E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyon gerilese de market fiyatları düşmüyor---

ABD’de enflasyon gerilese de market fiyatları düşmüyor

ABD’de enflasyon gerilese de market fiyatları düşmüyor
13 Temmuz 2023 - 10:26 borsagundem.com

Enflasyondaki düşüş market fiyatlarının da düşeceği anlamına gelmeyebilir. ABD’de 40 yılın zirvesinden haziran ayında %3’e kadar gerileyen enflasyona rağmen zincir marketlerde fiyatlar bir türlü düşmüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de dün açıklanan haziran ayı tüketici fiyat endeksi rakamları dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyonun düşüşte olduğunu gösterdi. Ancak enflasyonun yıllık bazda %3’e kadar gerilemesi market fiyatlarında da aynı düşüşün görüleceği anlamına gelmiyor.

MarketWatch’un haberine göre ABD enflasyonu son 40 yılın zirvesinden geri dönse de uzmanlar market fiyatlarında olası bir indirime bel bağlanmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Amerikan market sektörüne odaklanan internet sitesi Supermarketguru’nun editörü Phil Lempert, “Markalar pandemi ve enflasyonun ortak bir sonucu olarak fiyatları yükseltebileceklerini ve satışlarının gerçekte ciddi anlamda etkilenmeyeceğini keşfetti. Fiyatları benim görüşüme göre haksız yere yükseltebiliyorlar” açıklamasında bulundu.

Goldman Sachs’in Paket Gıda, Hane Halkı ve Kişisel Bakım Sektörleri Baş Hisse Senetleri Analisti Jason English çarşamba günü konuştuğu bir panelde, “Tarih gösteriyor ki bu işlenmiş gıdalar alanındaki fiyatlar bir kez yükseldiğinde gerçek anlamda çok fazla aşağı hareket etmiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Habere göre enflasyon her ne kadar gerilese de ekonominin arka planında fiyatlar hâlâ yükseliyor. Sadece bu yükseliş bir yıl önce olduğu hızla gerçekleşmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dün açıklanan ABD haziran ayı TÜFE rakamları beklentilerin altında geldi ve fiyat artışları aylık bazda %0,2 arttı. Enflasyon yıllık bazda %3 arttı. Bu Mart 2021’den bu yana en düşük oranda yıllık enflasyon oranını işaret ediyor.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu verilerine göre market fiyatları mayıs ayından haziran ayına kadar yükseliş göstermedi. Ancak fiyatlar bir yıl öncesine göre %4,7 arttı. Enflasyon oranları geçen yılın haziran ayında 41 yılın en yüksek seviyeye ulaştığında “ev gıdası” olarak bilinen kategorideki bakkaliye maliyetleri bir yıl öncesine göre %12’den fazla artmıştı.

Amerika’daki bazı gıda ve emtiaların fiyatları gerçekten de bir yıl öncesine göre düştü.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu bir düzine yumurtanın haziran ayındaki maliyetinin 2,21 dolar olduğunu ve bu rakamın bir yıl öncesine göre 50 sent daha ucuz olduğunu belirtiyor. Büronun açıklamasına göre yumurtanın ocak ayındaki fiyatı ise 4,82 dolardı. Fiyatlardaki artış üreticileri milyonarca tavuğu itlaf etmeye zorlayan kuş gribi salgınıyla da bağlantılıydı.

Lampert emtia maliyetleri ve işlenmiş gıda maliyetinin iki farklı kalem olduğuna dikkat çekiyor. Zira emtialar bozulabilir, zayıf hasat ve hatta kötü şans yüzünden fiyatları dalgalanabilir. İşlenmiş gıdalarsa önceden hazırlandığı için bulunduğu raflardaki fiyatın ve arzın yönetilmesi daha kolaydır.

Düşen enflasyona rağmen gıda fiyatları tüketicileri zorlamaya devam ediyor. Kuzey Amerika merkezli tüketici istihbaratı ve analitik firması NIQ’nun Başkan Yardımcısı Carman Allison, “Bakkallar tüketici harcamaları için baskı noktası olarak kalmayı sürdürüyor” ifadelerine yer verdi.

Allison çarşamba günü paylaştığı raporda perakendeciler arasında fiyatların yükselmediği çok az market olduğunu söyledi. Raporda tahıl, atıştırmalıklar ve bunun gibi bir dizi “kuru bakkaliye” ürünlerinin birim fiyatlarının son bir yılda %11 arttığını söyledi. Dondurulmuş gıda bölümündeki kalemlerin maliyetininse %7 arttığını sözlerine ekledi.

Allison, “Amerikalılar fiyat artışlarının farkındalar ve alışveriş seçimlerini buna göre ayarladılar, tasarruf yapmanın ve bütçelerini esnetmenin yollarını arıyorlar” ifadelerine yer verdi. Raporda bu sebeple daha fazla tüketicinin markalı mağazalar yerine indirim mağazalarına yöneldiği belirtiliyor.

Lempert mağaza markalarının veya özel markalı ürünlerin ortaya çıkmasının bir marketteki birçok ürünün ucuzlamamasının önemli bir nedeni olduğunu söyledi.

Sektör uzmanına göre gıda üreticileri ve markalı ürünler arasında ve zincir marketlerle perakendeciler arasında “bir çeşit mücadele” yaşanıyor. Lempert, markalı gıda üreticilerinin fiyattan daha düşük bir seviyeye inmeyebileceklerini, çünkü yiyeceklerini satın alacak müşterilerin marka etiketlerini tercih edeceklerini düşündüklerini söyledi.

Bununla birlikte evcil hayvan mama fiyatlarında bir miktar düzelme gerçekleşebilir. English, “ABD'de bu yıl 1,5 milyar dolarlık yeni üretim kapasitenin satışa hazır hale geldiği evcil hayvan mamasın pazarında gerçek bir risk var. Bu nedenle pazarın bu bölümünde çok daha fazla arz ve çok daha fazla tanıtım faaliyeti bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Bazı tüketici grupları, şirketlerin kâr marjlarını korumak için haksız yere fiyatları artırdığını söylerken, diğerleri ise tüketicilerin bir duruş sergilemek zorunda kalacağını savunuyor.

Lempert, “Tüketicilerimiz genel olarak, ‘Bu ürünleri fiyatlar nedeniyle satın almadığımızı biliyorsunuz’ demediği sürece markalar bunu yapmaya devam edecekler" uyarısında bulundu

ABD'nin ticari ham petrol stoklarında artış

 

Enflasyon umut verdi

 

NYSE beklentinin altında gelen enflasyonla yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet 13 Temmuz 2023 13:25

    Türkiye de düşmediği gibi fiyatlar daha da yükseliyor üstelik enflasyon düşerken tabi kuyruklu yalan bu

  • Ahmet Özbir13 Temmuz 2023 13:07

    enflasyonun düşmesi, fiyat artış hızının düşmesi anlamına gelir. fiyatlar yükseldi, geçmiş olsun düşmez