E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de enflasyon beklentisi yüzde 3.4’e yükseldi---

ABD’de enflasyon beklentisi yüzde 3.4’e yükseldi

ABD’de enflasyon beklentisi yüzde 3.4’e yükseldi
11 Mayıs 2021 - 07:38 borsagundem.com

ABD'de gelecek 12 ay için enflasyon beklentileri 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı

New York Fed tarafından düzenlenen anket, ABD'de tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon bekleyişlerinin Eylül 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktığını ortaya koydu. Nisan ayında tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon bekleyişleri Mart ayındaki yüzde 3,2'den yüzde 3,4'e yükseldi. Gelecek 3 yıl için enflasyon bekleyişleri ise yüzde 3,1 oldu.

Tüketicilerin gelecekteki kazanç ve harcamalar için beklentileri ise Nisan ayında düştü. Gelirlerde büyüme beklentileri tüm yaş ve eğitim gruplarında Nisan ayında yüzde 2,4 olurken, harcamalarda büyüme beklentileri ise Nisan'da yüzde 4,6'ye geriledi. Mart ayında beklentiler yüzde 4,7 ile 6 yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

DESTEKLEYİCİ POLİTİKALAR SÜRECEK Mİ?

Bir yılı aşkın süredir destek paketleriyle ayakta kalan ekonomiler yeniden açılmanın arifesinde ancak destekleyici para politikalarının devam etmemesi halinde toparlanmanın zor olacağı belirtiliyor.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, beklentilerden daha zayıf gelen Nisan ayı istihdam raporunun ABD'de ekonomik aktvitenin yeniden başlatılmasında zorluklar olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmenin hala çok uzakta olduğunu savunan Evans, Fed'in ekonomiye desteğini azaltmaya başlaması için, daha güçlü istihdam rakamları ve enflasyonun merkez bankasının yüzde 2 hedefine doğru önemli oranda ilerlediğini görmek gerektiğini vurguladı.

Evans, para politikasında artık değişikliğe gitmek gerektiğini verilerde görmenin biraz uzun zaman alacağını öngördüklerini belirtirken, Fed'in ekonomiye desteklerini ne zaman geri çekmeye başlayabileceği konusunda bir takvim veremeyeceğini ifade etti. Chicago Fed Başkanı, "Destekleyici para politikasının uygun olmaya devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

10 TRİLYON GEREKİYOR

Bu arada, İngiltere'de hazırlanan bir raporda, G7 ülkelerinin, sürdürülebilir ekonomik toparlanma için 10 yılda 10 trilyon yatırım yapması gerektiği öne sürüldü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın isteği üzerine hazırlanan raporda söz konusu öneriyi yapan London School of Economics ekonomi profesörü Nicholas Stern, "Sıfır emisyonlu ve iklim değişikliklerine dayanaklı bir dünyaya geçiş, bu zamanın en büyük ekonomik ve ticari fırsatını sunuyor" görüşünü paylaştı. 

ABD borsaları enflasyon endişeleriyle günü düşüşle kapadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)