E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD temerrüde düşebilir mi?---

ABD temerrüde düşebilir mi?

ABD temerrüde düşebilir mi?
28 Eylül 2021 - 11:35 borsagundem.com

Küresel borsaların gündeminde ABD Kongresi’ndeki tartışmalar yer alıyor. Peşembe gününe kadar borç tavanının yükseltilmemesi halinde ABD’nin temerrüde düşmesi ihtimali mümkün olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hükümeti Perşembe günü gerçekleşmesi muhtemel bir kapanma tehdidiyle karşı karşıyayken ülkenin borç tavanının durumu ise finansal piyasalarda giderek daha fazla endişeye sebep oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 30 Eylül, ABD Federal Hükümeti’nin mali yılının sonunu ve ABD Kongresi'nin bir finansman tedbirini geçirmesi için son tarihi işaret ediyor. ABD’nin borçları sebebiyle temerrüde düşme ihtimalinin engellenmesi için Kongre’deki milletvekillerinin ABD Hazine Bakanlığı’na borçlanma yetkisi olarak verdiği tavan limitini Ekim ayına kadar askıya alması veya yükseltmesi gerekiyor.

MarketWatch’un haberine göre vurgulanması gereken önemli bir diğer nokta da tahvil sahipleri de dahil olmak üzere ABD Hazinesi’nin borçlarını ödemek için ne zaman parasının tükeneceğini kimse tam olarak bilemiyor olduğu. ABD devlet tahvilleri genellikle dünya üzerinde sahip olunabilecek en güvenli ve en likit varlık olarak kabul edilir. Bu nedenle her türlü finansal piyasa ürünü ve süreçleri yaklaşık 21 trilyon dolarlık ABD Hazinesi piyasasının düzenli işleyişine sabitlenmiştir.

Ancak tahmin edilemeyecek birçok şeyin gerçek olduğu son birkaç yılın ardından Washington ve Wall Street profesyonelleri en kötü senaryo için hazırlanıyorlar.

Washington merkezli danışmanlık şirketi Beacon Policy Advisors’ın Araştırma Başkanı Ben Koltun ABD’nin temerrüde düşmesi ihtimalini değerlendirdiği açıklamasında, “Tüm yapmacık tavırlarla birlikte bu olasılık artmış olsa da bunun son derece zayıf bir ihtimal olduğunu görüyorum. Eğer bu gerçekleşirse üretilmiş bir siyasi kriz ekonomik krize dönüşecektir. ABD’nin kredisi ve ülkeye olan tam güven artık bütünüyle mümkün olamayacaktır” ifadelerine yer verdi.

 
ABD parasız kalacak mı?

Barclays Analisti Joseph Abate 22 Eylül'de yayınladığı bir araştırma notunda, Kongre'nin geçmesi gereken bir finansman paketiyle çakıştığı için borç tavanı üzerinde ek belirsizlik olduğuna dikkat çekti. Dahası, salgının getirdiği değişiklikler, ABD Hazine Bakanlığı'nın beklenen ödemelerinin ve gelirlerinin durumunu değerlendirmeyi çok daha zor hale getirdi.

Barclays'in "X tarihi" için diğer bir deyişle Hazine'nin faturaları ödemek için ne zaman parası biteceği tarih için en iyi tahmini 29 Ekim. Ancak Abate, "X tarihi etrafındaki güven aralığının oldukça geniş kalması muhtemeldir" diye yazdı. Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi ise kader gününün 20 Ekim olduğunu düşünüyor. Ben Koltun borsaların Ekim ayı ortaları itibariyle piyasaların huzursuzlanmaya başlayacağını öngörüyor.

ABD’nin temerrüde düşmesi fikri o kadar alışılmadık bir düşünce ki finansal piyasaların tepkisi öngörülemeyen tek konu değil. Washington'daki mevcut hesaplaşma, finansal sistemlerin altyapısı hakkında da büyük soru işaretlerini gündeme getirdi. Tıpkı milenyuma girerken bilgisayarlarda olduğu gibi kimse nasıl tepki verileceğini bilemiyor.

ABD Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği (SIFMA) Genel Müdürü Rob Toomey konuyla ilgili açıklamasında, “Böyle bir senaryonun gerçekleşeceğine inanmıyoruz ve piyasalarda bu olasılığa inanmıyor. Ancak bu gerçek de sistemin geneli, operasyonlar ve özellikle uzlaşma konularında problemli bir senaryo” dedi.

