E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'ye yaptırım tasarısını onayladı---

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'ye yaptırım tasarısını onayladı

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Türkiye'ye yaptırım tasarısını onayladı
11 Aralık 2019 - 19:24 borsagundem.com

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu, Türkiye'ye uygulanması öngörülen yaptırımları içeren tasarıyı 18'e karşı 4 oyla kabul etti

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda Türkiye'ye yaptırım öngören tasarı oylandı. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı. Tasarının Senato'da ne zaman oylanacağı bilinmiyor.

"ABD'nin ulusal güvenliğini teşvik ve IŞİD'in canlanmasının önlenmesi" adını taşıyan yaptırım tasarısına senatörler Rand Paul, Ron Johnson, Ted Cruz ve Tom Udall hayır oyu verdi. Komisyonda kabul edilen tasarı, Senato genel kurulunda görüşülecek.

Ekim ayının sonunda ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen tasarı Kongre'nin üçüncü ayağı olan Senato'da da onaylanırsa ABD Başkanı Trump'ın onayına gidecek.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ikili görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Ankara'yla S-400 alımıyla ilgili yapılacak görüşmelerdeki gerginliği azaltmak amacıyla senatörlerin Türkiye'ye yaptırım tasarısını "şu anda" geçirmemelerini istediğini belirtmişti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen ise 2 Aralık'ta ortak bir mektup kaleme alarak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya göndermişti. Mektupta 'sabır tükeneli çok oldu, hukuku uygulama zamanı' diyen senatörler, aksi durumun diğer ülkelere 'kötü bir mesaj' olacağını savunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan mektuba ilişkin bir açıklama gelmemişti. Pompeo, 26 Kasım tarihindeki konuşmasında, Türkiye'nin Rus savunma sistemini test etmesinin endişe verici olduğunu söylemiş, iki ülke arasındaki pürüzün giderilmesi için görüşmelerin sürdüğünü ifade etmişti.

Yaptırım paketinde Erdoğan ve ailesi de var

Hazırlanan yasa tasarısına göre şu liderlere yaptırımlar uygulanacak:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

"Ordu işlemlerine uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:

Yaptırımlar Türk ordusuyla bilinçli olarak işlem yapan, satış yapan veya finansal destek sağlayan, teknolojik destek veren yabancı kişilere yaptırım uygulanacaktır. Bunlara şunlar da dahildir:

Türk ordusu tarafından kullanılmış uçak veya uçak parçaları, makine aksamı
Otomotiv ekipmanları ve Türkiye kara ve deniz güçleri tarafından değerlendirilmiş servisler
Türk ordusu tarafından kullanılmış silahlar veya savunma teçhizatları

Türkiye enerji sektörüne uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:

Türkiye'nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması için yerel petrol üretimine ve doğal gaz üretimine madde, servis, teknoloji, bilgi veya başka türlü destek sağlayan yabancı kişi veya gruplara yaptırım uygulanacaktır."

Yaptırımların dördüncü maddesine göre tasarı yürürlüğe girerse ABD ordusunun TSK'ya mermi satması veya paylaşması da engellenecek. ABD ordusu ayrıca Türkiye'ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamayacak.

Yasa tasarısında bir kez daha Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin alımı sebebiyle CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuldu.

6. maddeye göre insani yardım, sağlık yardımı, demokrasi teşviki ve seçim desteği, istihbarat desteği yaptırım dışı tutulacak.

Yasa tasarı Türk liderlere ABD vizesi ambargosu uygulanmasını talep ederken, Erdoğan'ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi. (T24)

ABD'den Türkiye'ye karşı nükleer hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (42)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selahattin Ölmez12 Aralık 2019 11:08

    ölmüş essek kurttan korkmaz derler.bizim alternatiflerimiz hazır abd sen düşün buralarda kuş umaz bülbül ötmez.sen bizi araplar ile karıştırdın.bizler abd bile bizim hakim olduğumuz denizlerde abd den de vergi alan bir ülkeyiz.sizin sonunuzu biz getireceğiz fakat bunlar biraz zaman alacak.bizden korkun biz sizlerin rüyalarınıza girecğiz geceleri bile artık rahat uyuyamayacaksınız.

