E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de devlet teşvikleri piyasa balonu mu yaratıyor?---

ABD’de devlet teşvikleri piyasa balonu mu yaratıyor?

ABD’de devlet teşvikleri piyasa balonu mu yaratıyor?
09 Ağustos 2023 - 14:22 borsagundem.com

Geçen yıl ABD’nin en başarılı kurumsal yatırımcısı olarak seçilen Mike Wilson, ABD hükümetinin mali desteklerinin borsalarda keskin bir düşüşe neden olabileceği konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2022 yılındaki çöküşün ardından etkileyici bir yükseliş trendine girdi. Ancak Morgan Stanley’den Mike Wilson Amerikan hisse senetlerinin hızla yükselme ve düşüş pozisyonuna girdiğine ikna olduğunu belirtiyor.

Fortune’un haberine göre dev Wall Street bankasının ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Wilson müşterileriyle paylaştığı notta ABD’nin hükümet harcamalarının ekonomide ve piyasalarda görülen toparlanmaya destek olduğunu ancak bundan sonraki süreçte yeni düşüşlere sebep olacak sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Wilson, “Bu yıl hisse senetleri piyasalarından alınabilecek en önemli mesaj mali politikasının, ekonominin tahminlerden daha hızlı büyümesine imkan sağlaması ve resesyon riskinin önemli ölçüde yavaşladığı yönünde konsensus oluşmasına yol açmasıdır” açıklamasında bulundu. Wilson ABD hükümetinin borç limitini yakın zamanda kaldırmasıyla bu sürecin 2025 yılına kadar devam edebileceğini de sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Amerikan ekonomisi ABD Merkez Bankası (FED) tarafından gerçekleştirilen agresif sıkı para politikasına rağmen yıl boyunca sağlamlığını korudu. Ancak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch geçen hafta ABD’nin kredi notunu düşürürken ülkedeki uzun süreli mali teşviklere işaret ederek kararın sebeplerinden biri olarak ABD bütçesindeki açığın genişleme potansiyelini gösterdi.

ABD hükümeti harcamaların “ABD halkının refahını sağladığını” belirtiyor ve gayrisafi büyüme ile ekonomideki enflasyonun yavaşladığına dair işaretleri Joe Biden yönetiminin başarısının kanıtı olarak lanse ediyor.

Geçen yıl borsalardaki satış dalgasını tahmin ederek kurumsal yatırımcılar anketinde birinci sıraya yerleşen Wilson ise ABD yönetimiyle aynı fikirde değil. Wilson ABD’de sadece %3,5’te olan işsizlik oranına işaret ederek buna rağmen yapılan mali harcamaların ‘aşırı’ hale geldiğini belirtiyor.

Baş stratejist ayrıca geçen hafta mali harcamaları finanse etmesi için ihraç edilen devlet tahvillerinin de borsalar için sorun yaratacağını söyledi.

Wilson yatırımcıların hisse senedi fiyat değerlemelerini sorgulayacağını öngördü ve ekledi: “Eğer daha yüksek siyasi veya finansman maliyetleri nedeniyle mali harcamaların kısılması gerekiyorsa geçen yıl başlayan ve henüz sona ermemiş olan bilançolardaki düşüşün devam etmesi daha olasıdır.”

Borsalardaki balonun sönme riski

Wilson pazartesi günü Bloomberg’teki açıklamasında ABD hükümetinin elindeki mali silahları çok erken kullanabileceğini söyledi. Baş stratejist bunun sonucunda hisse senedi değerlemelerinin düşebileceğinden endişe ediyor:

“Şöyle düşünün: Yüzde 3,5 işsizlik oranına sahipken yüzde 8 bütçe açığı harcaması yapıyorlar. Bu gerçekten eşi benzeri görülmemiş bir durum. Peki gelecek yıl ekonomide bir yavaşlama görürsek ne olacak. Bu yüzden ani yükseliş ve düşüş (boom-bust) tezinin çok doğru olduğunu düşünüyorum.”

Dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapan S&P 500 Endeksi bu yılın başından itibaren yaklaşık %20 yükseldi. Endeks geçen yılsa Küresel Finans Krizi’nden bu yana en kötü yılını geçirmişti.

Birçok Wall Street devi bu yılki rallinin ardından endeks için fiyat hedeflerini yükseltse de Wilson ralliyi takip etmeyi reddediyor ve “ayının hâlâ hayatta olduğu” konusunda ısrar ediyor.

Wilson, “Belki de piyasalar diğer taraftan bakıyor. Ancak değerlemelerin hangi seviyede olduğu göz önüne alındığında bu riskli bir teklif. Geçen sonbaharda hisse senedi satın almak harika bir fikirdi. Bu düşünceyle işlem yaptık ancak yeterince uzun bir süre bu düşünceye bağlı kalamadık. Bu aşamada en azından 200 günlük hareketli ortalamaya geri dönmek için bir tür geri çekilme karşısında çok fazla seçici olmanız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

S&P 500 Endeksi’nin 200 günlük ortalaması şu anki seviyesinden yaklaşık %10 daha düşük bir nokta olan 4.100 puan civarı.

Mike Novogratz: Spot Bitcoin ETF’si 4-6 ay içinde onaylanabilir

 

Borsadan korkan küçük yatırımcı altına sığınıyor

 

Açığa satışçılar fena açığa düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)