ABD temerrüde düşerse ne olacak?

SIFMA menkul kıymetlerin devlet tahvillerini nasıl ticaretin yapılacağı ve uzlaşmalar gibi mekanik konularla ilgilenen bir sektör grubudur. Grup, Fedwire ve FICC gibi finansal altyapı sağlayıcılarıyla birlikte çalışarak bir tür ihtimalleri tasarlamaya çalıştı. Şimdilik iki olası senaryo var:

Hazine Bakanlığı bir ödemeyi kaçıracağını biliyorsa, ideal olarak bunu en az bir gün önceden duyurur. Bu duyuru, söz konusu tahvillerin vade tarihlerinin değiştirilmesine izin verir: Pazartesi günü vade tarihi olan tahviller Salı olarak, Salı vadesi olanlarsa Çarşamba olarak değiştirilir. Bu revizyonlar günden güne gerçekleşir.

Bu nispeten düzenli görünse de hala birçok bilinmeyen konuyu geride bırakıyor. SIFMA’dan yapılan açıklamada, Hazine tahvilleri ve bonoları piyasasını normal şekilde temizlenenlere ve vade tarihleri amacına uygun hale getirene kadar uygulamalarla piyasanın ikiye bölünebileceğini söyledi. Söz konusu durumsa SIMFA senaryosuna göre, fiyatlandırma ve Hazine oranlarına sabitlenmiş tüm aşağı yönlü menkul kıymetler için büyük bir belirsizlik anlamına geliyor.

SIFMA'nın çok uzak bir ihtimal olduğunu belirttiği ikinci bir senaryoda ise, Hazine ödemenin yapılmaması konusunda önceden bir uyarıda bulunamaz veya tarih vermez. Bu aniden gerçekleşir. SIMFA araştırmacıları bunun çok daha kaotik, “gerçekten problemli” bir senaryo olacağını belirtti.

Bu ihtimalde garip bir şekilde, söz konusu menkul kıymetler muhtemelen sistemden kaybolacaktır. Bunun nedeni, bir tahvilin belirli bir günde olgunlaşması ve ödenmesi gerekiyorsa, sistemin olgunlaştığını varsaymasıdır. SIFMA notunda konuyla ilişkili olarak, "Bu durum açık bir şekilde sistemin bu ihtimale göre tasarlanmadığı gerçeğini gösteriyor" diyor.

Bu gerçekleşirse, vadenin planlanmasından bir gün önce tahvil için bir kayıt sahibi olacak ve bu kişi de ödeme almaya hak kazanacaktır. Bununla birlikte, Hazine'nin tahvil sahibini tatmin edebilmek için bir miktar ek faiz ödemesi de muhtemeldir.

Analistler söz konusu olağanüstü ortamın gerçekleşmesinden önce Kongre’nin büyük olasılıkla müdahale edeceğini öngörüyor. Ancak Koltun konu ile ilgili görüşlerinde, “Bir an için bile olsa, kaybedilen güvenilirlik, Hazine tahvil getirileri oranlarında kalıcı bir artışa sebep olabilir ve bu da dünyadaki finansal piyasalar üzerinde art arda etkilere sahiptir. Bu ihtimal ciddi anlamda gerçek olursa tahvil piyasalarının çekirdeği ve piyasalara olan inanç temelinden sarsılır” ifadelerine yer verdi.

Yellen'dan Kongre'ye bir uyarı daha: Ekonomi için felaketi önleyin

 

Borsaların son çeyrekte karşılaşacağı 7 engel

 

Fed'in şahin duruşu, dolarda yukarı yönde hareketi destekliyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI29 Eylül 2021 09:49

    keşke düsse ben zaten full altındayım.bunların hepsi numara kaç kere bunları gördük artık bayatladı.bunların hepsi ekonomik tuzak olup ben olsam yerimden kıpırdamam asla.

  • ASTOR29 Eylül 2021 08:25

    zannetmiyorum yalaka araplar para vermek için sıraya girerler. en  başdada biz oluruz.

  • Burak 28 Eylül 2021 14:09

    Zaten temerrütteler bastıkları dolarların karşılığı var mı yok mu bilen yok bilen varsa açıklasın.Dünyada trilyonlarca dolar kol geziyor değeri yok derlerse nolcak ????????????kağıt ve mürekkep.