  • Ali12 Aralık 2019 07:23

    Bunlar bizi aciz Arap ülkeleriyle karıştırıyor. Demekki Alemlerin Rabbi Yüce Allah bu at hırsızlarının helak edilmesi görevinide biz Türklere verecek..

  • sacit nüve12 Aralık 2019 01:33

    bu habere...dolar kıpırdamaz... oralı bile olmaz....

  • Art12 Aralık 2019 01:11

    Senatoya ne zaman gelecek yada gelir mi belli degil. Trump onaylamaz zaten. Nisana kadar böyle oyalarlar. Satış gelirse yarın alım yapmak için fırsat olur.

  • Amfibi12 Aralık 2019 00:56

    Gorunen odur ki yaptirim Turkiye ye degil, birkac politikaciya olacak, ona da kafa yormaya gerek yok, biri gider, digeri gelir, yola devam edilir bu kadar basit. Turkiye bunlardan once de vardi ve de var olacak.

  • Erkam12 Aralık 2019 00:08

    Okie sana yedirecek sey var bende ,korkma ac kalmazsin

  • Abd11 Aralık 2019 23:46

    Bize dost iken daha fazla zarar verdiniz pkk ırak savaşı hiç bir teknoloji vermediniz kendi sonunuzu hazırlıyorsuz

  • pazarci11 Aralık 2019 23:05

    sikma canini,degisimler kolay olmaz

  • Miroğlu 11 Aralık 2019 22:36

    Yaptirim listesine bak. Direk Türkiye diyemiyorda korkaklar. Yermiyizlan Biz. Icerdeki köpeklerine mesaj göndèriyor. Cakallar. Kafir in devri bitti .

  • AhmetK11 Aralık 2019 22:06

    Haşnler ve dolarcı ezikler baslamıs yorumlara ve cosmalara. Bırıncısı bu yaptırımlar askerı olacak. Azıcık okuyun da anlamaya calısın. Ikıncısı abd bize yaptırım uygulayacak diye olecek degılız.. Bu kadar ezık ve korkak olmayın. Hee, dolardan para kazanacagız diye de memleketın kotulugunu isteyecek kadar alçak olmayın. Kanınızda azıcık Turk kanı varsa

  • konus11 Aralık 2019 21:57

    kolay yolu var halki vakif gibi hazineye aktar ve arkasindayim dersin olur biter kimsedende ses yok beeeeeeeee. her şeye konuşanlar buna konusmuyorrrrrr.

  • Okie Dokie11 Aralık 2019 21:52

    Hemen havyar, beyaz şarap ve biraz da rokfor peyniri stoklamak lazım. Desene bir kaşık havyara muhtaç kalacağız.

  • Ehval11 Aralık 2019 21:19

    Atıp tutan tıroller yabi anbargo uygulanırsa tarımın bitik sanayın efde buften bu kadar insanları nasıl doyacak üstelik her taraf göcmen kaynarken

  • AhmetK11 Aralık 2019 22:02

    Okuması bile olmayan, kendini akıllı sanan zavallı. Ambargo uygılanırsa askerı olacak, korkma senın samanın yada arpan gelir. Sen fox tv, sozcu ve cumhuriyetten dunyayı takıbe devam et. Yada kendı kendşne, ataturk, laiklik falan de 100 kere. Gerısını sızın akıllar almaz.

  • belirsizlik11 Aralık 2019 21:14

    İran yaptırımlarını israil istiyor ve israil elinde oyuncak olan yahudiler tarafından yönetilen amerika eli ile türkiye ye baskı yapıyor. Asıl karın ağrısı israil dir bu millet bu kahpeliği unutmaz. lan yahudi senin pis oyunlarının farkındayız.

