E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de gözler kritik enflasyon verisinde---

ABD’de gözler kritik enflasyon verisinde

ABD’de gözler kritik enflasyon verisinde
22 Aralık 2023 - 14:42 borsagundem.com

FED’in favori enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları endeksi son raporu bugün açıklanacak. Uzmanlarsa yavaşlayan enflasyonla birlikte yumuşak iniş senaryosunun yaklaştığını belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyonu kasım ayında daha da geriledi ve tüketicilerin ruh hali iyileştikçe harcamalar da arttı. Tüketici fiyat endeksi verileri beklentilerle uyumlu gelse de borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ekonomistler bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verilerine kilitlendi. Wall Street Journal’ın haberine göre ekonomi uzmanları, dünyanın en büyük ekonomisindeki fiyat baskılarının bir resesyona yol açmadan kontrol alınabileceğini belirtiyor.

WSJ haberine göre uzmanlar değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin (PCE) kasım ayında bir önceki aya göre %0,1 artmasını diğer bir deyişle enflasyonun ekim ayına göre %0,2 oranında yavaşlamasını bekliyor. Söz konusu fiyat artış oranı ağustos ayından bu yana kaydedilen en yavaş artış olacak. Yıllık bazda ise çekirdek enflasyonun bir %3,3’e gelmesi beleniyor. Ekim ayında ise bu oran %3,5 seviyesindeydi.

Bazı uzmanlar altı aylık bazda %2’lik çekirdek enflasyon oranı öngörüyor. Bu oran ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2’lik yıllık enflasyon hedefine ulaşılacağı anlamını taşıdığını da belirtiyor. Tüketicilerse ekim ayındaki %0,2’lik artışın ardından kasım ayında harcamalarını %0,3’e yükseltti. ABD’deki kişisel gelir muhtemelen %0,4 oranında yükseldi. Bu oran bir önceki ayda ise %0,2’ydi.

FED’in favori enflasyon göstergesi olarak bilinen kişisel tüketim harcamaları endeksi gün içerisinde ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanacak. Michigan Üniversitesi’nden gelen son veriler de aralık ayı tüketici duyarlılığına dair son verileri gösterecek.

Oxford Economics'in Baş ABD Ekonomisti Bernard Yaros, "düşük enflasyon, istihdamdaki istikrarlı büyüme ve istikrarlı ücret artışları nedeniyle" fiyat değişikliklerine uyum sağlanırken Amerikalıların gelirlerinin arttığını söyledi. Yaros "Bu reel tüketici harcamaları için olumlu bir işaret" açıklamasında bulundu.

 

Yumuşak iniş yaklaşıyor

ABD ekonomisi, daha yüksek fiyatlara ve FED’in faiz artırımlarına rağmen tüketicilerin harcamalarını sürdürmesi sayesinde 2023'te resesyona gireceği tahminlerine meydan okudu. Pek çok ekonomist artık enflasyonun FED’in yıllık %2 hedefine döndüğü ekonominin yumuşak bir inişe geçebileceğini söylüyor. Söz konusu yumuşak iniş senaryosu enflasyon yavaşlarken ekonomide bir resesyonun tetiklenmemesi anlamına geliyor.

FED yetkilileri 2022 ve 2023’ün çoğunluğunu politika faiz oranlarının 22 yılın en yüksek seviyesine çıkararak geçirdi. Ancak FED yönetimi enflasyonun beklenenden daha hızlı yavaşlamasına yanıt olarak geçen hafta yayınladıkları projeksiyonlarında 2024 için üç faiz indirimi işaretledi.

FED Başkanı Jerome Powell aralık ayı para politikası toplantısı sonrasındaki basın toplantısında, “Enflasyon düşmeye, işgücü piyasası dengeye geri dönmeye devam ediyor ve bu şu ana kadar çok iyi. Buradan sonra işlerin zorlaşacağını varsayıyoruz. Ancak şu ana kadar böyle bir şey olmadı” ifadelerine yer verdi.

Güçlü istihdam piyasası ABD ekonomisini destekledi

Amerikan ekonomisindeki büyüme hızı yavaşlamaya devam etse de işverenler işe alımlara devam etti. Çalışan ücretlerindeki artışlar hafiflese de enflasyon daha hızlı yavaşladı ve birçok çalışan enflasyona göre daha iyi bir pozisyonda kaldı.

