E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de resesyon endişeleri boşa mı çıkıyor?---

ABD’de resesyon endişeleri boşa mı çıkıyor?

ABD’de resesyon endişeleri boşa mı çıkıyor?
07 Haziran 2023 - 11:13 borsagundem.com

Ekonomistler ABD’ye ilişkin resesyon öngörülerini gözden geçiriyor. Birkaç ay öncesine kadarsa FED faiz artışları, borç limiti krizi, banka iflasları gibi bir dizi zorlukla karşı karşıya kalan ABD’nin resesyona gireceğine kesin gözüyle bakılıyordu.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar son bir yıldır ABD ekonomisinin resesyona gireceği endişesiyle çalkalanıyor. Ancak beklenen resesyon bir türlü gerçekleşmedi ve bazı ekonomistler bu senaryonun gerçekleşme olasılığını sorguluyor.

MarketWatch’un haberine göre dev Wall Street bankası Goldman Sachs salı günü paylaştığı raporda önümüzdeki 12 ayda ABD’de bir resesyon gerçekleşme olasılığını %35’ten %25’e düşürdü. Resesyon öngören diğer tahminciler de başlangıç tarihlerini yıl sonuna doğru erteledi. Bazı ekonomistlerse ABD ekonomisinin gerileyeceği öngörülerinden topyekûn vazgeçti.

ABD Ulusal Perakendeciler Federasyonu Baş Ekonomisti Jack Kleinhenz, “Bu yıl içerisinde yumuşak iniş beklemeyi sürdürüyoruz” diyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu yumuşak iniş tabiri ekonominin bir resesyonu tetiklemeyecek dengede yavaşlatılması ve yükselen enflasyonun bu sayede düşürülmesi anlamını taşıyor. Bu senaryo ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışları sırasında sıklıkla atıfta bulunduğu ideal hedef olarak öne çıktı. Ancak geçtiğimiz yıl boyunca FED’in uyguladığı agresif faiz artışları ‘sert iniş’ olarak adlandırılan tam aksi senaryonun, diğer bir deyişle Amerikan ekonomisinin resesyona girmesi ihtimalinin güçlenmesine de sebep oldu.

Sert iniş senaryosu birkaç ay öncesine kadar çok daha akla yatkın bir beklenti olarak gözüküyordu. FED faiz oranlarını son 16 yılın en yüksek seviyesinde yükseltti. Amerikan konut piyasası çöktü. Tüketici harcamaları ve tüketici güveni sarsıldı. Art arda gelen banka iflasları büyük bir finansal krizin yaklaşmakta olduğu yorumlarını beraberinde getirdi. ABD hükümetinin temerrüde düşme riski de tüm bu tartışmaların arasında en acil sorun olarak öne çıktı.

Bugünse bu sorunların birçoğu aşılmış gözüküyor. FED faiz artışlarını duraklata bilir. Konut piyasası dip noktasından geri döndü. Tüketici harcamaları toparlanıyor. Amerikan bankacılık sistemi stabil hale geldi. Washington yönetimi borç limiti krizini çözüme kavuşturarak temerrüt ihtimalini uzaklaştırdı. ABD istihdam piyasası ise hâlâ güçlü gözüküyor.

Enflasyon bir sorun olarak kalmaya devam ediyor. Ancak fiyatlardaki artış oranı yavaşladı. Enflasyona göre ayarlanmış gelirlerin artması da Amerikalılara harcamak için daha fazla para sağlıyor.

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius ABD ekonomisinin tamamen resesyon riskinden kurtulmadığını söyledi. Ancak ekonomik öngörüler eskisi kadar karanlık değil.

Hatzius CNBC’deki açıklamasında, “Genel trendin aşağısında bir büyüme ortamındayız. Ancak pozitif büyüme hâlâ daha olası gözüküyor” ifadelerine yer verdi.

Kleinhenz ise çok daha iyimser bir tablo paylaştı:

“Tüketici harcamaları, güçlü bir iş piyasası ve artan ücretlerle desteklendi ve bu da yükselen fiyatlara ve daha yüksek borçlanma maliyetlerine karşı koymaya yardımcı oldu. Her ne kadar zor olsa da son birkaç yılda öğrendiğimiz şey en azından henüz Amerikan tüketicisini yok saymamamız gerektiğidir.”

Amerikalılar da ekonomiden yana çok fazla endişeli gözükmüyor. Google’de “resesyon” kelimesi için yapılan aramaların sayısı geçen yaz görülen ani bir artışın sonrasında bir yılın en düşük seviyesine kadar geriledi.

ABD'nin doğalgaz üretim ve talebinde rekor bekleniyor

 

Biden'dan borç limitinin artırılmasına ilişkin açıklama

 

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)