü görünüyor.çağdaş kadın dediğin afgan kadınlar gibi olur.

  • muck05 Eylül 2021 12:01

    Ben dinimi müslümanlığı bilmiyorum şeytana uydumda, bilmem neresi b0k lu taliban beni müslüman yapacak : )) ahaha ya aynısının grisi vardı bizdede. Ama unutulan bişe var, bir avuç zümre asla ve asla halkın istekleri dışında bir tönetim modelini uygulayamaz. İran bile  ne kadar zorlanıyor, yeni neslin değişimlerine humumet dinlemeye başladı. çunku baskı ile bir mutlu hayat ve ulke kurulmaz.

  • Türkoğlutúrk05 Eylül 2021 07:49

    Bizde laiklik karşıtı hanimlar buyrun Afganistan'a..dönüşte ateist olmazlarsa ne olayım.

  • azılı solcu05 Eylül 2021 00:50

    afgan kadınlar yatsın kalksın talibana dua etsin.ya bu kadınlar türkiyede yaşasaydı hallerini düşünebiliyor musunuz.türkiyede kadınlar kocalarından izinsiz bakkala bile gidemez .

  • Kerim04 Eylül 2021 22:45

    Birileri talibana soylesin bu kadinlarla ugrasilmaz dovsende yaksanda yiksanda kadinlarla basa cikilamaz onlar ailenin devletin temelidir.Analardir bacilardir eslerdir

  • Osman 04 Eylül 2021 20:39

    Hiçbiri afgan kadına benzemiyor. Amerika oyununa benziyor sanki

  • Turan04 Eylül 2021 20:19

    Kadınlar kadarcesaretiniz yok korkakların hepsi bizde cesaret erkek işi degil bak cesur bayanlara kutluyorum hepsini 300 bin Afgan ordusunun yerine bu kadınları egitseydiniz talibana ayak basamazdı

  • Mucise Reis ;)04 Eylül 2021 19:40

    Milli kadın takımımız, bakın dunyada ses getirdi 3 olduk. Afgnlı kadınlar daha yolun başının başının başının  en başı... Müslümanlıkda böyle bir saçmalık yok, olmamıştırda. Müslümanlık diye kendi zihniyetlerini din diye uyduran şarlatanların uygulaması bunlar. Türk kadını haklarının kıymedını bıl.

  • ...05 Eylül 2021 07:48

    Açarsın kitabı okursun,orada yazılı .bizde ne yazık ki Müslüman olduğunu iddia edenlerin büyük çoğunluğu kutsal kitabı okumamisdir.diyanette okunmasını anlaşılmasını engellemek için elinden geleni yapıyor nedense.