  • Kerim11 Aralık 2019 21:12

    Bu abd saga sola silah satmaya calisiyor bize gelince yan ciziyor kendimizin uretmemizi istiyor bizde oyle yapacagiz dogrusuda kendi isimizi kendimiz gormeliyiz.kurda sormuslar ensen niye kalin diye o da demis ki aga ben her isimi kenndim gorurum

  • hayat böyle bir şey işte...11 Aralık 2019 21:08

    ABD , karışık bir millet. Trump bu yatırımları onaylamak istemeyecektir, bu nedenle yeniden bir görüşme olur ve yaptırımların ağırlılığı azaltılır. Velhasıl Türkiyeye yine bir şey olmayacak. Abd, içindeki yahudileri temizlemediği sürece yönetimlerindeki bu karışıklık devam eder gider. 

  • Ali mert11 Aralık 2019 20:58

    Abd hiçbir zaman müttefik olmamıştır Türkiye deki bütün darbeleri abd yapmıştır abd Karşısında eski laf dinleyen Türkiye bulamadığı için bu kararı aldı bizim de karşılığını vermemiz gerekiyor

  • Ali11 Aralık 2019 20:46

    YARIN YİNE BORSA DA HIZLI SATIŞ YERİZ...105.. LER GÖRECEZ...BU GİDİŞLE...

  • kılıç11 Aralık 2019 20:40

    TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEGİL MİSLİ İLE KARŞILIK GÖRECEKDİR ABD AYAGINA KURŞUN SIKTIGINI ANLAYACAKDIR.

  • :((11 Aralık 2019 20:34

    Arkadaşlar anlamadığım bu haber sadece borsa gündemde var bu haber hep aynı haber 2 3 aydır hep aynı....onaylanır da bütün senatörler tarafından trump ta onaylarsa o zaman haber yap derim ortada daha bişey yokki

  • Hüseyin başbakan11 Aralık 2019 20:27

    Abd bu yaptıklarının altında kalır ezilir ABD'nin yaptığı her zamanki gibi gülüm ya sen yedin yemezsen biz kardeşiz mütefefikiz.

  • cem11 Aralık 2019 20:25

    siz kimsiniz kafanıza göre istediğiniz ülkeye yaptırım uygulamaya kalkıyorsunuz bir gün pisliğinizin içinde boğulup yok olacaksınız.İnşallah tez zamanda olurda cümle alem rezillğinizi görür.

  • Mehmet YILDIZ11 Aralık 2019 20:24

    Meclistekilere ders biz ırak'ın suriyenin durumuna düşmemek sınırdan gelen havan ve diğer bombalardan halkımızı korumak için patriot istiyoruz ve hiçbir nato müttefiki patriotları vermiyor birde yetmiyor olanıda geri çekiyorlar. Biz bu olaya istinaden rusyadan S-400 alıyoruz ve daha sonra müttefikimizin meclisinden yaptırım çıkıyor. Herkes bu gemide unutmayalım dostu düşmanı iyi tanıyalım. 1950 lerden beri oynan oyunları iyi görelim korede verdiğimiz kayıpaları hatırlayın Allah hepsine rahmet eylesin bize hepsi şehid dediler kimin için ne için şehid dediler. Nato denilen gladyo teşkilatını artık bütün dünya tanıyor. Bunun için macron beyin ölümü gerçekleşti diyor.

  • Hüseyin 11 Aralık 2019 22:48

    İlginç. Mehmet Yıldız arkadaşımızın tüm dediklerini doğru herkes kırmızıya basmış. Nato ne zaman yanımızda olmuş. Teröriste hep destek olmuşlar müttefiğine parasıyla silah satmamış. Demek ki insanlar anlamak istemiyor. İlginç.

  • eyvah11 Aralık 2019 20:24

    halkbank yönetimine mevlut uysal ata,zarraf cari açığı kapatsın yazik ya bankanın geldiği durum tüm yurttaşlarımızın bankası ve hissedarlar dipte...bankanın hissesi 1 usd bile değil...eyvahhhhhjjjj...