Daha yüksek ücretler ve güçlü işe alımlar daha fazla insanı iş piyasasına girmeye teşvik etti. 25 ila 54 yaş arasındaki işçilerin işgücüne katılım oranı (Kasım ayında %83,3), yirmi yılı aşkın bir sürenin en yüksek oranına yakın bir eğilim gösteriyor. Bu da işverenlerin işçi bulmasını kolaylaştırıyor ve ücretlerin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacak kadar hızlı artmasını önlüyor.

Bank of America'nın ABD Ekonomisi Başkanı Michael Gapen, "Büyük sürpriz yerel işgücü piyasası tarafında: İşgücündeki bu denli hızlı büyümede. Daha fazla insanı istihdama eklerseniz, ekonomideki toplam gelir artar ve toplam harcama da artar" açıklamasında bulundu.

 

Ekonomik görünüm toparlanıyor

Ekonomideki güç işaretleri, Amerikalıları gelecek hakkında daha iyimser hale getirdi. Çarşamba günü açıklanan verilere göre aralık ayında tüketici güveni temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Conference Board anketi Amerikalıların önümüzdeki 12 ay için resesyon beklentisinin 2023’ün en düşük seviyesine ulaştığını gösterdi.

Conference Board Baş Ekonomisti Dana Peterson, FED’in faiz artırımlarını muhtemelen bitirdiğini işaret ettiğini, mortgage faizlerindeki geri çekilmenin ve yavaşlayan enflasyonun ekonomiye dair görünümü geliştireceğini söyledi. Baş ekonomist aralık anketine göre Amerikalıların enflasyon konusunda hâlâ sorun yaşadığını gösterdiğini, ancak araba ve büyük ev aletleri gibi yüksek fiyatlı ürünleri satın alma planlarını genişlettiklerini söyledi.

Finansal piyasalar da bu ay ralli yaptı. Emeklilik yatırım portföyü veya hisse senedi portföyüne sahip olan yatırımcılar bu ay kendilerini daha zengin hissetti.

WSJ haberine göre ekonomiyle ilgili duyguların değişmesinde 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşması da etkili olabilir. Amerikalıların ekonomiyle ilgili endişeleri, Başkan Biden'ın oy oranlarını baskılıyor. Anketler, Biden’ın politikalarının seçmenlere yardımcı olmaktan çok zarar verdiğini düşündüğünü gösteriyor.

Biden yönetimi ise görev süresi boyunca ABD ekonomisinin dayanıklılığını ve yasama alanındaki başarılarını vurgulamaya çalıştı.

Kademeli yavaşlama

Peterson, tüketicilerin 2023'ün büyük bir bölümünde sahip olduğu karamsar ekonomik ruh halinden kurtulup kurtulmadıklarını söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtiyor. Fed'in faiz artırımlarının gecikmeli etkilerinin 2024'ün başlarında hafif bir resesyona katkıda bulunacağını tahmin ediyor.

Ekonomistler, bu yılki ekonomik büyümenin ardından ekonominin 2024'te büyümenin biraz güç kaybetmesini bekliyor. BMO Capital Markets ekonomistleri, büyümenin 2024'ün dördüncü çeyreğinde 2023'ün aynı dönemine kıyasla bu yılki %2,6'dan %1'e düşeceğini öngörüyor.

BMO'nun Baş ABD ekonomisti Scott Anderson, yılın ilk yarısında hafif bir yavaşlama ve ikinci yarıda bir toparlanma gördüğünü söyledi. Daha soğuk bir ekonomi ve yavaşlayan enflasyonun FED’in faizleri dört kez düşürmesine neden olması gerekeceğini de sözlerine ekledi.

Anderson, "Eğer başarabilirlerse, bu FED için bir kazançtır. Bu kusursuz bir dezenflasyon hikayesi. FED 2022'de faiz oranlarını artırmaya başladığında hayal edebileceğimizin en iyisi buydu" ifadelerine yer verdi.

 

BNP Paribas: Avrupalı yatırımcılar dezenflasyonu hafife alıyor

 

İngiliz ekonomisi daraldı

 

Citi: Yatırımcılar düşüşü satın almaya hazır olmalı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)