E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçıların kaçışı boğa piyasasını getirir mi?---

Açığa satışçıların kaçışı boğa piyasasını getirir mi?

Açığa satışçıların kaçışı boğa piyasasını getirir mi?
03 Şubat 2021 - 15:19 borsagundem.com

GameStop çılgınlığının büyük ölçüde sonlanmasının ardından açığa satış seviyelerinde de ciddi bir azalma gerçekleşti. Bu durum önümüzdeki süreçte boğa piyasasının güçlenmesini sağlayabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında perakende yatırımcılar tarafından GameStop gibi hedef gösterilen hisselerde gerçekleştirilen güçlü alımlar geçtiğimiz günlerde aşığa satış pozisyonundaki kurumsal yatırımcıların büyük zararlar görmelerine neden olmuştu. Marketwatch yazarı Mark Hulbert’e göre kaydedilen bu zararların ardından açığa satış pozisyonlarındaki azamla boğa piyasasının ayakta kalmasına neden olabilir.

Akademik araştırmalara göre açığa satışların ABD hisse senetlerinin 12 aylık performansı üzerinde oldukça önemli bir etkisi var. Utah Üniversitesi Finans Profesörü Matthew Ringgenberg açığa satışlara olan ilginin şu sıralarda azaldığına dikkat çekiyor.

Riggenberg açığa satış davranışları konusunda önde gelen uzmanlardan birisi. Finans profesörü verdiği bir röportajda, “Açığa satış baskısından önce dahi Aralık ve Ocak ayındaki açığa satış pozisyonları tarihsel olarak düşük seviyelere yaklaşıyordu. Aslına bakılırsa Aralık 2018 istisnası haricinde 2008 krizinden bu yana açıktan opsiyon ticaretine ilgi en düşük seviyelerindeydi” açıklamasında bulundu.

Ancak Hulbert açığa satışlara olan ilginin düşmesini ayı piyasası olarak değerlendiren yatırımcılara karşı dikkatli olunmasını söylüyor. Zira Finans Profesörü Ringgenberg’in tarihsel araştırmasında da dengede kalan açığa satış seviyelerinin borsalar için daha uygun olduğuna yer veriliyor. Açığa satış seviyelerinin yükseldiği 2007 -2009 arası dönemde borsalar keskin bir düşüş gerçekleştirdiği Küresel Finans Krizi’yle uğraşırken 2009’dan bu yana dengede olan açığa satış seviyeleri de küresel borsalardaki tarihin en uzun boğa piyasasına işaret ediyor.

Dot-com balonu istisnası şimdi de geçerli mi?

Ringgenberg nadir durumlarda açığa satışçıların ayı piyasası görmelerine rağmen yine de yoğunlukla açığa satış yapmadığını belirtiyor. Söz konusu durum genellikle yatırımcı duyarlılığının coşkulu seviyelerde olduğu, borsalardaki volatilitenin yükseldiği ve hisse senetlerinin temel verilerden bağımsız seviyelerde yükseldiği zamanlarda geldiğini belirtiyor. Finans profesörüne göre bu tip zamanlarda zaten yüksek olan açığa satış yatırımlarının riskleri dayanılmaz seviyelere ulaşıyor ve birçok açığa satışçı da bu sebeple köşelerine çekilmeyi tercih ediyor.

Hulbert’in arbitraj limiti olarak adlandırdığı durumun en önemli örneklerinden birisi internet balonu sırasında yaşandı.

1998’den 2000 yıllarına kadar herhangi bir varlığı, geliri ya da işletme planı olmayan dot-com şirketleri olağanüstü değerlemelere ulaştı. Ancak bu aşırı değerlemelere rağmen açığa satış seviyeleri aynı süreçte düşüş gösterdi.

Şu anda benzeri bir balon piyasasının içerisinde olduğumuza dair düşünceleri olan yatırımcılar da mevcut. Hulbert’e göre eğer onlar haklıysa açığa satışçıların agresifliğini çok fazla törpülememek gerekiyor. Eğer bu olasılık doğru değilse açığa satış oranlarındaki düşüş önümüzdeki 12 ay içerisinde boğa piyasası olduğunu gösteriyor.

Zayıf veriler borsalarda satış baskısına neden olabilir

 

Küresel borsalarda yüzde 10’luk düşüş beklentisi

 

Yatırımcıların önündeki iki engel

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)