  • Abdullah11 Aralık 2019 20:23

    ABD akıllı devlettir. Korku ve baskı ile yıldırma politikası güder. Baktı olmadı geri adım atar. Velev ki; senatodan geçti ve Trump imzaladı. Bu ABD'nin Ortadoğu'da son hamlesi olur. ABD bindiği dalı kesmiş olur. Kanaatim ve yaptırımlar hem senatodan geçmeyecek hem de Trump imzalamayacaktır. İmzalar ise de yolun sonu değildir. Bir başka dünya kurulur ve Türkiye'de o dünyada yerini alır.

  • Kaçkar KAPLANI11 Aralık 2019 20:15

    Biz sizden üstünüz neyduğu belli olmayan kimliksiz ABD. Kabahat biz de ki bu zamana kadar dizlerimizin üzerinde hiç doğrulmaya yeltenmemişiz. Artık karşınızda eski Türkiye yok.

  • erol g.11 Aralık 2019 20:04

    ÜRETMEYİNCE BAĞIMLI OLUYORSUN ÜRETİRSEN/ÜRETİRSEK TAM BAĞIMSIZ OLURSUN/OLURUZ

  • Gazi11 Aralık 2019 19:51

    At izi it ayrılır.

  • Mesut şener11 Aralık 2019 19:51

    Trump dan geri döner hiç bir önemi yok.Türkiye ye yaptırım ters teper , incirlik üssü var.abd güçlü müttefiğini kaybeder eksen Rusya ,Çin İran tarafına kayar.

  • Vaykasmil11 Aralık 2019 21:08

    Huhuhaaaa truptan geri donber diyuo huhohuujhaaa hee ole huhohuhhaa gorursun gerimi ilerimi huuohuh dolkara hucummmmmm dolara hucummmmmmm huhjohuhhaaaa

  • Asi genç 11 Aralık 2019 20:31

    Trump hiç bir şey yapamaz abd de sistem eğer bir ülkeye yaptırım uygulanacaksa senato onayladığı da Trump sadece caatsa denen 12 maddelik yaptırım paketlerinden senato trumpa 12 madde yaptırım paketinden Trump en az 5 madde seçecek ve ona göre o ülkeye ekonomik ambargo uygulanır yani Trump yapabileceği hiçbir şeyi yok

  • Mkurt11 Aralık 2019 19:47

    Uygular mi trump ...

  • Ahmet Kara 11 Aralık 2019 19:40

    Vay be..E demekki milli olmak gerekli.Uretmek lazım ki böyle yaptırımlar etkisiz kalsın...

  • pompacı11 Aralık 2019 19:37

    kurt kışı gecirirmiş ama yedi ayazı unutmazmış....yaptırıma yaptırım !! ya herro ya merro

  • Pumpaci11 Aralık 2019 21:10

    Doru diyon kardis bizde hemen aksam gece yarisi bi kanun cikarsin akp parti rejimi ,,dunyadaki bankalardaki amerika dolkarlarina el koytalim uymayasn devletleri mnakum etmeli huiohuuuaaaahuuohaa

  • Tespit 11 Aralık 2019 19:36

    Abd bak sen.. uleyn abd ne istedin de vermedik hala bize baskı yapıyorsun utanmaz....

  • Serkan mırık11 Aralık 2019 19:34

    Heryeriniz yaptırım olsa ne yazar bizim Recep Tayyip Erdoğan ımz var

  • Malkoçoğlu11 Aralık 2019 19:31

    İncirliği ve diğer abd üstlerini şu an itibaren kapatmayan vatan hainidir !!!

  • Casmokja11 Aralık 2019 21:11

    Huhohuhhhuhuhaauhuaaa doru vdiyo huhhaa hemen kapatip anatarlarida katartlara verelim ora insaat yapsinlkar ama parasini. Bizx verelim garipler hatcasmadin hurraaaaaa dolara hucummmm

  • Itri11 Aralık 2019 19:59

    Akp o usleri kapatmayacak