E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB'den Türkiye'nin onaylamadığı enerji projesine destek---

AB'den Türkiye'nin onaylamadığı enerji projesine destek

AB'den Türkiye'nin onaylamadığı enerji projesine destek
27 Ocak 2022 - 16:16 borsagundem.com

Avrupa Birliği, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığından geçmesi nedeniyle nota verdiği, Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında elektrik bağlantısı sağlayacak projeye 657 milyon euro kaynak sağlayacak.

Avrupa Birliği'nden (AB), Türkiye'nin karşı çıktığı enerji projesine destek çıktı.

AB Komisyonu, üye ülkelerin Avrupa Yeşil Mutabakatı'na katkı sağlayacak 5 sınır ötesi enerji altyapı projesine toplamda 1 milyar avronun üzerinde yatırım yapılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Bloomberght'in haberine göre, açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Yunanistan arasında elektrik bağlantısı sağlayacak "Avrasya Enterkonnektörü" projesine 657 milyon euro, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya arasında elektrik şebeke entegrasyonu sağlayacak "Baltık Senkronizasyon" projesine" 170 milyon euro, İsveç ve Finlandiya arasında elektrik iletim kapasitesini yükseltecek "Aurora Hattı"na 127 milyon, Bulgaristan'ın gaz depolama kapasitesini yükseltecek "Chiren" projesine 78 milyon euro ve Norveç'teki "Kuzey Işıkları" karbon yakalama projesi çalışmasına da 4 milyon euro mali destek verileceği ifade edildi.

Kıta sahanlığından geçiyor

Avrasya Enterkonnektörü projesi ile GKRY ve Yunanistan'ın elektrik şebekelerinin deniz altından geçen 898 kilometrelik kablo ile bağlanması öngörülüyor. Projenin İsrail ve Rum kesimini bağlayan bir başka ayağı bulunuyor.

Söz konusu projenin dokümanlarında kullanılan görsellerde su altı elektrik kablosunun planlanan güzergahının, Kıbrıs ve Girit adaları arasında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığından geçtiği görülüyor.

Türkiye, geçen yılın mart ayında İsrail, Yunanistan ve GKRY arasında mutabakat muhtırası imzalanan AB destekli Avrasya Enterkonnektörü projesinin güzergahının Türkiye'nin kıta sahanlığından geçmesi nedeniyle İsrail ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçilikleri ile AB Türkiye Delegasyon Başkanlıklarına nota vermişti.

ABD ve Avrupa Birliği acil doğalgaz tedariği planları yapıyor

 

Erdoğan: Avrupa Birliği, stratejik önceliğimiz olmayı sürdürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)