E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de enflasyon 22 ayın en düşük seviyesinde---

ABD'de enflasyon 22 ayın en düşük seviyesinde

ABD'de enflasyon 22 ayın en düşük seviyesinde
12 Nisan 2023 - 15:34 borsagundem.com

ABD'nin mart ayı enflasyonu beklentilerin altında gelerek yüzde 5 olarak gerçekleşti. Çekirdek TÜFE ise beklentilere paralel olarak yüzde 5,6 oldu.

ABD Çalışma Bakanlığı, mart ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti martta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 arttı. Piyasa beklentileri, TÜFE'nin söz konusu dönemde aylık bazda yüzde 0,2 artması yönündeydi. Beklentilerin altında artış kaydeden TÜFE, şubatta aylık bazda yüzde 0,4 artmıştı.

Ülkede TÜFE, martta yıllık bazda ise yüzde 5 arttı. Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yıllık bazda yüzde 5,2 artması yönündeydi. Yavaşlamaya devam eden ve Mayıs 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerileyen yıllık enflasyon, şubatta yüzde 6 olmuştu.

Barınma maliyetleri enflasyonun itici gücü olmayı sürdürdü

Söz konusu dönemde barınma fiyatlarındaki artış, enflasyondaki aylık yükselişte en etkili kalem oldu. Barınma endeksi, martta aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 8,2 arttı.

Aynı dönemde enerji fiyatlarında ise düşüş kaydedildi. Enerji endeksi, martta aylık yüzde 3,5 ve yıllık yüzde 6,4 azaldı.

Gıda endeksi ise martta aylık bazda değişim göstermezken, yıllık yüzde 8,5 arttı.

Çekirdek enflasyon beklentilerle paralel seyretti

Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, martta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 5,6 arttı.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyon, aylık ve yıllık bazda piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Çekirdek TÜFE, şubatta aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 5,5 artmıştı.

ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Enflasyon verisi ABD dolarına sınırlı değer kazandırabilir

 

Küresel piyasalarda yön sorunu: Gözler ABD verilerinde

 

BofA müşterileri ABD hisselerinden kaçıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )12 Nisan 2023 15:41

    Veri sonrası.... ABD tahviller düştü... (usd ye güven kaybı) ...Veri sonrası reel karşılığı olan varlıka giriş oldu (altın vb) ... ABd veri sonrası BTC de bundan nasibini aldı... Veri = ABD grçekten durgunluğa mı girecek ? ABD sıcak paralarını nereye kaçıracak yatırımcılar ? bu soruların cevabı aranıyor... ilk çaplı trade yapıldı bu haber ile.  Küresel piyasalarda sıcak apra bastı bunlar ne yapacak ? ..Sıcak apra yanmamak için nereye kaçmalı ? ...var olan ekonomiyi şekillendiren FED tutanakları önem kazandı. FED x adıma tsa peşinden önce avrupada x adım atacak. bir çok devlet gibi. o bakımdan sıcak para ellerinde olanlar aman bende yanmasın bu para, aman ben keybetmıyım diye tutanaklar ve her bir veri dikkatle izleniyor... Borsalar gerçektende sıcak apra bababalarını kendine çekbilir mi ??? tahviller enflasyon ile eriyecek ise, tahvil getirisi kazant elde etmeyecek uslu uslu para değeri düşürecek ise... GErçekten veriler ve FED çok önemli..

  • sözün özü13 Nisan 2023 06:43

     Amerika TC  devletinin TUİK üyelerini göreve getirsin anında düşer eflasyon............BİDEN SANA YOL GÖSTERDİM. HEMEN YAP..... PAHALILIĞIN DÜŞMANI BİZİM TUİK,CİLER........ TÜRKİYE HARİKALAR YAPAR MASA BAŞINDA, NE PAHALILIK KALIR,NE DE EFLASYON....... beş altı yerden maaş alanlardan kuracaksın TUİK üyelerini......

  • Mucise Reis : )12 Nisan 2023 19:55

    o sıcak usd lere ihtiyacımız var :D bize neden gelmiyorlar sayın kamileoynakbaşı ? ... milletin karşılıksız dediği usd leri almak için vatandaşlık veriyoruz :D vah ki ne vah... ekonomi program ve planımız olsa muhtaç düşmezdik gavurun parasına...

  • kamileoynakbaş12 Nisan 2023 16:10

    harika haber ve yorum olmuş amerika mavolcak .bizi gısganıyodu abd.şimdi daaa çok gısganacak.2 yıldır uraşıyo efasonu indirmek için .bizim tuikçiler müthiş matematik sistemi buldu anında istediin kadar düşürebiyon .sölemiyoz kimseye sırrını hahuhuhauhauha